Σε κλείσιμο του ΟΑΚΑ και του ποδηλατοδρομίου προχώρησε η διοίκηση, καθώς μελέτη του ΤΑΙΠΕΔ διαπίστωσε πρόβλημα στατικότητας στο στέγαστρο Καλατράβα.
Δεν διευκρινίστηκε το διάστημα της αναστολής, παρά μόνον ότι τάχιστα θα ακολουθήσει και δεύτερη μελέτη, προκειμένου να ερευνηθούν διεξοδικότερα και να επιβεβαιωθούν ή όχι τα στοιχεία της σημερινής πρώτης μελέτης.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το διάστημα που θα χρειαστεί να μείνει κλειστό αναμένεται να είναι περίπου δύο μήνες, αν επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα στη δεύτερη μελέτη.
Η ανακοίνωση του ΟΑΚΑ:
«Στο πλαίσιο σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Αθλητισμού, του ΟΑΚΑ και του ΤΑΪΠΕΔ για το έργο ”Ανακαίνιση Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών”, παρελήφθη Μελέτη για την εκτεταμένη επιθεώρηση των μεταλλικών κατασκευών Καλατράβα και των πολυκαρβονικών των Στεγάστρων των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ.
Στη Μελέτη αναφέρεται ότι οι μεταλλικές κατασκευές του Στεγάστρου του Κεντρικού Σταδίου και του Ποδηλατοδρομίου δεν ανταποκρίνονται στα κανονιστικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας.
Με βάση τα παραπάνω και με αίσθημα ευθύνης, αναστέλλεται από σήμερα κάθε αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα στο Κεντρικό Στάδιο και στο Ποδηλατοδρόμιο.
Θα ακολουθήσει τάχιστα και δεύτερη Μελέτη, προκειμένου να ερευνηθούν διεξοδικότερα και να επιβεβαιωθούν ή όχι τα στοιχεία της σημερινής Μελέτης.
Συμμεριζόμαστε την αναστάτωση στην αθλητική οικογένεια, όμως είναι κατανοητό ότι πρέπει να λειτουργήσουμε με μοναδικό γνώμονα την ασφάλεια αθλητών, αθλουμένων και φιλάθλων».
To στέγαστρο Καλατράβα από την ημέρα τοποθέτησής του, μερικούς μήνες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, παρουσίαζε προβλήματα και δεν είχε γίνει καμία εργασία συντήρησης τα προηγούμενα χρόνια.
Δεν είχαν γίνει έργα συντήρησης στο στέγαστρο
Εφέτος, πριν από τις εκλογές, ο πρωθυπουργός είχε εξαγγείλει μεταξύ άλλων τις εργασίες συντήρησης, ωστόσο η μελέτη του ΤΑΙΠΕΔ έδειξε πρόβλημα στατικότητας και το ΟΑΚΑ κλείνει προσωρινά.
Στο στέγαστρο του ΟΑΚΑ δεν είχαν γίνει, από το 2004 που τοποθετήθηκε στο Ολυμπιακό Στάδιο, ούτε μία φορά εργασίες συντήρησης, κάτι για το οποίο η ΕΟΕ (στην οποία ανήκει το οικόπεδο των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων) είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου από το 2019, με δήλωση του προέδρου της, Σπύρου Καπράλου.
Το στέγαστρο στο κεντρικό γήπεδο του ΟΑΚΑ, όπως και του ποδηλατοδρομίου (αλλά και της αγοράς) ήταν σχέδια του διάσημου Ισπανού αρχιτέκτονα Σαντιάγο Καλατράβα, τα οποία δημιουργήθηκαν με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Πρόβλημα για τον ποδοσφαιρικό Παναθηναϊκό
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το Ολυμπιακό Στάδιο και το ποδηλατοδρόμιο αναμένεται να μείνουν κλειστά για περίπου δύο μήνες.
Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να ψάξει νέα έδρα για τα δύο εναπομείναντα εντός έδρας παιχνίδια του για τη φάση των ομίλων του Europa League.
