Εύβοια: Επίθεση του Ρουβίκωνα, στο ψητοπωλείο που δούλευε ο 46χρονος, ο οποίος πέθανε από θερμοπληξία- Η θέση του evia online

Πρώτα η είδηση όπως επιβάλλει η δεοντολογία και μετά η θέση του evia online που αποκάλυψε το θέμα, παρά τις προσπάθειες ορισμένων ένθεν- κακείθεν να αλλάξουν την ΑΛΗΘΕΙΑ. 


Επίθεση με βαριοπούλες στο ψητοπωλείο “Το Μικρό” στη Χαλκίδα που δούλευε ο 46χρονος που έχασε τη ζωή του από θερμοπληξία.

Η ανακοίνωση :


  • Λίγες δεκαετίες πριν το να ρισκάρεις τη ζωή σου για ένα μεροκάματο, σ’ έκανε ήρωα νουβέλας, ξεπεσμένο τυχοδιώκτη του ’50 χωρίς τίποτα να χάσει. Στην Ελλάδα του 2023, το “μεροκάματο του τρόμου” έχει γίνει η νέα πραγματικότητα για ολοένα και περισσότερους από εμάς. Κι ας μην είχαμε φανταστεί ότι θα διακυβεύονται καθημερινά οι ζωές μας ως μέρος της δουλειάς μας. Το πιο εφιαλτικό είναι ότι δε μας απειλούν πλεόν μόνο απρόσωπες διοικήσεις πολυεθνικών, αλυσίδες καταστημάτων και πλούσιοι, ισχυροί επιχειρηματίες με μακρά παράδοση στην ανθρωποφαγία, αλλά αμέτρητα μικρά αφεντικά σε κάθε γωνιά της χώρας που, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, εμφανίζουν ένα αδίστακτο πρόσωπο. Αυτό που απαιτεί χωρίς καμία συστολή να ρισκάρεις τη ζωή σου για να μη μείνει άδειο το ταμείο. Ούτε για κάποιες ώρες. Αυτό τείνει να γίνει το νέο status quo στη σχέση εργοδότη – εργαζομένου: μπορεί να χρειαστεί να πεθάνεις σήμερα για την επιχείρησή μου. Και έχουν αρχίσει να υπερασπίζονται αυτή τη δολοφονική ισορροπία δυνάμεων με όλα τα μέσα, απειλώντας, βρίζοντας, ξυλοκοπώντας τα “υποζύγιά” τους, σαν να συνέβαινε ανέκαθεν. Φυσικά, ομάδες συνανθρώπων μας όπως οι μετανάστες, γνωρίζουν καλά ότι έτσι συνέβαινε ανέκαθεν, σ’ αυτούς τουλάχιστον.
  • Κάτω απο συνθήκες συνεχιζόμενου καύσωνα, με πάρα πολλά περιστατικά θερμοπληξίας στη χώρα, με έκτακτα δελτία καιρού να μιλούν για “κόλαση”, “τρόμο” και “θερμοκρασίες ρεκόρ” και με ανακοινωμένα πλην ανεπαρκή “έκτακτα μέτρα προστασίας” υποχρεωτικής παύσης εργασιών σε εξωτερικούς χώρους για ορισμένες ώρες όταν η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 40 βαθμούς, πεθαίνει εργαζόμενος, στον κλάδο delivery για μια ακόμα φορά, από θερμοπληξία. Ο 46χρονος Γιώργος Πατρινός δουλεύοντας για χρόνια χωρίς σύμβαση στο ίδιο ψητοπωλείο, παραδίδοντας παραγγελίες με το ποδήλατό του μέσα στον καύσωνα, πεθαίνει την Πέμπτη από ανακοπή λόγω έκθεσης σε πολύ υψηλή θερμοκρασία. Ο ιδιοκτήτης συλλαμβάνεται και αφήνεται ελεύθερος με την κατηγορία της “ανθρωποκτονίας από αμέλεια”. Η διοίκηση του νοσοκομείου Χαλκίδας μαζί με μερίδα ΜΜΕ και ντόπιους καταστηματάρχες σπεύδουν να συγκαλύψουν λέγοντας ότι δεν επρόκειτο για διανομέα.
    Ας συνοψίσουμε, λοιπόν. Σε μία χώρα που σχεδόν κάθε μέρα έρχεται στο φως νέο περιστατικό εργοδοτικού κανιβαλισμού στο όνομα της σεζόν και του κέρδους, ένας υγιής μέχρι χθες άνθρωπος επέστρεψε σπίτι του από τη δουλειά φτύνοντας αίμα, χάνοντας την επικοινωνία με το περιβάλλον και παθαίνοντας δύο απανωτές ανακοπές, σύμφωνα με τα λόγια της μητέρας του. Επειδή δούλευε υπό συνθήκες που δε θα έπρεπε ποτέ να υφίσταται κανείς και καμιά μας. Ένας ακόμα νεκρός της τάξης μας, κάτι που δε φαίνεται να πτοεί διόλου τα αφεντικά από το να παίζουν με τις ζωές μας. Τίποτα δε φαίνεται να πτοεί πλέον ανθρώπους που έχουν φανατικά προσηλυτιστεί στη θρησκεία του κέρδους. Δε μας αφορούν οι δικαιολογίες τέτοιων ανθρώπων. Δε μας αφορούν δημόσιες τοποθετήσεις εργαζομένων που για τους δικούς τους λόγους λένε ότι οι ίδιοι προσωπικά επέλεξαν να δουλέψουν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες. Δε μας αφορά ο αποπροσανατολιστικός διάλογος γύρω από το τι συνιστά καύσωνα και επικίνδυνη ζέστη. Δε θα γίνει ο θάνατός μας στη δουλειά η νέα κανονικότητα και θα φροντίσουμε γι’ αυτό. Το όνομά του ήταν Γιώργος Πατρινός και δολοφονήθηκε επειδή δούλευε.

Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ EVIA ONLINE

της Μαρίας Καράπα

Στο evia online -το ΠΡΩΤΟ ΕΙΔΗΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ site της Εύβοιας και της Σκύρου με πάνω από 1.500.000 views μηνιαίως- έχουμε μάθει να θέτουμε το δάκτυλο “επί τον τύπον των ήλων¨” χωρίς φόβο αλλά με πάθος. Τολμούμε εκεί που οι άλλοι ή οι άλλες, λειτουργούν ως θεατές για ποικίλους λόγους. Επειδή εμείς το αποκαλύψαμε το θέμα, με όποιο κόστος, και επιμείναμε στην ΑΛΗΘΕΙΑ, όπως επιτάσσει το ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΘΗΚΟΝ. Επειδή εμείς δεχθήκαμε ανοίκειες και ΠΡΟΣΩΠΙΚΈΣ επιθέσεις, από τους διαστροφείς της ΑΛΗΘΕΙΑΣ θα ΤΟΛΜΗΣΟΥΜΕ και πάλι.

Με αφορμή την παραπάνω είδηση με ρώτησαν κάποιοι από τις εκατοντάδες χιλιάδες αναγνώστες μας ποια είναι η θέση μας για το συμβάν. 

ΑΠΑΝΤΩ ! ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ. Καταδικάζουμε την Βία από όπου και αν προέρχεται. Η βία δεν δίνει λύσεις. Όπως καταδικάσαμε ευθαρσώς τις συνθήκες εργασίας του ανασφάλιστου συμπολίτη μας ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΤΡΙΝΟΥ – που είχε αυτή την τραγική και άδικη κατάληξη – και του οποίου σημειωτέο γνωρίζαμε προσωπικά την οικογένεια.

Σταθήκαμε όρθιοι για άλλη μια φορά, στις ανοίκειες επιθέσεις από τους εκπροσώπους 2 τοπικών, δυστυχώς, ΜΜΕ- To evima και το eviathema (η διαφήμιση που τους κάνουμε είναι δωρεάν ) της Ματίνας Ρέτσα και του Σωτήρη Μπαρσάκη που πανηγύριζαν !!! -για τον αυτοεξευτελισμό τους τελικά -γιατί κάναμε λέει πανελληνίως γκάφα, μετά την αχαρακτήριστη πρωτοβουλία του (ακόμα Διοικητή) του Νοσοκομείου Κωσταντίνου Χροναίου με το δ.τ. (όχι διανομέας). Έτσι και τώρα καταθέτουμε την άποψή μας, που μας επιτρέπει το Δημοκρατικό μας Πολίτευμα, ως πολίτες πρωτίστως και μετά ως ΜΜΕ.

