Μόνο με ενεργό ΑΜΚΑ η είσοδος στα δημόσια νοσοκομεία – Οι άλλες 2 καινοτομίες του νομοσχεδίου για τους ασφαλισμένους

Δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση το ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο περιλαμβάνει 3 καινοτομίες . Η πρώτη αφορά την προϋπόθεση να υπάρχει ενεργός ΑΜΚΑ για πρόσβαση στη δημόσια περίθαλψη. Έτσι άνθρωποι που δεν μένουν ή δεν έχουν καμία έννομη σχέση με την Ελλάδα, αλλά, επισκέπτονται περιστασιακά τη χώρα για να κάνουν χρήση της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και φεύγουν αμέσως μετά θα μπλοκαριστούν. Είναι αυτοί που επιβαρύνουν οικονομικά τη χώρα και τους πολίτες που πληρώνουν φόρους και εισφορές. Η πρόσβαση στα δημόσια νοσοκομεία και δομές υγείας για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη παραμένει ελεύθερη για όλους .Όμως, σε περίπτωση μη ενεργού ΑΜΚΑ, η σχετική δαπάνη θα βαρύνει τον ασθενή, όπως ισχύει και τώρα για τους μη κατόχους ΑΜΚΑ.

Η δεύτερη δίνει την ευκαιρία στους εργαζόμενους, παλαιούς ασφαλισμένους που το 2020 βίωσαν τις αρνητικές συνέπειες της πανδημίας και δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα ένσημα για το έτος αυτό, να τα συμπληρώσουν ώστε να μπορέσουν να λάβουν μειωμένη σύνταξη υπολογίζοντας για και τα ένσημα του 2019.

Η τρίτη προβλέπει τη σποραδική απασχόληση επιδοτούμενων ανέργων. Δίνεται έτσι η δυνατότητα σε ανέργους που απασχολούνται με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου μιας ημέρας, να εργάζονται χωρίς να χάνουν το επίδομα ανεργίας.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τον Δεκέμβριο.

Στείλτε αυτό το άρθρο σε ένα φίλο!