Κλειστό για ντόπιους και τουρίστες θα είναι και πάλι το ναυάγιο της Ζακύνθου για λόγους ασφαλείας, μετά από εισήγηση του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ). Με βάση τα ευρήματα της αυτοψίας, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μεταξύ του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, του υπουργείου Νησιωτικής Πολιτικής, του υπουργείου Τουρισμού, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, υπό τον συντονισμό της Προεδρίας της Κυβέρνησης, για την εφαρμογή της απαγόρευσης πρόσβασης στο Ναυάγιο για τη φετινή τουριστική περίοδο.
Μαρία Καράπα : Κ Λέκκα είναι αλήθεια ότι προκάλεσε έκπληξη η είδηση ότι εισηγηθήκατε την απαγόρευση πρόσβασης σε τουρίστες στο διεθνούς φήμης τουριστικό προορισμό στην Ζάκυνθο. Είναι τόσο έντονες οι ανησυχίες σας ;
Ευθύμιος Λέκκας «Κοιτάξτε για εμάς δεν αποτελεί έκπληξη ότι έχει να κάνει με το έδαφος εν γένει. Παρατηρούμε και οφείλουμε να προειδοποιούμε ώστε να μην κινδυνεύσει ο κόσμος γενικά αλλά και ειδικά. Προβήκαμε σε αυτή την πρωτοβουλία επειδή υπάρχει πιθανότητα ακόμη και με ένα μικρό σεισμό ή μία έντονη βροχόπτωση να συμβεί πάλι η κατολίσθηση που είχε γίνει το 2018 και είχαν κινδυνεύσει τουρίστες. Ακόμη και με ένα σεισμό της τάξης των 3,5 Ρίχτερ μπορεί να έχουμε καταπτώσεις. Η απόφαση εισήγησης μας έγινε μετά την αυτοψία, που διενεργήθηκε στις 8 Μαρτίου 2023 από επιστημονικό κλιμάκιο του ΟΑΣΠ, που συντόνιζα όπου και διαπιστώθηκε εκτεταμένος κατολισθητικός κίνδυνος λόγω διάβρωσης στα περιμετρικά πρανή.
Ποιο είναι το γεωλογικό ιστορικό της περιοχής πρόσφατα;
“Το 2018, είχαμε διαχωρίσει την παραλία σε τρεις ζώνες, μία ζώνη που θα είναι απαγορευμένη ζώνη, που δεν πρέπει να την πλησιάζουν επισκέπτες γιατί κινδυνεύουν άμεσα από κατολισθήσεις, μία ενδιάμεση ζώνη, στην οποία γίνεται με επιτήρηση η παραμονή και μία κατάλληλη προς τη θάλασσα για μπορούν οι τουρίστες να απολαμβάνουν το τοπίο με ασφάλεια.”
Ανησυχείτε σε μεγάλο βαθμό;
Υπάρχει επαγρύπνηση καθώς είναι περίοδος έντονης σεισμικότητας. Θα πρέπει να υπάρχει επιτήρηση με άξονα πάντα την προστασία του φυσικού τοπίου . Η παραλία θα είναι προσβάσιμη από τη θάλασσα και θα μπορούν όλοι να κάνουν το μπάνιο τους από τα πλοία.
Το θέμα της επαγρύπνησης αφορά μόνο την παραλία όπου βρίσκεται το “Ναυάγιο” στην Ζάκυνθο;
Το ενδιαφέρον μας το επιστημονικό δεν θα μπορούσε να εστιάζεται μόνο σε αυτή την περίπτωση με δεδομένο το ιστορικό σεισμικό της περιοχής . Πολλές παραλίες του Ιονίου σαν το Ναυάγιο, όπως το Πόρτο Κατσίκι και το Μύρτο, παρακολουθούνται εξίσου.