Καταγγελία Εργαζομένων Δήμου Χαλκιδέων: “Εγκληματική η έλλειψη συντήρησης στα οχήματα του Δήμου”

Τις δομές του Δήμου Χαλκιδέων επισκέφθηκε τις προηγούμενες ημέρες το προεδρείο του Σωματείου Εργαζομένων, προκειμένου να καταγράψει τα προβλήματα των εργαζομένων και των υποδομών.

Δείτε τι αναφέρουν χαρακτηριστικά στο Δελτίο Τύπου, σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στα εργοτάξια του Δήμου, αλλά και στα οχήματα που εγκυμονούν κινδύνους όπως αναφέρουν, καθώς δεν γίνεται σωστά η συντήρηση.

Όσον αφορά τα εργοτάξια του Δήμου έχουμε το φαινόμενο να έχουν μετατραπεί σε χώρους απόθεσης απορριμμάτων (Ληλάντιο – Νέα Αρτάκη – Αυλίδα). Παρ όλη την προσπάθεια για ανανέωση του στόλου του Δήμου και την προμήθεια νέων οχημάτων και μηχανημάτων, τα υπάρχοντα, παλαιότερα οχήματα, παραμένουν κακοσυντηρημένα, η χρήση τους πλέον αποτελεί κίνδυνο για τους εργαζόμενους και ίσως και για τους Πολίτες. Η έλλειψη σύμβασης προμήθειας ανταλλακτικών και επισκευής τους είναι εγκληματική.

Πριν ένα και πλέον χρόνο μάλιστα, είχε τεθεί στη Δήμαρχο, από το Δ.Σ. Σωματείου, το θέμα της κακής συντήρησης του στόλου των οχημάτων -μηχανημάτων του Δήμου και πως πρέπει να διενεργηθεί άμεσα διαγωνισμός για την συντήρησή τους. Τότε είχαμε λάβει ως απάντηση ότι η
μη διενέργειά του είναι πολιτική απόφαση. Ένα χρόνο μετά η απαξίωση του παλαιού στόλου είναι εμφανής και ο κίνδυνος για του εργαζομένους μεγάλος, παρόλο που ξεκίνησε διαγωνισμός εδώ και ένα χρόνο δεν υπάρχει αποτέλεσμα.

- Διαφήμιση -

Έτσι ο Δήμος συνεχίζει να πληρώνει πανάκριβα τα ανταλλακτικά και τις υπηρεσίες συντήρησης με αντικανονικές διαδικασίες και προσφάτως με κατασχέσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς που διαθέτει. Καμία φειδώ και πρόνοια για τα χρήματα των πολιτών της Χαλκίδας που κατασπαταλιούνται με παράτυπες διαδικασίες και βέβαια με τις ευλογίες της Δημοτικής Αρχής βάζοντας σε κίνδυνο ακόμα και αυτή τη μισθοδοσία των εργαζομένων.

Όλα αυτά οδηγούν στο να γίνεται και κατάχρηση της λειτουργίας του νέου στόλου, (απορριμματοφόρα που λειτουργούν σε εικοσιτετράωρη βάση) πράγμα που θα οδηγήσει μαθηματικά στην σύντομη απαξίωση τους.

Αν και απομακρύνθηκαν τα ελλενίτ από τις στέγες του εργοταξίου Χαλκίδας, κάτι που το Σωματείο μας είχε ζητήσει και επικρότησε όταν έγινε, οι χώροι για την εξυπηρέτηση των εργαζόμενων (αποδυτήρια και τουαλέτες) παραμένουν από ανύπαρκτοι έως ελεεινοί που μόνο την υγιεινή των εργαζόμενων δεν διασφαλίζουν.

Παρατηρήθηκε το φαινόμενο συμβασιούχοι εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί για την αντιμετώπιση του covid να χρησιμοποιούνται ως συνοδοί απορριμματοφόρων, χωρίς αυτό να προβλέπεται και χωρίς καμία σχετική εκπαίδευση.

Δεν χορηγεί η υπηρεσία οχήματα σε όλους τους Επόπτες Καθαριότητας με αποτέλεσμα ορισμένοι εξ αυτών να αναγκάζονται χρησιμοποιούν τα ιδιωτικά τους οχήματα προκειμένου να ανταπεξέλθουν στα καθήκοντά τους, με ότι συνεπάγεται αυτό (προσωπικό οικονομικό κόστος ή άλλος κίνδυνος).

Καλούμε τη Δημοτική Αρχή να αναλάβει τις ευθύνες της και άμεσα να μεριμνήσει για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, με απόλυτη προτεραιότητα στην ασφάλεια εργαζόμενων και Πολιτών, εντός των υπηρεσιών του Δήμου.

Το Σωματείο, από την πλευρά του, θα παραμένει πάντα ενεργό, θα καταγράφει, θα καταγγέλλει και θα τιμά το ρόλο του ως συνδικαλιστικό όργανο και κοινωνικός φορέας.

Στείλτε αυτό το άρθρο σε ένα φίλο!