>>>Σαντορίνη: Α. Γκανάς: “Η Καλντέρα έχει ανυψωθεί 6 εκ. και έχει μετακινηθεί” Κ. Παπαζάχος: “Δεν αποκλείεται κάποια έκρηξη -Μήνες πριν η προηφαιστειακή έξαρση”
Σαντορίνη: Α. Γκανάς: “Η Καλντέρα έχει ανυψωθεί 6 εκ. και έχει μετακινηθεί” Κ. Παπαζάχος: “Δεν αποκλείεται κάποια έκρηξη -Μήνες πριν η προηφαιστειακή έξαρση”
Κοινοποίησε:
Κοινοποίησε:
«Η Καλντέρα έχει ανυψωθεί 4 εκατοστά από τον Αύγουστο και έχει μετακινηθεί 6 εκατοστά προς ανατολάς», δήλωσε σήμερα μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Αθανάσιος Γκανάς, μιλώντας για τη σεισμική δραστηριότητα μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.
«Έχουμε καταγράψει ανύψωση της Καλντέρας έως και 4 εκατοστά από τον Αύγουστο του 2024 έως και σήμερα. Επίσης, έχουμε παρατηρήσει οριζόντιες μετακινήσεις της καλντέρας προς ανατολάς κατά περίπου 6 εκατοστά. Αυτό είναι αποτέλεσμα της διέγερσης. Δεν μπορώ να πω ότι είναι ανησυχητικό τώρα γιατί το έχουμε δει το 2011-2012 και δεν ακολουθήθηκε από κάποια έκρηξη. Όμως είναι μια σημαντική μεταβολή και πρέπει να την παρακολουθούμε», τόνισε. Την ίδια στιγμή ο καθηγητής Φυσικής Λιθόσφαιρας, Σεισμολογίας και Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής στο ΑΠΘ και εκπρόσωπος της Επιτροπής των ειδικών που μελετούν τα φαινόμενα, Κώστας Παπαζάχος μιλώντας για την συνεχή σεισμική δραστηριότητα πέταξε την βόμβα για το ηφαίστειο ότι δεν έχει αποκλειστεί μια έκρηξη!
«Έχουμε πάρα πολλούς σεισμούς, και κινείται κατά μήκος του ρήγματος της Ανύδρου» ανέφερε αρχικά ο κ. Παπαζάχος και τόνισε πως «η κατάσταση για τους κατοίκους των Κυκλάδων είναι δύσκολη».
Αναφορικά με το τι πρέπει να περιμένουμε από εδώ και πέρα και ποια θα είναι η εξέλιξη του φαινομένου, ο κ. Παπαζάχος δήλωσε: «Η διάσταση του ρήγματος που έχει διεγερθεί στην Άνυδρο και η συνέχεια της σεισμικής ακολουθίας καθιστούν πιθανό έναν ισχυρότερο σεισμό. Όμως ευτυχώς η Άνυδρος βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από τα υπόλοιπα νησιά, πράγμα που σημαίνει πως σε περίπτωση μεγαλύτερου σεισμού και εφόσον ένα νησί βρίσκεται εκτός της ζώνης του ρήγματος οι ζημιές θα είναι πιο περιορισμένες».
Για τις φήμες περί ενδεχόμενης ηφαιστειακής έκρηξης, ο κ. Παπαζάχος σημείωσε ότι το ηφαίστειο της Σαντορίνης βρίσκεται σε προηφαιστειακή έξαρση από τον Σεπτέμβριο, πολύ πριν από την τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα. Πρόσθεσε ότι το ηφαίστειο δεν βρίσκεται πλέον σε ηρεμία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα ακολουθήσει έκρηξη, καθώς πολλά ηφαίστεια επανέρχονται σε κατάσταση ηρεμίας μετά από έξαρση.
Παρ’ όλα αυτά, παρακολουθούνται συνεχώς τα δεδομένα για οποιαδήποτε αλλαγή και, αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί μια πιο αρνητική εξέλιξη, αυτή η παρακολούθηση συνεχίζεται ανεξάρτητα.
Νωρίτερα είχε αναφέρει στην εκπομπή του Mega «Live News»: «Η κατάσταση είναι αυτή που ανακοινώθηκε χτες. Έχουμε μια ακολουθία που επιμένει, γι αυτό και λέμε σταθερή, πλέον σε υψηλά επίπεδα. Για να έχουμε μια εικόνα, έχουμε 130-140 σεισμούς πάνω από 3 Ρίχτερ την ημέρα. Δηλαδή δεκαπέντε – είκοσι των 4 Ρίχτερ, ένα – δυο των 5 την ημέρα στατιστικά, κάποια μέσα μπορεί να έχουμε ένα, καμιά φορά δύο και καμιά φορά τρία. Αυτή η κατάσταση είναι σταθερή εδώ και περίπου 12 μέρες.
Είχε μια μικρή ύφεση στο ενδιάμεσο, αλλά τώρα εξακολουθεί με τους ίδιους ρυθμούς. Άρα μιλάμε για μια ακολουθία που ένα δεκαήμερο και παραπάνω παραμένει με τις ίδιες δυσκολίες», είπε ο καθηγητής σεισμολογίας.
«Δεν είναι απαραίτητα ενεργοποίηση διαφορετικών ρηγμάτων, αν δείτε τα σεισμογραφήματα θα δείτε κάτι πολύ κλασικό. Δηλαδή έχεις μια ομάδα σεισμών που μπορεί να κρατήσει μια – δυο ώρες ή και περισσότερο. Ένα κενό που μπορεί να είναι 6-10 ωρών και μετά ξανά μια δραστηριότητα. Και μάλιστα, οι κάτοικοι το ξέρουν και το έχουν αντιληφθεί από αρκετά νωρίς αυτό. Όταν η δραστηριότητα αυτή τυχαίνει να είναι νύχτα, η νύχτα είναι πιο δύσκολη. Αν είναι μέσα στη μέρα είναι λιγότερο σημαντικό. Το καλαμπούρι που υπάρχει ανάμεσα στους κατοίκους είναι ότι προτιμούν να γίνεται αυτό κατά της 7-8 το απόγευμα για να περάσουν ένα ήσυχο βράδυ. Αυτό είναι κάτι πολύ τυπικό φαινόμενο και συμβαίνει όταν έχουμε δράση ρευστών σε ρήγματα τα οποία δημιουργούν μια επεισοδιακή γένεση σεισμών», συμπλήρωσε.