Εύβοια : Αποκλειστικές δηλώσεις του διοικητή της 5ης ΥΠΕ κ. Φώτη Σερέτη για τα νοσοκομεία Χαλκίδας – Καρύστου και το Κ.Υ Ιστιαίας- Τι λέει για τους συνδικαλιστές -Όλες οι απόψεις των εμπλεκομένων

Της Μαρίας Καράπα

Η υγεία είναι ένα θέμα που γενικώς και διαχρονικά απασχολεί ως πρώτη προτεραιότητα τους πολίτες. Πόσο μάλλον εμάς στην Εύβοια, όπου παρά τα βήματα που έχουν γίνει – γιατί έχουν γίνει, όπως η ΜΕΘ που δημιουργήθηκε έστω και λόγω κορονοϊού- εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε σημαντικά προβλήματα στις υπηρεσίες που δικαιούμαστε να έχουμε ως φορολογούμενοι πολίτες .

Πολίτες που δεν πρέπει να μεταφέρονται σε καρότσες, αλλά με ασθενοφόρα. Πού θα έχουμε όλες τις ειδικότητες των γιατρών και κυρίως γιατρούς και όχι μόνο κτίρια που καλώς γίνονται. Βεβαίως παρότι είναι υποχρέωση του κράτους, οι σύγχρονες κτιριακές υποδομές και όχι αντίδωρο, εμείς λέμε μπράβο στην πρόοδο των υποδομών . Όμως χρειάζονται και οι γιατροί…

Τα προβληματικά δεδομένα στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στον τόπο μας είναι τα εξής:

1) Το Κ.Υ. Ισταίας μετά την απόφαση του κ Σερέτη να παύσει την κ. Τατιάνα Μορόζοβα από επικεφαλής, κινδυνεύει να μείνει χωρίς γιατρούς, αφού 5 θα παραιτηθούν αν δεν αλλάξει την απόφαση του. Ήδη υπάρχει τσουνάμι διαμαρτυριών και αντιδράσεων από πολίτες και φορείς που του ζητούν να πάρει πίσω την απόφαση.

2) Το Νοσοκομείο Καρύστου είναι χωρίς διοικητή και έχει ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό.

3) Στο Νοσοκομείο Χαλκίδας οι ελλείψεις σε γιατρούς παραμένουν και υπάρχουν καταγγελίες όπως του Νικηφόρου Στάικου Ορθοπεδικού χειρούργου και πρόεδρου της Ένωσης Νοσοκομειακών γιατρών Ευβοίας που αποχώρησε για άλλο νοσοκομείο επειδή όπως είπε οι συνθήκες εργασίας δεν τον βοηθούσαν να ασκήσει το λειτούργημά του.

Όπως είχε αναφέρει χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, στο eviaonline για να δουλέψει σωστά το Νοσοκομείο Χαλκίδας χρειάζεται το διπλάσιο προσωπικό. 

“Κανείς δεν έχει βοηθήσει το νέο νοσοκομείο. Από πέρσι φεύγουν συνεχώς γιατροί. Δεν βγαίνει το φόρτο εργασίας. 1100 ασθενείς δεχόμαστε εμείς κάθε 4 ημέρες. Τόσους δέχεται και ο Ευαγγελισμός. Τα θέματα είναι και εξωτερικά και εσωτερικά. Δεν φαίνεται να υπάρχει ελπίδα. Αντικειμενικά στην Χαλκίδα δεν πρόκειται να έρθει ούτε ένα ευρώ γιατί υπάρχει η Καρδίτσα, τα Τρίκαλα, ο Βόλος, η Λάρισα που αποτελούν προτεραιότητα. Τα λάθη όμως είναι διαχρονικά και έχουν γίνει. Για να δουλέψει το πλάνο, θέλει το διπλάσιο προσωπικό. Δεν έχουμε κρεβάτια… σε κάθε εφημερία ψάχνουμε κρεβάτια. Να γίνει μια ανακαίνιση στο κτίριο του παλιού Νοσοκομείου και να δουλεύει εναλλάξ το παλιό και το νέο Νοσοκομείο, αυτό νομίζω θα βοηθούσε”

