Η Ελλάδα στέλνει φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα


Φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα στέλνει η Ελλάδα, όπως έκανε γνωστό λίγο νωρίτερα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Συγκεκριμένα η ΕΡΤ μετέδωσε ότι η χώρα μας θα συμμετάσχει με μια φρεγάτα στη διεθνή task force για την ασφάλεια στην Ερυθρά Θάλασσα.

Υπενθυμίζεται ότι στην Ερυθρά Θάλασσα επικρατεί αναταραχή με τις συνεχείς επιθέσεις των Χούτι στα διερχόμενα πλοία και ήδη πολλές ναυτιλιακές έχουν ανακοινώσει ότι σταματούν τις διελεύσεις.

Η δήλωση του Νίκου Δένδια


«Η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει μια μέγιστη πρόκληση ασφάλειας στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και του Κόλπου του Άντεν. Οι επιθέσεις σε εμπορικά πλοία απο ενόπλούς, με πυραύλους και drones, αποτελούν τεράστια απειλή κατά ανθρώπινων ζωών, της ανθρώπινης ασφάλειας και της σταθερότητας της παγκόσμιας οικονομίας και της ευημερίας των πολιτών.

Η Ελλάδα, η χώρα με τον μεγαλύτερο ποντοπόρο στόλο έχει πρωταρχικό συμφέρον για την διατήρηση της ελευθερίας των θαλάσσιων ζωνών και της προστασίας της ζωής των ναυτικών.

Κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού, ζήτησα από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο και τον αρχηγό ΓΕΝ, Ιωάννη Δρυμούση να συμμετάσχει φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού στην πολυεθνική επιχείρηση «Prosperity Guardian» για την προστασία των εμπορικών πλοίων της ζωής των ναυτικών.

Για το θέμα αυτό ενημέρωσα την αιγυπτιακή πλευρά.

Είναι αυτονόητο η φρεγάτα που θα συμμετάσχει διαθέτει τα αναγκαία μέσα για την αποστολή», ανέφερε στη δήλωσή του ο Νίκος Δένδιας.

Οι Χούθι της Υεμένης απειλούν με νέες επιθέσεις κατά πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα
Oi αντάρτες Χούθι της Υεμένης δεσμεύτηκαν ότι θα συνεχίσουν να στοχοθετούν πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα παρά την κίνηση των ΗΠΑ να σχηματίσουν διεθνή ναυτική δύναμη για την προστασία του θαλάσσιου εμπορίου σε έναν από τους σημαντικότiερους πλωτούς διαδρόμους του πλανήτη.

Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν σιίτες αντάρτες της Υεμένης προειδοποίησαν επίσης την Ουάσιγκτον ότι είναι έτοιμες να αντεπιτεθούν αν δεχθούν οι βάσεις τους στρατιωτικά πλήγματα από τις ΗΠΑ, μεταδίδει το Bloomberg.

«Επιδιώκουμε να αναπτύξουμε τις στρατιωτικές μας ικανότητες για να υπερβούμε τυχόν εμπόδια και να φτάσουμε στους στόχους μας», δήλωσε ο ηγέτης των Χούθι, Αμπντούλ Μαλίκ αλ Χούθι, την Τετάρτη σε ομιλία του που μεταδόθηκε από τηλεοράσεως. Εάν οι ΗΠΑ επιτεθούν στην Υεμένη, «θα τις στοχοθετήσουμε» εκτοξεύοντας πυραύλους και εξαπολυόντας drones κατά αμερικανικών θωρηκτών και άλλων πλοίων, πρόσθεσε.

Οι Χούθι επιδιώκουν να διαταράξουν τη ναυσιπλοϊα στην Ερυθρά Θάλασσα εμποδίζοντας τον διάπλου από αρκετά δεξαμενόπλοια και φορτηγά πλοία θεωρητικά σε ένδειξη υποστήριξης προς τη Χαμάς στον πόλεμό της κατά του Ισραήλ. Ενέτειναν τις επιθέσεις τους την περασμένη εβδομάδα αναστατώνοντας τις ναυτιλιακές αγορές και συμβάλλοντας στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου. Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου το αμερικανικό και το βρετανικό Πολεμικό Ναυτικό κατέρριψε 15 drones που εκτοξεύτηκαν από ελεγχόμενες από τους Χούθι περιοχές της Υεμένης.

