By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Accept
Εύβοια Online! Eviaonline.gr Ειδήσεις ΝΕΑ Εύβοια & Στερεά ΕλλάδαΕύβοια Online! Eviaonline.gr Ειδήσεις ΝΕΑ Εύβοια & Στερεά ΕλλάδαΕύβοια Online! Eviaonline.gr Ειδήσεις ΝΕΑ Εύβοια & Στερεά Ελλάδα
Notification ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >>> ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • eviaonline
  • Επικαιρότητα
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Αστυνομικά
  • Αθλητικά
  • Συνεντεύξεις – Άρθρα
  • Ορθοδοξία
  • Περισσότερα
    • Κοινωνία
    • Πολιτισμός
    • Διεθνή
    • Άστρα
    • Υγεία
>>> ΕΟΔΥ: Οδηγίες για την συντήρηση και την κατανάλωση τροφίμων,κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα
Κοινοποίησε:
Εύβοια Online! Eviaonline.gr Ειδήσεις ΝΕΑ Εύβοια & Στερεά ΕλλάδαΕύβοια Online! Eviaonline.gr Ειδήσεις ΝΕΑ Εύβοια & Στερεά Ελλάδα
Search
  • eviaonline
  • Επικαιρότητα
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Αστυνομικά
  • Αθλητικά
  • Συνεντεύξεις – Άρθρα
  • Ορθοδοξία
  • Περισσότερα
    • Κοινωνία
    • Πολιτισμός
    • Διεθνή
    • Άστρα
    • Υγεία
Follow US
Εύβοια Online! Eviaonline.gr Ειδήσεις ΝΕΑ Εύβοια & Στερεά Ελλάδα > Ειδήσεις > Επικαιρότητα > ΕΟΔΥ: Οδηγίες για την συντήρηση και την κατανάλωση τροφίμων,κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα
ΕπικαιρότηταΥγεία

ΕΟΔΥ: Οδηγίες για την συντήρηση και την κατανάλωση τροφίμων,κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα

16/04/2025
Δημοσιεύτηκε 16 Απριλίου 2025
Κοινοποίησε:
Κοινοποίησε:

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) υπενθυμίζει τις οδηγίες για την ασφαλή προετοιμασία και κατανάλωση τροφίμων, προκειμένου να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις και αναπάντεχα προβλήματα υγείας -όπως η τροφική δηλητηρίαση- κατά τη διάρκεια του Πάσχα.