Θέση στην αποχώρηση του κ. Στάικου πήρε και η Ιωάννα Ιωάννου πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Χαλκίδας όπου ανέφερε μεταξύ άλλων σε ανάρτησή της: 

“Με αυτούς τους ρυθμούς το νοσοκομείο θα αδειάσει από προσωπικό…..!
Από αρχές του 2022 έως σήμερα, 21 ειδικευμένοι γιατροί έχουν αποχωρήσει από το νοσοκομείο Χαλκίδας, κάποιοι από αυτούς με σύνταξη και οι υπόλοιποι δέχθηκαν θέσεις σε άλλα νοσοκομεία ή άνοιξαν δικό τους ιατρείο.
Τις επόμενες μέρες ακολουθεί και ο κος Στάικος, ενώ σκέφτονται να αποχωρήσουν και άλλοι…..!
Επίσης από το 2022 έχουν φύγει περίπου 30 ειδικευόμενοι γιατροί και 56 από τους υπόλοιπους εργαζόμενους.
Και όλα αυτά μέχρι σήμερα γιατί αναμένονται και άλλες αποχωρήσεις μέχρι τέλος του χρόνου…..!
Να μην ξεχνάμε ότι τέλος Δεκεμβρίου λήγουν πάνω από 200 συμβάσεις εργαζομένων….. χωρίς να ξέρουμε τι θα ακολουθήσει…..!
ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΙΑ ΣΧΕΔΙΑ ΕΧΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ;”

Το eviaonline απευθύνθηκε στον διοικητή της 5ης ΥΠΕ κ Σερέτη και του ζήτησε απαντήσεις για όλα τα θέματα. Ας δούμε τι απάντησε για κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

1) Σε ότι αφορά στο Κέντρο Υγείας Ιστιαίας, "έχω απαντήσει με το  Δελτίο Τύπου. Δεν πρόκειται να αλλάξω την απόφασή μου."

Σε απάντηση δηλώσεων ιατρών – συναδέλφων του Κέντρου Υγείας Ιστιαίας, “περί αλλαγής εν μία νυκτί” και χωρίς αιτιολόγηση, του Συντονιστή του Κ.Υ., θα θέλαμε να πληροφορήσουμε και όχι να παραπληροφορήσουμε.

  1. Το Κ.Υ. Ιστιαίας διαθέτει αναμφίβολα ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό με εξαιρετική επιστημονική κατάρτιση.
  2. Οι αποφάσεις της Διοίκησης λαμβάνονται πάντοτε με το φως της ημέρας και είναι απόλυτα νόμιμες και τεκμηριωμένες, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας και ειδικότερα των διατάξεων του άρθρου 43 του ν. 4931/2022 (ΦΕΚ 94/Α’/
    /13.5.2022), οι οποίες ορίζουν : «…ο Υπεύθυνος για τον Συντονισμό της Επιστημονικής Λειτουργίας του Κέντρου Υγείας και ο Αναπληρωτής του, ο οποίος είναι ιατρός ή οδοντίατρος του κλάδου ειδικευμένων ιατρών/ Οδοντιάτρων Ε.Σ.Υ., α ν ε ξ α ρ τ ή τ ω ς β α θ μ ο ύ ήτοι ΕΒ’, ΕΑ’, Διευθυντές, εκ των υπηρετούντων σε αυτό, ορίζεται με απόφαση του Διοικητή της Υ.ΠΕ. Κάθε άλλη διάταξη, γενική ή ειδική, σχετικά με τον ορισμό και την επιλογή του Υπεύθυνου για τον Συντονισμό της Επιστημονικής Λειτουργίας των Κέντρων Υγείας καταργείται…»
  3. Είναι επίσης αρμοδιότητα της Διοίκησης της Υ.ΠΕ η εύρυθμη λειτουργία των Κέντρων Υγείας που εποπτεύει, και όταν διαπιστώνει αποδεδειγμένη διοικητική δυσλειτουργία, έχει υποχρέωση να προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες, προς όφελος πάντα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες.”
    Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ 5ΗΣ ΥΠΕ

ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΦΩΤΗΣ ΣΕΡΕΤΗΣ

- Διαφήμιση -
2) Για τα θέματα που απασχολούν το νοσοκομείο της Κάρυστου μας ο κ. Σερέτης  είπε ότι "την εβδομάδα αυτή  θα μεταβεί στην Κάρυστο μαζί με τον κ. Χροναίο καθώς και ότι "θα έρθουν ειδικότητες γιατρών που λείπουν." 