 "Καθήκον του δημοσιογράφου είναι η ανάδειξη των θεμάτων. Θα λες πάντα την ΑΛΗΘΕΙΑ  μου" είχε πει ο σεβάσμιος Πάνος Σόμπολος όταν κάποτε είχαμε συνομιλήσει. "Με την ΑΛΗΘΕΙΑ δεν θα φοβάσαι τίποτα. Όσο και αν την πολεμήσουν στο τέλος θα λάμψει." 

Για εμάς η αυτοδικία δεν είναι λύση. Υπάρχουν συντεταγμένοι θεσμοί και εν τέλει η δικαιοσύνη αποφασίζει. Ο καθένας πράττει όπως νομίζει. Όλοι μας κρινόμαστε για την αξιοπρέπεια μας, τις πράξεις μας, την πορεία της ζωής μας. Εμείς πιστεύουμε στον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της ανθρώπινης υπόστασης και αυτό προασπίζουμε μέσω της δημοσιογραφίας, που θεωρούμε λειτούργημα. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε κόντρα στα κάθε είδους εμπόδια. Γιατί η συνείδησή μας, δεν έχει βάρη. Οι δε αξίες που μας μεταλαμπάδευσαν οι γονείς μας, αυτό επιβάλλουν. Αλήθεια, Προσφορά και Αγάπη στον συνάνθρωπο.

Εν κατακλείδι: Η φιλοσοφία του evia online περικλείεται στην φράση του Ιάκωβου Μάγερ που κοσμεί και την αίθουσα της ΕΣΗΕΑ: ” Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ είναι η ΨΥΧΗ της ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ “.

ΥΓ.  Σε κάποιους που σίγουρα θα αναρωτηθούν - επειδή τόλμησα και έχω αυτή την άποψη - Καλά είναι τρελή;  Τι θέλει και μπλέκει γυναίκα και μάνα. Δεν φοβάται; " 

Απαντώ ακριβώς επειδή έχω και τις δύο ιδιότητες. Δεν θα μπορούσα να πράξω διαφορετικά λόγω του αξιακού κώδικα της ζωής μου. Επίσης αν φοβόμουν δεν θα γινόμουν ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ.

Θα Φοβόμουν όμως:

ΑΝ: Έλεγα ψέματα !

ΑΝ: Έγραφα ως αληθή ψεύτικα δήθεν γεγονότα!

ΑΝ: Εκβίαζα!

ΑΝ: Χρηματιζόμουν !

ΑΝ: “πάταγα επί πτωμάτων” για να κερδίσω κάτι!

Τότε ναι θα φοβόμουν. Θα φοβόμουν την υποτιμητική ματιά των γονιών μου και αυτών που εκτιμώ. Πάνω από όλα όμως θα ΦΟΒΟΜΟΥΝ τον ΘΕΟ, στον οποίο πιστεύω!

Δράττομαι της ευκαιρίας να ευχαριστήσω από καρδιάς, τους πάνω από τους εκατοντάδες χιλιάδες αναγνώστες μας, που κάποιους , ή συναντώ στο δρόμο, ή στέλνουν συγχαρητήρια για την άτεγκτη στάση, που κρατήσαμε και στο τραγικό θέμα του αείμνηστου Γιώργου.

Για εμάς αυτή η ΗΘΙΚΗ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗ, μας κάνει να νιώθουμε, ωσάν να είμαστε οι πλουσιότεροι του κόσμου. Γιατί σε μια κοινωνία όπως η σημερινή, όπου δυστυχώς το χρήμα είναι ο “θεός”, εμείς ΕΥΤΥΧΩΣ, έχουμε τον δικό μας ΘΕΟ…

Στείλτε αυτό το άρθρο σε ένα φίλο!