Δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ για τα ζώα συντροφιάς – Τι προβλέπεται για τα καταφύγια-Κοινή υπουργική απόφαση Στ. Πέτσα- Σ. Κεδίκογλου -Τι δήλωσαν

Η άδεια χορηγείται, κατόπιν αίτησης των δικαιούχων συνοδευόμενη από σχετικό φάκελο, ο οποίος περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τεχνική έκθεση για να διαπιστωθεί αν ανταποκρίνεται, στις προδιαγραφές και απαιτήσεις που θέτει η νομοθεσία βάσει της δυναμικότητας και του είδους των ζώων που πρόκειται να φιλοξενηθούν..

Η ΚΥΑ που υπογράφηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα και τον υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σίμο Κεδίκογλου, καθορίζει όλα τα θέματα σχετικά με τη διαδικασία, τα όργανα, τα αναγκαία δικαιολογητικά και κάθε άλλη λεπτομέρεια για την αδειοδότηση των καταφυγίων υλοποιώντας την στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη για το φλέγον αυτό θέμα που αποτελεί όνειδος για την σύγχρονη κοινωνία.

Τα κριτήρια και οι προδιαγραφές λειτουργίας των καταφυγίων ζώων συντροφιάς καθορίστηκαν με Κοινή Υπουργική Απόφαση του που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ.
Τέτοιους χώρους μπορούν να λειτουργήσουν οι δήμοι, τα νομικά πρόσωπα δήμων ή σύνδεσμοι αυτών, οι διαδημοτικές συνεργασίες, οι αναπτυξιακοί οργανισμοί δήμων, τα φιλοζωικά σωματεία και οι φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και φυσικά πρόσωπα. Η ίδρυση των καταφυγίων προϋποθέτει προηγούμενη άδεια η οποία χορηγείται με απόφαση της αρμόδιας κτηνιατρικής αρχής της οικείας Περιφέρειας/Περιφερειακής Ενότητας, εντός των ορίων της οποίας πρόκειται να εγκατασταθεί το καταφύγιο.

Η λειτουργία τους επιτρέπεται εκτός ορίων οικιστικών περιοχών, πολεοδομημένων και προς πολεοδόμηση, σε δασικές και δημόσιες χορτολιβαδικές εκτάσεις. Θα πρέπει να απέχουν έως πέντε χιλιόμετρα από το άκρο οικισμού και να διαθέτουν ευχερή οδική πρόσβαση.

Η τεχνική έκθεση περιλαμβάνει τοπογραφικό διάγραμμα, διάγραμμα κάλυψης και περιγραφή εγκαταστάσεων (π.χ. υποδομές, χώροι, κτήρια κ.ά., κατά περίπτωση), το είδος και τον αριθμό των ζώων που θα ενδιαιτώνται στο καταφύγιο, καθώς και περιγραφή εξοπλισμού, υδροδότησης και τρόπου συλλογής λυμάτων. Παράλληλα, προς διασφάλιση της τήρησης αυστηρών κανόνων ευζωίας για τα φιλοξενούμενα ζώα, καθορίζονται σχετικές κυρώσεις σε περίπτωση παραβάσεων και ορίζονται οι αρμόδιες αρχές για τον έλεγχο της λειτουργίας των καταφυγίων ζώων συντροφιάς.

Σημειωτέον ότι η ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε σήμερα προστίθεται στις λοιπές υπουργικές αποφάσεις που έχουν ήδη εκδοθεί στο πλαίσιο της εφαρμογής και αποτελεσματικής υλοποίησης του νέου πλαισίου για την ευζωία των ζώων συντροφιάς δυνάμει του ν. 4830/2021. Υπενθυμίζουμε ότι έχουν ήδη δημοσιευθεί: Ήδη για τη λειτουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων καθώς και για κτηνιατρική φροντίδα οι δήμοι της χώρας έχουν χρηματοδοτηθεί συνολικά με 5 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλο πρόγραμμα στειρώσεων, ύψους 5 εκατ. ευρώ και πρόγραμμα εμβολιασμών αδέσποτων ζώων συντροφιάς ύψους 3 εκατ. ευρώ.

«Διασφαλίζουμε την ευζωία των αδέσποτων ζώων και τις συνθήκες διαβίωσής τους, καθορίζοντας τα κριτήρια και τις προδιαγραφές ορθής και νόμιμης λειτουργίας των καταφυγίων, με τη συνδρομή της Αυτοδιοίκησης. Σε στενή συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους φορείς βάζουμε γερές βάσεις για την διασφάλιση της ευζωίας των αδέσποτων ζώων», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

Στο θέμα αναφέρθηκε με δηλωσή του και ο Σίμος Κεδίκογλου : “Σε μια ευνομούμενη πολιτεία η φροντίδα και οι συνθήκες διαβίωσης των ζώων συντροφιάς αποτελεί υποχρέωση όλων μας. Δεν είναι θέμα ανθρωπισμού. Είναι πρωτίστως σεβασμού της ζωής αυτών των έμψυχων όντων που αξίζουν καλύτερη και ποιοτική μεταχείριση ώστε να σταματήσουν επιτέλους εικόνες που ντροπιάζουν την κοινωνίας μας και πληγώνουν όλους μας. Μην ξεχνάμε ότι για πολλούς συμπολίτες μας τα ζώα συντροφιάς αποτελούν “μέλη” της οικογένειας τους.

Ήρθε η ώρα να μπουν κανόνες στην λειτουργία των καταφυγίων που υπάρχουν στους δήμους η πρόκειται να δημιουργηθούν. Η ΝΔ και η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αντιμετωπίζει και αυτό το θέμα με ευαισθησία και κυρίως αντανακλαστικά όπως πράττει και σε πολλές άλλες περιπτώσεις της ζωής καθημερινά.”

Στείλτε αυτό το άρθρο σε ένα φίλο!