Ύστερα από νέα σεισμική δόνηση στην Τουρκία, μεγέθους 5,1 Ρίχτερ, οι πολίτες φοβήθηκαν για μια επανάληψη των καταστροφικών σεισμών στη χώρα.
Ο καθηγητής σεισμολογίας Naci Görür προχώρησε σε μια εφιαλτική πρόβλεψη, λέγοντας ότι υπάρχει πιθανότητα να συμβεί σεισμός τεράστιας έντασης, που θα φτάσει τα 9 Ρίχτερ και θα σημειωθεί στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης. Σύμφωνα με τον καθηγητή, σε έναν σεισμό τέτοιου μεγέθους θα καταστραφούν ακόμα και πολύ καλά κατασκευασμένα κτίρια.
«Σκεφτείτε μια λωρίδα 10 χιλιομέτρων που ξεκινά από την ακτή της Θάλασσας του Μαρμαρά. Εκεί θα υπάρξουν πολύ περισσότερα προβλήματα. Επειδή η ένταση του σεισμού θα φτάσει γενικά τα 9 Ρίχτερ από τον Κεράτιο Κόλπο μέχρι και τη Σηλυβρία. Το να βρίσκεσαι υπό την επίδραση ενός σεισμού μεγέθους 9 σημαίνει τα εξής: Ακόμη και τα πολύ καλά χτισμένα κτίρια μπορεί να υποστούν σοβαρές ζημιές» είπε ο καθηγητής, σύμφωνα με το CNN Turk.
Στην Κωνσταντινούπολη λαμβάνουν μέτρα για το ενδεχόμενο σεισμού
Σύμφωνα με τον Naci Görür, θα επηρεαστούν κυρίως οι περιοχές που βρίσκονται στην ευρωπαϊκή πλευρά της Τουρκίας, ιδιαίτερα αυτές που βρίσκονται κοντά στη θάλασσα.
Το ρεπορτάζ γράφει ότι, μετά τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου, που χαρακτηρίστηκαν «η καταστροφή του αιώνα», όλα τα βλέμματα στράφηκαν στο κτιριακό απόθεμα της Κωνσταντινούπολης, στη λήψη μέτρων και την επιτάχυνση του αστικού μετασχηματισμού. Την περασμένη εβδομάδα, ένας σεισμός 5,1 βαθμών στη Θάλασσα του Μαρμαρά, στα ανοικτά των ακτών του Gemlik-Mudanya, προκάλεσε ανησυχία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας και καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών είχε τονίσει στο evia online με αφορμή και τον πρόσφατο σεισμό των 5,1 ρίχτερ ότι: «Η ανησυχία ουσιαστικά αυξάνεται, δεδομένου ότι ναι μεν έχουμε να κάνουμε με ένα μικρό σεισμό, ένα σεισμό της τάξεως των 5,2 βαθμών, επιφανειακό σεισμό, αλλά ο σεισμός αυτός εκδηλώθηκε όχι στο ρήγμα της Κωνσταντινούπολης, αλλά σε ένα παράλληλο ρήγμα το οποίο αρχίζει από το Ισμίτ και διέρχεται από την Προύσα».
«Το ρήγμα αυτό είχε δώσει το 1999 το μεγάλο σεισμό των 7,4 βαθμών και στη συνέχεια των 6,8 βαθμών» εξήγησε.
«Είναι σε κομβικό σημείο αυτός ο σεισμός. Είναι δηλαδή σε ένα κλάδο του ρήγματος που έσπασε αυτό το χρονικό διάστημα και έδωσε το σεισμό των 5,2 βαθμών γεγονός που δείχνει ουσιαστικά ότι είναι ώριμο πλέον το ρήγμα να σπάσει. Θα πρέπει να γίνει ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη και μετά να εκτιμήσουμε το αν θα επηρεαστεί ο ελληνικός χώρος όπως επηρεάστηκε το 1999. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα. Δεν σημαίνει ότι κάθε σεισμός που γίνεται κοντά στην Κωνσταντινούπολη, στο δυτικό τμήμα του ρήγματος της Ανατολίας θα επηρεάσει και την Ελλάδα.
Τον επηρέασε το 1999 αλλά είχε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Όταν θα ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης, τότε θα δούμε τα χαρακτηριστικά για να δούμε εάν θα επηρεάσει τον ελληνικό χώρο ή όχι» Το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης θα ενεργοποιηθεί σίγουρα, αλλά δεν ξέρουμε πότε. Όσο αργεί όμως, ο σεισμός θα είναι μεγαλύτερος»