Για το θέματα του νοσοκομείου Χαλκίδας, την υποστελέχωση των γιατρών και την φυγή λόγω συνθηκών όπως καταγγέλει ο Κ. Στάικος, αλλά και άλλοι γιατροί είπε:

3)Με καλύπτει το Δελτίο Τύπου του Διοικητή του Νοσοκομείου Χαλκίδας κ. Χροναίου. Ο κ. Στάικος δεν παραιτήθηκε. Προέκυψε θέση σε Νοσοκομείο και μετακινήθηκε. Υπάρχουν ελλείψεις στο Νοσοκομείο Χαλκίδας όπου προσπαθούμε να βελτιώσουμε. 

  • Απάντηση του Διοικητή του Νοσοκομείου Χαλκίδας για τη λειτουργία του Νοσοκομείου
  • Με αφορμή κάποιες δηλώσεις και αναρτήσεις που αφορούν στην λειτουργία του Νοσοκομείου Χαλκίδας και για την ορθή ενημέρωση και την πλήρη αποκατάσταση της αλήθειας σας γνωρίζουμε τα εξής:
    Εις ότι αφορά τις παραιτήσεις ιατρών και ειδικά στον αναφερόμενο ορθοπεδικό του τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ένας εκ των δύο) δεν υπάρχει παραίτηση, αλλά «αναμένεται» αυτοδίκαιη διαγραφή λόγω πρόσληψης σε άλλο Νοσοκομείο. Όλα αυτά έγκειται στις ευνοϊκές διατάξεις του ΕΣΥ που επιτρέπει στους γιατρούς να υποβάλλουν αιτήσεις και σε άλλα Νοσοκομεία. Εις ότι αφορά τους ειδικευόμενους γιατρούς οι όποιες αναχωρήσεις ή μετακινήσεις είναι στα πλαίσια της εκπαίδευσής τους για ειδίκευση. Μάλιστα είναι η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια να είναι καλυμμένες και οι 43 (σαράντα τρείς) θέσεις ειδικευομένων γιατρών και μάλιστα δύο υπεράριθμοι μετακινήθηκαν σε Νοσοκομεία της Βοιωτίας.
    Είναι γεγονός ότι το ΤΕΠ του Νοσοκομείου μας -και ειδικά τους θερινούς μήνες- δέχεται μεγάλο όγκο περιστατικών περίπου 250 άτομα ημερησίως. Υπηρετούν πέντε ειδικευμένοι γιατροί και μετακινούνται από τα Κ.Υ.Υείας για πραγματοποίηση εφημεριών άλλοι δέκα (10) γιατροί. Αλλά πέραν αυτών υπάρχει η στήριξη όλων των ειδικοτήτων εφ’ όσον, όλες οι ειδικότητες και κλινικές, τα εργαστήρια υποστηρίζουν ως είναι επόμενο την λειτουργία των ΤΕΠ.
    Από την μετεγκατάσταση στο Νέο υπερσύχρονο Νοσοκομείο έχουν γίνει προσλήψεις σαραντατεσσάρων (44) μόνιμων γιατρών του ΕΣΥ. Παράλληλα έχουν προσληφθεί δέκαεπτά (17) επικουρικοί γιατροί, οι οποίοι ενισχύουν του 80 μόνιμους ειδικευμένους γιατρούς.
    Εις ότι αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό έγιναν 137 προσλήψεις εκ των οποίων ο 16 μόνιμες.
    Το διάστημα αυτό έγιναν δύο τροποποιήσεις οργανισμού και προστέθηκε Μονάδα Εντατικής θεραπείας και τρίτος νοσηλευτικό τομέας.
    Εις ότι αφορά την χρηματοδότηση υπήρξε αύξηση στο Νέο Νοσοκομείο πλέον του 50%.
    Επίσης εντάχθηκαν και υλοποιούνται μέσω ΕΣΠΑ προμήθειες κυρίως σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό ξεπερνούν το 1.000.000 ευ.
    Ο Διοικητής του Γ.Ν. Χαλκίδας-
    Γ.Ν.-Κ.Υ. Καρύστου Γ.Ν.-Κ.Υ. Κύμης
    Χροναίος Κων/νος
4)Όσον αφορά την ανακοίνωση της κας. Ιωάννας Ιωάννου Προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Χαλκίδας o Διοικητής της 5ης ΥΠΕ μας τόνισε: δεν μπαίνω στην διαδικασία να απαντήσω σε συνδικαλιστές . 