Ο ΕΟΔΥ καλεί τους πολίτες να ακολουθήσουν τους παρακάτω κανόνες κατά τον χειρισμό των τροφίμων και ειδικά του αιγοπρόβειου κρέατος και των αυγών, που εκείνες τις μέρες καταναλώνονται περισσότερο. Συγκεκριμένα:
• Τα αυγά δεν πρέπει να παραμένουν σε θερμοκρασία δωματίου περισσότερο από 2 ώρες. Διατηρήστε τα αυγά που έχουν βράσει επαρκώς (σφιχτά) στο ψυγείο μέχρι να σερβιριστούν.
• Αποφύγετε την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν ωμά ή ατελώς μαγειρεμένα αυγά (π.χ. χειροποίητη μαγιονέζα) καθώς επίσης την κατανάλωση ωμής ζύμης που περιέχει αλεύρι ή αυγά.
• Αν επιθυμείτε να καταναλώσετε τα αυγά που βάψατε/διακοσμήσατε, βεβαιωθείτε ότι έχετε χρησιμοποιήσει βαφή κατάλληλη για τρόφιμα.
• Διατηρήστε τα αυγά στη συσκευασία τους στο ψυγείο (όχι στην πόρτα του ψυγείου). Τα βαμμένα αυγά θα πρέπει να διατηρούνται, επίσης, στο ψυγείο.
• Βεβαιωθείτε ότι αποψύχετε το κρέας ακολουθώντας τα σωστά βήματα: η απόψυξη στη συντήρηση του ψυγείου μπορεί να διαρκέσει περίπου 24 ώρες, όταν πρόκειται για ένα μικρό κομμάτι. Ποσότητα κρέατος περίπου 4,5 κιλών χρειάζεται αρκετές μέρες ώστε να αποψυχθεί πλήρως.
• Αποψύξτε το αιγοπρόβειο κρέας τοποθετώντας το στη συντήρηση του ψυγείου, στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε κρύο νερό και όχι σε θερμοκρασία δωματίου. Όταν αποψυχθεί, μπορεί να συντηρηθεί στο ψυγείο 3 έως 5 ημέρες -όταν είναι μπριζόλες, παϊδάκια- και 1 έως 2 ημέρες όταν είναι κιμάς. Όταν αποψυχθεί στον φούρνο μικροκυμάτων ή σε κρύο νερό, θα πρέπει να μαγειρευτεί αμέσως.
• Διατηρήστε το ωμό κρέας στο ψυγείο, χωριστά από άλλα ωμά (π.χ. φρούτα ή λαχανικά) ή μαγειρεμένα τρόφιμα, ώστε να αποφευχθεί η επιμόλυνσή τους.
• Διατηρήστε το αιγοπρόβειο κρέας στο ψυγείο σε θερμοκρασία <4oC. • Τοποθετήστε το μαριναρισμένο κρέας στο ψυγείο μέχρι να το μαγειρέψετε. Απορρίψτε κάθε ποσότητα μαρινάδας που δε χρησιμοποιήσατε στο μαγείρεμα. • Ψήστε το κρέας σε θερμοκρασία τουλάχιστον 160oC. Το κρέας είναι έτοιμο για κατανάλωση όταν η εσωτερική του θερμοκρασία φτάσει τους 63oC και το αφήσουμε να «ξεκουραστεί» σε αυτή τη θερμοκρασία για 3 λεπτά. Αν δεν υπάρχει θερμόμετρο, μαγειρεύουμε επαρκώς το κρέας, ώστε ο ζωμός του να είναι διαυγής. • Το μαγειρεμένο αιγοπρόβειο κρέας μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο έως 3-4 ημέρες. • Αν επιθυμείτε να καταναλώσετε αιγοπρόβειο κρέας σε πακέτο (take away ή delivery), βεβαιωθείτε ότι είναι ζεστό κατά την παραλαβή. Καταναλώστε το μαγειρεμένο κρέας εντός 2 ωρών ( ή 1 ώρας αν η θερμοκρασία είναι >32oC). Αν δεν πρόκειται να καταναλωθεί αμέσως, τοποθετήστε το στο ψυγείο σε θερμοκρασία ≤4oC, σε καλυμμένα δοχεία και καταναλώστε το εντός 3-4 ημερών, κρύο ή αφού προηγουμένως το ζεστάνετε στους 74oC.
• Θυμηθείτε ότι είναι απαραίτητο να πλένουμε τα χέρια μας με σαπούνι και νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον χειρισμό των τροφίμων.
• Χρησιμοποιήστε ξεχωριστές επιφάνειες εργασίας και εργαλεία (π.χ. μαχαίρια) για ωμά και μαγειρεμένα τρόφιμα.
• Χρησιμοποιήστε ξεχωριστές επιφάνειες εργασίας και εργαλεία για ωμά κρέατα, με ιδιαίτερη προσοχή στο χειρισμό του κοτόπουλου καθώς επίσης διαφορετικές επιφάνειες για τα υπόλοιπα τρόφιμα (ωμά λαχανικά κλπ.).

#αυγάΔήμος Κύμης – ΑλιβερίουΔήμος ΧαλκιδέωνΕΟΔΥΕύβοιαΠάσχατρόφιμα
Στείλτε αυτό το άρθρο σε ένα φίλο!
Facebook Whatsapp Whatsapp Email Copy Link Print
Κοινοποίησε:

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΕΚΠΟΙΗΣΕΩΣ ΑΚΙΝΗΤΟΥ

για την ενίσχυση του Γηροκομείου Λίμνης της Ι.Μ. Χαλκίδας!Οι λεπτομέρειες και η σχετική απόφαση ΕΔΩ>>>
- Διαφήμιση -
'Ελα Σκύρο'Ελα Σκύρο
Skyros Sports Festival
Skyros Sports Festival
Σταύρος Καλατζής Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Χαλκίδα - Βασιλικό
Σταύρος Καλατζής Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Χαλκίδα - Βασιλικό
Κοινωνία

Χαλκίδα-Θλίψη: Έφυγε από την ζωή πρόωρα σε ηλικία μόλις 44 ετών ένας εξαιρετικός άνθρωπος