Είχε πρόβλημα και με ταλάντωση στις κερκίδες
Να τονιστεί πως δεν είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται τόσο σοβαρό πρόβλημα στο ΟΑΚΑ. Το 2018 κατά την διάρκεια του αγώνα της ΑΕΚ με την Μπάγερν για το Champions League, αξιωματούχοι της UEFA παρατήρησαν ταλάντωση στο πάνω διάζωμα των κερκίδων.
Τότε, κλιμάκιο έκανε μελέτη και έκρινε πως δεν υπήρχε λόγος ανησυχίας. Στα σημεία που είχαν ελεγχθεί δεν διαπιστώθηκαν ορατές ρωγμές, αποκολλήσεις και έντονες διαβρώσεις και όπως τονίζεται δεν ήταν δυνατό να προσδιοριστούν οπτικά ενδεχόμενες φθορές.
Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι ο τρόπος κατασκευής είναι τέτοιος, ώστε να επιτρέπει την ταλάντωση-μετακίνηση των κερκίδων. Όπως ανέφερε η έκθεση, οι κ.κ. Βασίλης Βελέντζας και Θανάσης Σπέρτος, δήλωσαν πως το φαινόμενο της ταλάντωσης-μετακίνησης των κερκίδων είναι σύνηθες και δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται.
ΠΑΕ Παναθηναϊκός για κλείσιμο ΟΑΚΑ: Τυχαία η μελέτη δημοσιοποιείται σε περίοδο που φιλοξενήσαμε 120.000 θεατές
Ανακοίνωση σχετικά με το κλείσιμο του ΟΑΚΑ εξέδωσε η ΠΑΕ Παναθηναϊκός.
Υπενθυμίζεται ότι το «τριφύλλι» χρησιμοποιούσε το στάδιο για τα εντός έδρας παιχνίδια του για το Europa League και πλέον στρέφεται στη λύση του να ζητήσει έγκριση από την UEFA για να αγωνιστεί στη «Λεωφόρο» στα δύο εναπομείναντα παιχνίδια.
Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός αναφέρει:
«Με λύπη μας πληροφορηθήκαμε την ύπαρξη μελέτης για το στέγαστρο του ποδοσφαιρικού γηπέδου του Ολυμπιακού Σταδίου, που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι από κατασκευής του δεν ανταποκρίνεται στα επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας.
Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι το στέγαστρο είχε κατασκευαστεί από τον Καλατράβα, εκ των κορυφαίων αρχιτεκτόνων στο είδος αυτών των κατασκευών και από την Cimolai, την κορυφαία εταιρία στον κόσμο σε σιδηρές κατασκευές, η οποία έχει κατασκευάσει τα σκέπαστρα των περισσότερων ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών γηπέδων, ενώ στο έργο συμμετείχαν σπουδαιότατοι Έλληνες αρχιτέκτονες και μηχανικοί.
Υ.Γ. Θα είναι μάλλον τυχαίο γεγονός το χρονικό σημείο που δημοσιοποιείται μια μελέτη που ξεκίνησε το 2021, σε μια περίοδο που ο Παναθηναϊκός φιλοξένησε στο συγκεκριμένο γήπεδο 120.000 θεατές…
Υ.Γ.1 Ρωτήθηκε σχετικά με τη μελέτη που συντάχθηκε, ο Καλατράβα και η εταιρία Cimolai;
Υ.Γ.2 Πριν από λίγο πληροφορηθήκαμε ότι η αρχική στατική μελέτη προέβλεπε πολύ βαριά τζάμια στην οροφή του στεγάστρου και τελικά αντ’ αυτών τοποθετήθηκαν πλεξιγκλάς/lexan, γιατί δεν προλάβαιναν το χρονοδιάγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων. Το στέγαστρο είχε κατασκευαστεί με προδιαγραφές να αντέχει το βάρος των τζαμιών, το οποίο είναι πολλαπλάσιο των lexan. Το γνωρίζουν αυτό αυτοί που έκαναν τη μελέτη στατικού ελέγχου; Περιμένουμε απαντήσεις/διευκρινίσεις.»
Πηγή: iefimerida.gr