Οι συνδικαλιστές πάντως καταγγέλουν για αναποτελεσματικότητα και διαστρέβλωση της αλήθειας τον κ. Σερέτη και τον Διοικητή κ Χροναίο, γνωστό πανελληνίως από την υπόθεση του δελτίου τύπου του Νοσοκομείου, όπου είχε την φαεινή ιδέα να προσθέσει κατά παγκόσμια πρωτοτυπία την ιδιότητα η μη ενός νεκρού.

Γεγονός που καταδίκασαν άπαντες, ακόμα και ο υπουργός Υγείας Μιχ. Χρυσοχοίδης και παρ όλα αυτά, δεν έχει παραιτηθεί ακόμα για λόγους ηθικής τάξεως, ούτε έχει ζητήσει έστω ένα συγνώμη από την οικογένεια του αείμνηστου, που ήταν τελικά διανομέας.

ΒΕΒΑΙΑ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΒΙΑΣΤΗΚΕ ΝΑ ΩΡΑΙΟΠΟΙΗΣΕΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ!!!
Ο Διοικητής, στο χθεσινό ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:

Ø αναφέρεται σε προσλήψεις προσωπικού, όμως δεν μας λέει πόσοι αποχώρησαν στο ίδιο διάστημα! Λέει για προσλήψεις 137 ατόμων νοσηλευτικού, από τα οποία τα 16 είναι μόνιμα. Όμως ξεχνάει να μας πει ότι στο ίδιο διάστημα που ήρθαν 16 άτομα έφυγαν με σύνταξη πάνω από 20 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό. Ενώ όλες οι υπόλοιπες προσλήψεις που επικαλείται, είναι εργαζόμενοι με διαφόρων ειδών συμβάσεις που λήγουν τέλος του 2023. Επίσης δεν μας λέει ότι η Νοσηλευτική Υπηρεσία έχει 183 κενές Οργανικές θέσεις (και αυτό σύμφωνα με τον Οργανισμό του 2012, που αναφέρεται σε ένα πολύ μικρότερο νοσοκομείο)!
Ø τονίζει ότι οι ειδικευμένοι γιατροί των ΤΕΠ είναι 5. Μήπως μέσα στους 5 υπολογίζει την γιατρό που έχει διοριστεί στα ΤΕΠ του νοσοκομείου Χαλκίδας και είναι με μετακίνηση στο νοσοκομείο Θήβας και τον γιατρό, ορθοπεδικό, που σε λίγες μέρες αποχωρεί από τα ΤΕΠ;
Ø αναφέρεται σε προσλήψεις 44 ειδικευμένων γιατρών, όμως δεν μας λέει ότι στο ίδιο διάστημα έχουν αποχωρήσει 21 ειδικευμένοι γιατροί.
Ø αναφέρεται ότι υπηρετούν 43 ειδικευόμενοι. Πολύ γρήγορα ξέχασε τους ειδικευόμενους γιατρούς της Παθολογικής που παραιτήθηκαν, λόγω της κατάστασης που επικρατεί και όλους όσους έχουν αποχωρήσει, νωρίτερα! Ρώτησε ποτέ κανείς τους ειδικευόμενους σε τι συνθήκες δουλεύουν, τι αναγκάζονται να βγάλουν εις πέρας, με πόσα ρεπό δουλεύουν, με πόσες εφημερίες, αν τρομοκρατούνται για να καλύψουν αλλότρια καθήκοντα;
Αμφισβητείτε κ. Διοικητά του νοσοκομείου Χαλκίδας:
ü τις περίπου 65 συνταξιοδοτήσεις μόνιμου προσωπικού, όλων των ειδικοτήτων από το καλοκαίρι του 2020 και μέχρι σήμερα…..ενώ έως τέλος 2023 αναμένονται και άλλες;
