Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδας : Ο εορτασμός του Αγίου Νικόλαου


Αρχιερατικός πανηγυρικός Εσπερινός τελέσθηκε την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023, στον Ενοριακό Ι. Ναό Αγίου Νικολάου Πολιούχου Ερετρίας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου.


Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωσαν ο Αρχιμ. Αιμιλιανός Χρήστου-Προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ι. Ναού Αγ. Δημητρίου Χαλκίδος, οι Πρωτοπρεσβ. Ευάγγελος Βογιατζής, εκ της Ι. Μητροπόλεως Καρυστίας, Θεοφάνης Παπαγεωργίου-Εφημέριος της πανηγυριζούσης Ενορίας και Χαράλαμπος Ραμαντανάκης-Εφημέριος της Ενορίας Παναγίας Παραβουνιώτισσας Ερετρίας, ο Σταυροφόρος Παναγιώτης Μπαφαλούκας, οι Οικον. Κωνσταντίνος Κιούσης-Εφημέριος της Ενορίας Αγ. Παρασκευής Καλλιθέας και Αναστάσιος Χρήστου-Προϊστάμενος της Ενορίας Τιμίου Προδρόμου Χαλκίδος και ο Διάκ. Σταύρος Καλαφάτης.


Ο Σεβασμιώτατος ομίλησε περί του τιμωμένου Αγίου και για τους εγκωμιαστικούς χαρακτηρισμούς, που προσδίδει ο υμνογράφος τον Άγιο Νικόλαο, όπως «κανόνα πίστεως» και αναφέρθηκε στους αγώνες του παναγίου Νικολάου για την Ορθόδοξη Πίστη.
Ακόμη, μετά από πρόταση του Εφημερίου της Ενορίας, π. Θεοφάνους, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος προεχείρησε Αναγνώστη έναν ευλαβή νέο, μαθητή Γυμνασίου, τον Ανάργυρο Αργύρη μέλος υπερπολύτεκνης οικογένειας και επαίνεσε τους γονείς του, για τη δημιουργία της και για την διαπαιδαγώγηση των έξι τέκνων τους εν Χριστώ, ενώ ευχήθηκε στον Ανάργυρο, να έχει την φώτιση του Θεού στη ζωή του και στα βήματά του, ως φιλόχριστο, καλό και σωστό μέλος της κοινωνίας και της Εκκλησίας μας.


Κατόπιν, πραγματοποιήθηκε η ιερά λιτανεία έως το λιμάνι της πόλεως, όπου πραγματοποιήθηκε δέηση υπέρ των εν ταις θαλάσσαις πλεόντων και αμέσως μετά έλαβε χώρα η αναπαράσταση της άφιξης στην Ερέτρια και της προσκύνησης της εικόνας του Αγίου Νικολάου από τον ναυμάχο του 1821 Κωνσταντίνο Κανάρη, από μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Ερέτριας «Κωνσταντής Κανάρης» και μέλη άλλων Συλλόγων. Στη συνέχεια, εκεί, πραγματοποιήθηκε το χοροστάσι του Αγ. Νικολάου από τα χορευτικά τμήματα, με την καθοδήγηση του χοροδιδάσκαλου κ. Δημητρίου Ελευθερίου.


Κατά την κυριώνυμη ημέρα της εορτής του Αγίου Νικολάου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον Όρθρο, προεξήρχε στη Θεία Λειτουργία και κήρυξε τον θείο λόγο, στον Ενοριακό Ι. Ναό Αγίου Νικολαου Ψαχνών, με συλλειτουργούς τον Αρχιμ. Αιμιλιανό Χρήστου, τον Πρωτοπρεσβ. Νικόλαο Δανέλη-Προϊστάμενο της πανηγυριζούσης Ενορίας και τον Διάκ. Σταύρο Καλαφάτη.
Στον πανηγυρίζοντα Ενοριακό Ι. Ναό Αγίου Νικολάου Χαλκίδος χοροστάτησε και κήρυξε τον θείο λόγο ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σκοπέλου κ. Νικόδημος, ενώ την επομένη χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε στη Θεία Λειτουργία και τον ιερό άμβωνα διηκόνησε ο ιεροκήρυκας Αρχιμ. Τιμόθεος Μπαϊμπάκης.


Το απόγευμα της 6ης Δεκεμβρίου 2023, στον Ι. Ναό Αγίου Νικολάου Χαλκίδος ετελέσθη ο μεθέορτος Εσπερινός, η ιερά λιτανεία και το κτητορικό μνημόσυνο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Χρυσοστόμου, πλαισιωθέντος από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Σκοπέλου κ. Νικόδημο, τους Ιερείς του πανηγυρίζοντος Ναού, Αρχιμ. Χρυσόστομο Καλύβα, Πρωτοπρεσβ. Ηλία Αγιαννίτη και Χαράλαμπο Ταραμίγκο, Κληρικούς της Χαλκίδος και των περιχώρων, εκπροσώπους των τοπικών Αρχών, πλήθος χριστιανών και σύσσωμη τη δύναμη του Λιμεναρχείου Χαλκίδος, που τίμησαν τον προστάτη τους, αίροντας το ιερό του εικόνισμα ανά τις οδούς της Πόλεως.
Φωτογραφίες: Παρασκευή Σπυροπούλου, Δημήτριος Πετρογιάννης

Στείλτε αυτό το άρθρο σε ένα φίλο!