Εύβοια: Η ΕΠΣΕ απέστειλε επιστολή στον αν. Υπουργό Αθλητισμού για τη μειωμένη επιχορήγηση των Σωματείων

Η ΕΠΣ Εύβοιας απέστειλε επιστολή στον αν. Υπουργό Αθλητισμού για τη μειωμένη, σε σχέση με πέρυσι, επιχορήγηση των Σωματείων.
Η επιστολή:
Κύριε Υπουργέ,
Ύστερα από την ανακοίνωσή σας για οικονομική ενίσχυση του ερασιτεχνικού αθλητισμού από τη φορολογία του στοιχήματος και των τυχερών παιχνιδιών, σας γνωρίζουμε ότι:
Στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε, χιλιάδες σωματεία σε όλη την επικράτεια, περίμεναν εναγωνίως την επιχορήγηση της ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ, για να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν τις αθλητικές τους δραστηριότητες.
Με έκπληξη όμως και μεγάλη απογοήτευση, διαπίστωσαν, πως η κρατική επιχορήγηση που ανακοινώσατε για το έτος 2024 είναι κατά πολύ μικρότερη από την περσινή και αντιστοιχεί, για τα περισσότερα σωματεία, στο ποσό των 1.000,00 ευρώ σωματείο, αντί των 1.700,00 ευρώ, που επιχορηγήθηκαν για το προηγούμενο έτος.
Δεν λάβατε υπόψη σας, ότι τα ερασιτεχνικά σωματεία επιβαρύνθηκαν πέραν των άλλων εξόδων και με έξοδα τροποποίησης καταστατικού, γραφειοκρατικών διαδικασιών για την εγγραφή τους στο αθλητικό μητρώο της Γ.Γ.Α, αλλά και το χρόνο που διέθεσαν οι παράγοντες των ερασιτεχνικών σωματείων, προκειμένου να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους προς την πολιτεία.
Με το ποσό αυτό της επιχορήγησης, δεν μπορεί να καλυφθεί κανένα επιπλέον έξοδο και τα ερασιτεχνικά σωματεία, έρχονται σε πολύ δυσχερή θέση.
Καταβάλλουμε τεράστιες προσπάθειες να τα κρατήσουμε ενεργά και με τη δική μας οικονομική στήριξη στα πλαίσια πάντα των περιορισμένων δυνατοτήτων μας, αλλά αυτό δυστυχώς, δεν μπορεί να λύσει το οικονομικό πρόβλημα των ερασιτεχνικών σωματείων.
Από τα οικονομικά στοιχεία που υποβάλλουν κάθε χρόνο στα αρμόδια τμήματα των υπηρεσιών σας, μπορείτε να διαπιστώσετε το μέγεθος του οικονομικού προβλήματος που αντιμετωπίζουν.
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
Ως Ε.Π.Σ ΕΥΒΟΙΑΣ, λόγω της γεωγραφικής ιδιομορφίας του νομού μας, ζητήσαμε με έγγραφό μας προς την ΓΕΝΙΚΗ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΎ, να ενταχθούν τα σωματεία νησιώτικα σωματεία, κάτι που δυστυχώς, δεν έγινε.
Η Εύβοια είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας και σε μήκος, είναι όσο σχεδόν η Κρήτη η οποία σημειωτέον έχει τέσσερις Ε.Π.Σ και όχι μία. Επίσης η Εύβοια δεν θεωρείται νησιωτική περιοχή και συγκαταλέγεται στις ηπειρωτικές ενώσεις, όπου οι αποστάσεις είναι μισής ή και μιας ώρας.
Η Ε.Π.Σ ΕΥΒΟΙΑΣ κύριε υπουργέ, διοργανώνει δύσκολα και πολυδάπανα πρωταθλήματα, με υπέρογκα έξοδα μετακινήσεων (ομάδων, διαιτητών κ.λ.π. ), λόγω της γεωγραφικής ιδιαιτερότητας του νομού.
Για να μετακινηθεί μία ομάδα από το ένα άκρο στο άλλο και με Το υπάρχον κακό οδικό δίκτυο, χρειάζεται τέσσερις (4) και πλέον ώρες, υπό ομαλές συνθήκες, γιατί σε διαφορετική περίπτωση που οι
συνθήκες θα είναι δυσμενείς από καιρικά κυρίως φαινόμενα, που τα τελευταία χρόνια έχουν πλήξει δυστυχώς σε μεγάλο βαθμό το νησί μας, ο χρόνος μετακίνησης είναι κατά πολύ μεγαλύτερος και τα έξοδα υπέρ αυξημένα.
Οι ομάδες που συμμετέχουν στην Α ́ Ερασιτεχνική Κατηγορία αναγκάζονται να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις γιατί στην συγκεκριμένη κατηγορία συμμετέχουν δυο ομάδες από την Βόρεια Εύβοια και τρεις από την Νότια Εύβοια.
Επιπλέον στην Εύβοια, ανήκει και η νήσος Σκύρος και τα σωματεία που συμμετέχουν στο νότιο όμιλο της Β ́ Ερασιτεχνικής Κατηγορίας, για να αγωνιστούν με την τοπική ομάδα, αναγκάζονται να ταξιδέψουν από την προηγούμενη ημέρα του αγώνα και να διανυκτερεύσουν στο νησί γιατί δυστυχώς, δεν υπάρχει επαρκής αριθμός δρομολογίων-, και να επιστρέψουν την επόμενη ημέρα, αργά το βράδυ.
Το ίδιο συμβαίνει και για τις μετακινήσεις της ομάδας της Σκύρου για τους εκτός έδρας αγώνες της, με αποτέλεσμα τα έξοδα για όλα τα σωματεία μας, να είναι δυσβάστακτα.
Είναι γνωστό σε όλους πως τα ερασιτεχνικά σωματεία κρατούνται ενεργά με τη συμμετοχή και την οικονομική στήριξη των παραγόντων των ομάδων, αφού η βασική πηγή εσόδων τους είναι τα έσοδα από τις συνδρομές και οι έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις των μελών .
Δυστυχώς όμως και οι ερασιτέχνες παράγοντες αντιμετωπίζουν δικά τους οικονομικά προβλήματα και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο βαθμό που θα ήθελαν.
Εάν θέλουμε, την πρόοδο και όχι Το μαρασμό του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, θα πρέπει η πολιτεία, να λύσει το οικονομικό πρόβλημα των σωματείων, άμεσα και αποφασιστικά.
Θα πρέπει κύριε υπουργέ, να λάβετε σοβαρά υπόψη σας τα παραπάνω και να προβείτε στις δέουσες ενέργειες, προκειμένου να ικανοποιηθούν οικονομικά τα ερασιτεχνικά σωματεία και η Ένωση της Εύβοιας που αριθμεί στη δύναμή της 96 ενεργά ποδοσφαιρικά σωματεία και διοργανώνει πρωταθλήματα σε πολλές κατηγορίες, να χαρακτηριστεί ως νησιώτικη περιοχή για τους λόγους που δίκαια, σας παραθέσαμε.
ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΑΣ
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΙΣΧΙΝΑΣ

Στείλτε αυτό το άρθρο σε ένα φίλο!