Στο «νησί των Ρίχτερ», όπως το λένε οι ντόπιοι, βρίσκεται το κύριο ρήγμα. Δυσάρεστη εξέλιξη χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς σεισμολόγους τα τελευταία 24ωρα το γεγονός ότι η θάλασσα υποχωρεί σε νησίδες και βραχονησίδες.
Π.χ. ανάμεσα τα νησιά Σαντορίνη και Αμοργός είναι το μικρό νησί Άνυδρος δείχνει ότι «κάτι θα συμβεί». Είναι το ρήγμα το οποίο είχε δώσει στην περιοχή το 1956 τον σεισμό 7,6 Ρίχτερ και το τσουνάμι που κατέστρεψε τις νότιες-νοτιοανατολικές Κυκλάδες.
Θα πρέπει δε να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο ρήγμα που βρίσκεται κάτω από τη νησίδα της Άνυδρου ενεργοποιεί και το υποθαλάσσιο ηφαίστειο στο Κολούμπο, όπου καθημερινά πλέον βρυχάται το ηφαίστειο. Από την αυτοψία στη νησίδα Άνυδρος παρατηρήθηκε ότι η στάθμη της θάλασσας έχει κατέβει, κι όπως λένε οι ναυτικοί αυτό το σημάδι είναι ανησυχητικό.
Επίσης στις παραλίες του νησιού έχουν αποτραβηχθεί τα νερά. Ο βυθός, επίσης, εμφανίζει υποχώρηση, μερικών εκατοστών.
Γενικά όλα δείχνουν «επικείμενη σεισμική» δραστηριότητα, σημαντικότερη της νυν η οποία είναι ήδη πολύ αυξημένη…
Από τις 6 το απόγευμα έχουν σημειωθεί τουλάχιστον 18 σεισμοί έντασης από 2,7 έως 4,6 Ρίχτερ στην ευρύτερη περιοχή.
Ο εντονότερος σεισμός των τελευταίων ωρών σημειώθηκε στις 19:44 και ήταν μεγέθους 4,6 Ρίχτερ, σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ενώ το επίκεντρο εντοπίζεται 18 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Αμοργού. Παράλληλα, το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 13,9 χιλιόμετρα.
Pronews.gr