Η αλλαγή ώρας γίνεται δύο φορές τον χρόνο και όταν εφαρμόζεται η θερινή ώρα, τότε τα ρολόγια γυρίζουν μία ώρα μπροστά.
Τα ξημερώματα της Κυριακής (30/3) έγινε η αλλαγή ώρας 2025 αφού μπήκε σε εφαρμογή η θερινή ώρα.
Συγκεκριμένα, η αλλαγή ώρας 2025 – από χειμερινή σε θερινή – έγινε στις 3 π.μ., όταν και οι δείκτες των ρολογιών γύρισαν μία ώρα μπροστά και έδειξαν 4 π.μ. Η θερινή ώρα θα διατηρηθεί μέχρι την Κυριακή, 26 Οκτωβρίου 2025, οπότε και θα επανέλθουμε στη χειμερινή ώρα.
Άλλωστε, όπως συνηθίζεται, η αλλαγή ώρας γίνεται τα ξημερώματα της τελευταίας Κυριακής του Οκτωβρίου (για την εφαρμογή της χειμερινής ώρας) και τα ξημερώματα της τελευταίας Κυριακής του Μαρτίου (για την εφαρμογή της θερινής ώρας).
Η πρώτη αλλαγή ώρας στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα, η αλλαγή της ώρας εφαρμόστηκε για πρώτη φορά δοκιμαστικά το 1932, από τις 6 Ιουλίου έως την 1η Σεπτεμβρίου εκείνου του έτους, με τα ρολόγια να τίθενται μία ώρα μπροστά. Η επίσημη καθιέρωση του μέτρου έγινε αργότερα, με σκοπό την εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές πρακτικές και την εξοικονόμηση ενέργειας.
Τι ισχύει στον υπόλοιπο κόσμο
Στην Ευρώπη, η πρώτη φορά που εφαρμόστηκε η αλλαγή ώρας, ήταν το καλοκαίρι του 1916, εν μέσω πολέμου, στη Γερμανία. Αυτό έγινε, προκειμένου το ανθρώπινο δυναμικό να μπορεί να παράγει καλύτερα πολεμικό υλικό χωρίς να καταναλώνει ηλεκτρικό ρεύμα.
Από το 1996, ισχύει μία ενιαία και πανευρωπαϊκή ρύθμιση. Σύμφωνα με αυτή, την άνοιξη γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά, για να αξιοποιούμε το φως της ημέρας για μια ώρα επιπλέον. Το φθινόπωρο τα επαναφέρουμε μία ώρα πίσω.