ü ότι τα τελευταία 2 χρόνια έχουν αποχωρήσει κάπου 21 ειδικευμένοι γιατροί (μόνιμοι και επικουρικοί), όλων των ειδικοτήτων, με συνταξιοδότηση ή με προσλήψεις από άλλα νοσοκομεία ή ακόμα για άσκηση ιδιωτικού έργου;
ü ότι 40% του προσωπικού είναι με διαφόρων μορφών συμβάσεις, που λήγουν τέλος του 2023;
ü ότι έχουμε και παραιτήσεις από συμβασιούχους που δεν μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται σε τόσο εξαντλητικούς ρυθμούς;
ü ότι απολύθηκαν από το νοσοκομείο, 40 περίπου εργαζόμενοι στη Φύλαξη και στην Καθαριότητα και δόθηκαν σε Εργολαβικές εταιρείες καθώς και ότι μπήκε εργολάβος και στην Τεχνική Υπηρεσία;
ü ότι λειτουργούν νοσηλευτικά τμήματα των 48, 36, και 34 κλινών με 2-3 νοσηλευτές στη βάρδια;
ü ότι λειτουργούν Καρδιολογικό τμήμα και Μονάδα εμφραγμάτων μαζί, με κοινό προσωπικό, γιατί δεν φαίνεται στον Οργανισμό του 2012 η Μονάδα Εμφραγμάτων;
ü ότι έχουμε 20 νοσηλευτές, σε κύκλο βάρδιας, για 8 κλίνες στη ΜΕΘ (πάλι πιο κάτω από το νέο όριο της κας Γκάγκα για τις ΜΕΘ) και χωρίς την ανάλογη στελέχωση με βοηθητικό και παραϊατρικό προσωπικό; Μην ξεχνάμε ότι επί μήνες λειτουργούσαμε 12 κλίνες με 24 νοσηλευτές, αναλογία εγκληματική για τη λειτουργία ΜΕΘ!
ü ότι λειτουργούν 3 από τις 6 χειρουργικές αίθουσες, ενώ υπάρχουν στη λίστα εκατοντάδες ΤΑΚΤΙΚΑ χειρουργικά περιστατικά, όλων των ειδικοτήτων, για να χειρουργηθούν και πολλά ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ περιστατικά, όλο το 24ωρο;
ü ότι μετά την παραίτηση του Ορθοπεδικού από τα ΤΕΠ (γιατί παραίτηση ήταν στην αρχή και μετά αποφάσισε να αποδεχτεί την θέση σε άλλο νοσοκομείο, προκειμένου να φύγει από το νοσοκομείο μας) έδωσε παραίτηση και γιατρός από άλλο τμήμα του νοσοκομείου;
ü ότι στο παλιό νοσοκομείο είχαμε 88 ειδικευμένους γιατρούς (μόνιμους & επικουρικούς) και στο νέο έχουμε 97 ειδικευμένους γιατρούς (μόνιμους & επικουρικούς); Αλήθεια ποια η αύξηση των γιατρών;
ü ότι στο νέο νοσοκομείο έχουν κλειδωθεί τμήματα και εξοπλισμός;
Επειδή η Διοίκηση έχει συνέχεια……περιμένουμε κ. Διοικητά να τα γνωρίζετε και να τα αντιμετωπίσετε. Επιπλέον, για την ορθή ενημέρωση και την πλήρη αποκατάσταση της αλήθειας, ζητάμε να μας πείτε:
Πόσες από τις 39 κενές Οργανικές θέσεις γιατρών, τις 183 κενές οργανικές θέσεις της Νοσηλευτικής Δ/νσης και τις 76 θέσεις της Διοικητικής Δ/νσης φροντίσατε να προκηρυχθούν;

Στείλτε αυτό το άρθρο σε ένα φίλο!