Αποκλειστική συνέντευξη Λέκκα-Όλο το σχέδιο για αντισεισμικούς ελέγχους σε σχολεία-Δημόσιες υπηρεσίες- Νοσοκομεία, σε όλη την Ελλάδα-Πότε θα γίνουν σε Εύβοια

Της Μαρίας Καράπα

Το evia online, το πρώτο ειδησεογραφικό site της Εύβοιας, με τις αποκαλύψεις, τις αποκλειστικότητες και την ανάδειξη των μεγάλων θεμάτων που επηρεάζουν την ζωή όλων μας, απευθύνθηκε στον καθηγητή κ Ευθύμιο Λέκκα για ένα μείζων θέμα, που δεν θέλουμε να σκεφτόμαστε, αλλά πρέπει να προετοιμαζόμαστε. Γιατί αφορά κυρίως το μέλλον του τόπου μας . Την μαθητιώσα νεολαία . Ο λόγος για τους αντισεισμικούς ελέγχους σε σχολεία-Δημόσιες υπηρεσίες- Νοσοκομεία, σε όλη την χώρα .

Η αποκλειστική συνέντευξη στο eviaonline πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες πριν το σημερινό σεισμό των 5,2 ρίχτερ που δυστυχώς αποδείχτηκε προφητική αφού αύριο Σάββατο θα γίνουν εκτάκτως έλεγχοι στα σχολεία της περιοχής που ήταν το επίκεντρο του σεισμού στην Β . Εύβοια. Επίσης ο κ Λέκκας μας αποκαλύπτει ότι θα γίνουν προϊόντος του χρόνου, έλεγχοι και σε αστυνομικά τμήματα . “Πριν αλέκτορα φωνήσαι” επιβεβαιώθηκε με την κατάρρευση της οροφής στο Α. Τ. Μαντουδίου .

Μ.Κ. κ. Λέκκα συνομιλούσα πρόσφατα με ένα γυμνασιάρχη που έχει υπηρετήσει σε πολλά μέρη της Ελλάδος και τον ρώτησα μεταξύ άλλων αν θυμάται κάποιο επανέλεγχο στατικότητας η αντισεισμικό. Μου χαμογέλασε πικρά  και μου είπε : "Δυστυχώς στην σεισμογενή πατρίδα μας το αυτονόητο έχει καταλήξει  ανέκδοτο που μπορεί να έχει τραγικά αποτελέσματα." 

Ευθύμιος Λέκκας: Πράγματι κα Καράπα έχει δίκιο ο εκπαιδευτικός, αφού μέχρι σήμερα δεν είχε καταρτιστεί ποτέ από ιδρύσεως του Ελληνικού κράτους και τουλάχιστον στην νεότερη ιστορία κάποιο οργανωμένο σχέδιο ελέγχων. Υπήρχαν μόνο ευχολόγια και καλές προθέσεις, αλλά ως γνωστόν οι καλές προθέσεις, δεν βοηθάνε ιδιαίτερα όταν έχουμε σεισμικά φαινόμενα.

Μ.Κ. Τι περιλαμβάνει αυτό το  τιτάνιο είμαι βέβαιη έργο,  που έχει καταρτιστεί; 

Ευθύμιος Λέκκας : Κοιτάξτε η όποια διαδικασία αυτού του τιτάνιου έργου -όπως πολύ σωστά το χαρακτηρίσατε- λόγω της πολυπλοκότητας και της γεωγραφικής έκτασης αφού περιλαμβάνει όλη την χώρα, ξεκίνησε το Μάϊο με την ανακοίνωση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη και με χρήματα που θα δοθούν από το ταμείο ανάκαμψης .

Μ.Κ. Αυτή την στιγμή σε τι στάδιο βρίσκεται ο σχεδιασμός; Αφορά μόνο σχολεία η και άλλες κρατικές δομές; 

Ευθύμιος Λέκκας : Θα αφορά και άλλες δομές κρατικές . Αυτή την στιγμή φτιάχνεται μια βάση δεδομένων έργου από 18000 σχολεία και 4000 νοσοκομεία και κέντρα υγείας σε όλη την χώρα ώστε να υπάρχει έτοιμος “επί χάρτου” θα λέγαμε, ο σχεδιασμός δράσης ώστε να εκπαιδεύσουμε μηχανικούς.

Μ.Κ. Η πρωτοβάθμια φάση ελέγχου πόσο θα διαρκέσει; Το κόστος ποιο θα είναι ; 

Ευθύμιος Λέκκας : Σχεδόν 1,5 χρόνο θα διαρκέσει . Εν μέρει έχουν γίνει έλεγχοι με το σχέδιο Αντώνης Τρίτσης σε 1000 σχολεία . Το κόστος είναι 33,5 εκατομμύρια ευρώ.

Μ.Κ. Το επόμενο βήμα ποιο είναι αν διαπιστωθούν προβλήματα σε κάποιο κτίριο;   

Ευθύμιος Λέκκας: Παραπέμπεται σε δευτεροβάθμιο έλεγχο αναλυτικό. Ο πρώτος έλεγχος περιλαμβάνει τον οπτικό έλεγχο για τα σημεία τρωτότητας . Ο δευτεροβάθμιος είναι πιο εξιδεικευμένος με ειδικές διαδικασίες, μετρήσεις, δοκίμια κλπ.

Μ.Κ. Αν ένα σχολείο έχει προβλήματα ανυπέρβλητα για να χρησιμοποιείται τι θα γίνει;

Ευθύμιος Λέκκας: Καταρχήν κλείνει και τα παιδιά μεταφέρονται σε άλλο σχολείο. Αν το κόστος. του να επισκευαστεί είναι μεγαλύτερο από το να φτιαχτεί ένα καινούργιο, τότε γκρεμίζεται και φτιάχνουμε νέο.

Μ.Κ. Το νέο σχέδιο ελέγχων  θα συμπεριλαμβάνει και όσα έχουν ήδη ελεγχθεί;

.Ευθύμιος Λέκκας: Σε κάποια ναι γιατί έχει μεσολαβήσει πολύς χρόνος από τότε που ελέγχθηκαν.

Μ.Κ. Όσον αφορά τα σχολεία σε περιοχές όπως η Θεσσαλία που επλήγη από τι πλημμύρες η σεισμογενείς περιοχές;

Ευθύμιος Λέκκας: Αν είχε πραγματοποιηθεί πρωτοβάθμιος έλεγχος θα ξαναγίνει .

Μ.Κ  θα ακολουθήσουν και άλλα δημόσια κτίρια το πρωτόκολλο στατικότητας αν μπορώ να το χαρακτηρίσω έτσι ;

Ευθύμιος Λέκκας: Τα κτίρια όπου είναι αστυνομικά τμήματα, στεγάζονται υπουργεία και βεβαίως χώροι του δημοσίου όπου συναθροίζονται για να εξυπηρετηθούν πολλοί πολίτες πχ. ΙΚΑ όπως και αθλητικοί χώροι. Είμαστε πια στο μη παρέκει. Είναι γνωστό κα Καράπα ότι: «Ασφάλεια εστί το προνοείν και προλαμβάνειν. Το δε προνοείν και προλαμβάνειν κρείττον εστί του θεραπεύειν»…

Στείλτε αυτό το άρθρο σε ένα φίλο!