Χαλκίδα-Θλίψη: Έφυγε από την ζωή πρόωρα μόλις στα 57 μια υπέροχη μητέρα και αγαπητή γυναίκα
Εύβοια: Ο Όσιος Ιάκωβος Τσαλίκης -Μια εικόνα χίλιες λέξεις και συναισθήματα
Χαλκίδα-θλίψη: Έφυγε πρόωρα από την ζωή, σε ηλικία μόλις 54 ετών μια υπέροχη μητέρα και καλός άνθρωπος
Εύβοια-ΣΟΚ: Ο 67χρονος νεκρός-Ο αδερφός του και το τραγικό παιχνίδι της μοίρας

eviaonline.gr Social Media

Για να είστε πάντα EVIA online
FacebookLike
XFollow
InstagramFollow
YoutubeSubscribe
TiktokFollow
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
Taekwondo Skyros Pelasgoi ΠΕΛΑΣΓΟΙ Σκύρος / TAEKWONDO ΠΕΛΑΣΓΟΙ ΣΚΥΡΟΣTaekwondo Skyros Pelasgoi ΠΕΛΑΣΓΟΙ Σκύρος / TAEKWONDO ΠΕΛΑΣΓΟΙ ΣΚΥΡΟΣ
- Διαφήμιση -
La strada Diverso Restaurant by XarisisLa strada Diverso Restaurant by Xarisis
- Ιερό Προσκύνημα Οσίου Ιωάννη Ρώσου -
Ιερό Προσκύνημα Οσίου Ιωάννη Ρώσου 100χρόνιαΙερό Προσκύνημα Οσίου Ιωάννη Ρώσου 100χρόνια

Φαρμακευτικός Σύλλογος Ευβοίας

Φαρμακευτικός Σύλλογος Ευβοίας

ΚΤΕΛ Νομού Ευβοίας

Δρομολόγια ΟΣΕ Χαλκίδας

Δρομολόγια ΟΣΕ Χαλκίδας

- Διαφήμιση -
AKFA chemicals - ΧαλκίδαAd image
- Διαφήμιση -
Kaneloriza (κανελόριζα)Kaneloriza (κανελόριζα)
- Διαφήμιση -
Γύρος Grill Ψητοπωλείο ΧαλκίδαΓύρος Grill Ψητοπωλείο Χαλκίδα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Έρχεται ο πρώτος μίνι καύσωνας 5 ημερών -Η πρόγνωση Καντερέ-Που θα φθάσει η θερμοκρασία
4 Ιουνίου 2025
Ο καιρός σε Εύβοια και Σκύρο: Άνοδος της θερμοκρασίας την Τετάρτη
4 Ιουνίου 2025
Ρόδος: Ισχυρός σεισμός 5,8 Ρίχτερ τα ξημερώματα ανοιχτά του νησιού -Τι λέει ο Ευθύμιος Λέκκας
3 Ιουνίου 2025
Ο καιρός σε Εύβοια-Σκύρο: Πρόβλεψη για βροχές
31 Μαΐου 2025

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Κοινωνία

Εύβοια: Σύσκεψη στην στην Π.Ε για το ΕΕΕΕΚ Χαλκίδας 

eviaonline Newsroom
6 Δεκεμβρίου 2023
Αστυνομικά

Εύβοια: Τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων έως 01-10-2023

eviaonline Newsroom
23 Σεπτεμβρίου 2023
Αστυνομικά

Εύβοια: Παρανάλωμα του πυρός σπίτι στην Καστέλλα

eviaonline Newsroom
6 Δεκεμβρίου 2024
Επικαιρότητα

Εύβοια : Θλίψη -Έφυγε από την ζωή ένας αγαπημένος πρώην καθηγητής

eviaonline Newsroom
11 Αυγούστου 2023
Κοινωνία

Εύβοια: Μας έκαναν περήφανους τα παιδιά της ομάδας «Evripos Robotics» – Πρώτοι σε όλη την Ελλάδα στον Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO

eviaonline Newsroom
11 Αυγούστου 2023
Κοινωνία

Εύβοια – Τραγωδία: Πότε θα γίνει η κηδεία του 40χρονου Παναγιώτη – Η επιθυμία της οικογένειάς του

eviaonline Newsroom
7 Απριλίου 2025
Προηγούμενο Επόμενο
EVIAONLINE logo
Για να είσαι Online στις Εξελίξεις!!! Ειδήσεις και νέα από όλη την Εύβοια και την Στερεά Ελλάδα!

Η Εύβοια πάντα Online στις Εξελίξεις!

Eviaonline.gr

Ειδήσεις και νέα από όλη την Εύβοια και την Στερεά Ελλάδα! Evia Online

eviawoman logo
Evia Woman - eviawoman.gr - Η Εύβοια στα καλύτερά της!
Εύβοια Online! Eviaonline.gr Ειδήσεις ΝΕΑ Εύβοια & Στερεά ΕλλάδαΕύβοια Online! Eviaonline.gr Ειδήσεις ΝΕΑ Εύβοια & Στερεά Ελλάδα
Follow US
EVIAONLINE © eviaonline.gr - All Rights Reserved.
EVIAONLINE logo
Welcome Back!
Username or Email Address
Password

Lost your password?