ΗΠΑ: Στρατιωτική δράση ή διπλωματική λύση
Οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης κατά των Χούθι, αν και προτιμούν μια διπλωματική λύση στο πρόβλημα, σύμφωνα με το Bloomberg. Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι συνεργάζεται με δυτικούς και Άραβες συμμάχους για να ενισχύσει τη ναυτική δύναμη κρούσης, που αποβλέπει στη διασφάλιση του διάπλου της Ερυθράς Θάλασσας, μέσω της οποίας μεταφέρεται σχεδόν το 12% του παγκόσμιου εμπορίου.

Πάνω από 100 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων κάνουν τώρα το γύρο της Αφρικής παραπλέοντας το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας προκειμένου να αποφύγουν επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα γεγονός που μεταφράζεται σε αυξημένα κόστη και καθυστερήσεις -ο χρόνος του ταξιδιού επιμηκύνεται κατά μία έως δύο εβδομάδες – σύμφωνα με την ελβετική εταιρεία μεταφορών και logistics Kuehne + Nagel International.

Οι επιθέσεις των Χούθι «δεν ζημιώνουν την διεθνή ναυσιπλοϊα», αλλά αποβλέπουν μόνον να βλάψουν το Ισραήλ, υποστήριξε ο ηγέτης τους. ΟΙ αντάρτες έχουν καταλάβει ένα πλοίο και προσπάθησαν να κάνουν ρεσάλτο και σε άλλα, ενώ εκτόξευσαν πυραύλους κατά αρκετών ακόμη. Την περασμένη εβδομάδα ανώτερο στέλεχός τους απείλησε ότι θα αρχίσουν να βυθίζουν πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Εταιρείες σταματούν τη μεταφορά φορτίων μέσω της Ερυθράς Θάλασσας
Οι εταιρείες μεταφορών ανησυχούν όλο και περισσότερο. Τη Δευτέρα, ο κολοσσός πετρελαίου και φυσικού αερίου BP Plc ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει όλες τις αποστολές φορτίων μέσω της Ερυθράς Θάλασσας. Η MSC Mediterranean Shipping Co., η μεγαλύτερη γραμμή εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο, και η A.P. Η Moller-Maersk A/S προέβησαν σε ανάλογες κινήσεις προ ημερών, πράγματα που σημαίνει ότι τα πλοία τους θα πρέπει να περιπλέουν τη νότια Αφρική αντί να διασχίζουν τη Διώρυγα του Σουέζ, επιμηκύνοντας τα ταξίδια τους.

Οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ιράν ότι διευκόλυνε τις επιθέσεις των Χούθι στα πλοία, κάτι που αρνείται η Τεχεράνη. Οι Χούθι έχουν λάβει χρηματοδότηση και εκπαίδευση από το Ιράν την τελευταία οκταετία καθώς αποτελούν μέρος του «άξονα αντίστασης» της χώρας στις ΗΠΑ και το Ισραήλ μαζί με τη Χαμάς, τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου και άλλες ομάδες.

Εάν δεν βομβαρδίσουν οι ΗΠΑ τις τοποθεσίες εκτόξευσης πυραύλων, τα ραντάρ, τα αεροδρόμια και τα σκάφη των Χούθι, οι προσπάθειές τους για την καταπολέμηση της απειλής για τη ναυτιλία δεν θα είναι αποτελεσματικές, δήλωσε ο Riad Kahwaji, ιδρυτής της INEGMA, μιας ερευνητικής ομάδας ασφαλείας με έδρα το Ντουμπάι. «Αν το όλο θέμα αφορά μόνον στη συνοδεία πλοίων, η αποτελεσματικότητα θα είναι πολύ περιορισμένη, γιατί θα χρειαστεί ένα αντιτορπιλικό ή μια φρεγάτα να συνοδεύει κάθε πλοίο που διέρχεται προς οποιαδήποτε κατεύθυνση» στην Ερυθρά Θάλασσα,

Πηγή: Iefimerida.gr

Στείλτε αυτό το άρθρο σε ένα φίλο!