Εύβοια: Αποκλειστικές φωτο και όλες οι λεπτομέρειες για τους τυμβωρύχους που σύλησαν το Μαυσωλείο – οστεοφυλάκιο της οικογένειας Κριεζώτη που βρίσκεται εντός Ναού

Το evia online φέρνει στην δημοσιότητα τις λεπτομέρειες από τη θρασύτατη ενέργεια που σημειώθηκε στο χωριό της Τριάδας. Το διάστημα όπως εκτιμούν οι αρχές μεταξύ 28ης Οκτωβρίου και 6ης Νοεμβρίου έγινε σύληση – τυμβωρυχία μνημείου εντός του Ιερού Ναού της Αγίας Καλλιόπης, πρώην Μαυσωλείο – οστεοφυλάκιο της οικογένειας Κριεζώτη. Άγνωστοι εισέβαλλαν στο εκκλησάκι, καταστρέφοντας το βορειοδυτικό παράθυρο και έφτασαν στο κέντρο του ιερού ναού αφαιρώντας την μαρμάρινη πλάκα που οδηγούσε στον υπόγειο θάλαμο του οστεοφυλακίου.

Κατέστρεψαν το δάπεδο του ναού και προκάλεσαν φθορές, αναζητώντας τιμαλφή και πολύτιμα αντικείμενα. Πιθανότατα να υπήρχαν πληροφορίες από την τελευταία ταφή που πραγματοποιήθηκε στο μαυσωλείο της αείμνηστης Ελένης Κριεζώτη – “Αρχοντίνας” για διάφορα πολύτιμα αντικείμενα το οποία συνόδευαν την ταφή. Έκτοτε το μνημείο σφραγίστηκε.

Είναι ένα εκκλησάκι όπου έχει κατασκευάστηκε από τον Σπυρίδων Κριεζώτη εις ανάμνηση της μητέρας του Καλλιόπης Τζαβέλα και χτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα πάνω σε παλιό βυζαντινό σταυρεπίστεγο ναό.

Οι αρχές ενημερώθηκαν από την πρόεδρο της Τριάδας Βάσω Σαρρή και ο ιερέας του χωριού έχει ενημερώσει την Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδας, την αρχαιολογική Υπηρεσία Ευβοίας, καθώς και το Α. Τ Ψαχνών.

Η  εφορία αρχαιοτήτων Ευβοίας πραγματοποίησε αυτοψία σήμερα και τις επόμενες μέρες θα κινηθεί με τις ανάλογες ενέργειες για την προστασία του μνημείου, ενώ σχηματίστηκε δικογραφία για σύληση μνημείου και προσβολή νεκρού.

Στείλτε αυτό το άρθρο σε ένα φίλο!