Ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας από την Τουρκία όπου βρίσκεται, μίλησε στο evia online για την κατάσταση που επικρατεί και τις αιτίες της μεγάλης αυτής καταστροφής . Καυτηρίασε δε τις δηλώσεις συναδέλφων του που μιλούν για ενδεχόμενους σεισμούς της τάξεως των 8 ρίχτερ στην Ελλάδα κάνοντας λόγο για συναδέλφους της καρέκλας και για δηλώσεις αίολες και ανυπόστατες .
Μαρία Καράπα: Κύριε Λέκκα από την πρώτη στιγμή βρεθήκατε στην περιοχή που επλήγη από τον καταστροφικό σεισμό; Έχει εξομαλυνθεί κάπως η κατάσταση;
Ευθ. Λέκκας : Υπάρχει βελτίωση αλλά τα προβλήματα βέβαια παραμένουν.
Μ.Κ. : Με βάση την πολύ μεγάλη εμπειρία σας πιστεύετε ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί και άλλο;
Ευθ Λέκκας : Δυστυχώς πιστεύω ότι θα ξεπεράσουν τις 50 χιλιάδες. Υπάρχουν όμως και εκατομμύρια άνθρωποι που έχει αλλάξει η ζωή τους τραγικά. Τα προβλήματα είναι τεράστια. Η περιοχή για να επανέλθει σε κάποιο βαθμό στην πρότερη κατάσταση θα πρέπει περάσουν πολλές δεκαετίες.
Μ.Κ : Την προηγούμενη φορά που συνομιλήσαμε μου είπατε κατηγορηματικά ότι δεν συνδέεται το ρήγμα σε καμία περίπτωση με τον ελληνικό χώρο. Όμως υπάρχουν δηλώσεις κάποιων συναδέλφων σας που κάνουν λόγο για το ενδεχόμενο σεισμού της τάξεως των 8 η 8,5 ρίχτερ.
Ευθ. Λέκκας : Δυστυχώς κα Καράπα ακούγονται το τελευταίο διάστημα υπερβολικά πράγματα. Καλό θα ήταν να είμαστε όλοι μετριοπαθείς γιατί ο κόσμος που δεν γνωρίζει-ούτε είναι υποχρεωμένος -τις επιστημονικές προσεγγίσεις πανικοβάλλεται.
Μ.Κ. : Τότε γιατί έγιναν αυτές οι δηλώσεις;
Ευθ Λέκκας : Εμμένω στις δηλώσεις που σας είχα κάνει πριν έρθουμε με την αποστολή της ΕΜΑΚ και του ΕΚΑΒ που προσφέρουν τα μέγιστα εδώ και αναγνωρίζεται από τον κόσμο. Το διαπιστώνουμε καθημερινά από την αγάπη που μας περιβάλλουν οι κάτοικοι. Μοιάζουμε άλλωστε τόσο πολύ.
Επαναλαμβάνω λοιπόν δεν υπάρχει λόγος για καμία ανησυχία .Το ρήγμα δεν σημαίνει τίποτα για την Ελλάδα. Εδώ το ρήγμα είναι 30 χιλιόμετρα. Για να έχετε μια τάξη μεγέθους . Αντιστοιχεί σε όλη την έκταση της ηπειρωτικής Ελλάδας. Άλλα δεδομένα είχανε εδώ. Η σεισμική δράση ήταν μιάμιση φορά πάνω από την βαρύτητα. Είδαμε δυστυχώς εκ του αποτελέσματος τι σημαίνει αυτό.
Μ.Κ: Επιτρέψτε μου να επιμείνω στην ερώτηση γιατί υπάρχει μεγάλη ανησυχία στον κόσμο. Γιατί γίνονται αυτές οι δηλώσεις;
Ευθ. Λέκκας : ΔΥΣΤΥΧΩΣ τις δηλώσεις, τις κάνουν συνάδελφοι που δεν είναι της δράσης και στην πρώτη γραμμή αλλά προτιμούν την καρέκλα .
Μ.Κ Είναι βαρύς ο χαρακτηρισμός. Δεν σας έχουμε συνηθίσει να αναφέρεστε σε συναδέλφους σας με τέτοια οξύτητα .
Ευθ. Λέκκας : Λυπάμαι που αναγκάζομαι να κάνω αυτόν το χαρακτηρισμό αλλά περί αυτού πρόκειται. Αυτά είναι σκοτεινά πράγματα και απαράδεκτα. Είναι υπερβολή να μιλούν για 8 ρίχτερ. Είχε συμβεί στην αρχαιότητα στον ελλαδικό χώρο. Άλλωστε ιστορικά στην πατρίδα μας οι πλειονότητα των σεισμών έχουν ως επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο.
Μ.Κ. Οι επιπτώσεις αν συνέβαινε ο σεισμός της Τουρκίας στην Ελλάδα θα ήταν λιγότερες;
Ευθ. Λέκκας : Το λέω κατηγορηματικά . Οι επιπτώσεις θα ήταν πολύ λιγότερες . Ο αντισεισμικός κανονισμός που έχουμε στην Ελλάδα απέχει παρασάγγας από αυτόν που ισχύει στη Τουρκία. Οι νόμοι οι δικοί μας είναι από τους αυστηρότερους στον κόσμο και τηρούνται . Στην Τουρκία είναι πολύ πιο χαμηλό το επίπεδο της προβλεπόμενης αντισεισμικότητας που επιβάλλεται να έχουν τα κτήρια . Σε μεγάλο δε ποσοστό δεν τηρούνται ούτε καν αυτές οι προϋποθέσεις. Να σκεφτείτε ότι τα σίδερα και το μπετόν που χρησιμοποιούνται είναι ακατάλληλα σε μεγάλο βαθμό για δόμηση. Επίσης δεν είναι κατάλληλο και το έδαφος θεμελίωσης όπως και η διαμόρφωση σκελετού κτιρίου που είναι λάθος. Εδώ δίνουν βαρύτητα στην ωραία αρχιτεκτονική και όχι στην ασφάλεια που επιβάλλεται . Τα τραγικά αποτελέσματα τα βιώνουμε και εμείς αλλά κυρίως οι κάτοικοι .
Μ.Κ.: θα παραμείνετε για μεγάλο διάστημα ακόμα στην πληγείσα περιοχή.
Ευθ. Λέκκας : Θα επιστρέψω σε λίγες μέρες στην Ελλάδα και θα γυρίσω πάλι εδώ.
Μ.Κ.: Στην πρώτη γραμμή ;
Ευθ. Λέκκας : Ακριβώς κα Καράπα. Στην πρώτη γραμμή.