Τρόμος στην Κωνσταντινούπολη-Περιμένουν σεισμό πάνω απο 7 Ρίχτερ-Έχουν προετοιμάσει Αρχές και πολίτες- Τι είπε στο Evia online ο Ευθύμιος Λέκκας

Ο καθηγητής σεισμολογίας Naci Görür μιλώντας στην τουρκική Hurriyet προειδοποίησε πως θα γίνει ισχυρός σεισμός, που θα ξεπερνά τα 7 Ρίχτερ. Μάλιστα, όπως είπε έχουν γίνει ήδη ενέργειες, ώστε να προετοιμαστούν τόσο οι Αρχές, όσο και οι πολίτες.

«Το μέσο των δύο είναι η θάλασσα του Μαρμαρά και δεν έχει γίνει σεισμός από το 1766. Πρόκειται για ένα σεισμικό κενό. Στη γεωλογία, ένα σεισμικό κενό δεν μπορεί ποτέ να συνεχιστεί, πρέπει να γεμίσει. Αυτό το μέρος πρέπει να σπάσει, δεν μπορεί να παραμείνει αδιάσπαστο. Οι κινήσεις και η ενέργεια εκεί θα το σπάσουν σίγουρα. Αυτή η Βόρεια Ανατολία έχει τη συνήθεια να μεταφέρει σεισμούς από τα ανατολικά προς τα δυτικά. Με άλλα λόγια, όπου το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας έχει δημιουργήσει σεισμό, η δυτική πλευρά αυτού του τόπου έχει γίνει στόχος για τον επόμενο σεισμό», ανέφερε.

«Στην πραγματικότητα, η αλυσίδα σεισμών από το 1939 έως το 2023 ήταν πάντα από τα ανατολικά προς τα δυτικά. Αυτά είναι πολύ απλά. Ακόμη και αν η φύση είναι πολύπλοκη, συμβαίνουν επαναλαμβανόμενα γεγονότα που δεν εξαπατούν πολύ τους ανθρώπους. Ας μην σας πω για τους υπολογισμούς που γίνονται έξω από αυτό, υπάρχει ήδη η οθωμανική ιστορία, η βυζαντινή ιστορία, γνωρίζουμε τους ιστορικούς σεισμούς», είπε Naci Görür.

«Οι πολιτικοί που λένε ότι θα κάνουν την Κωνσταντινούπολη αντισεισμική, είναι υποχρεωμένοι να εκπαιδεύσουν το κοινό και να το αφυπνίσουν σχετικά με έναν σεισμό.

Για τον επερχόμενο σεισμό μίλησε στο evia online ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας
«Για την Κωνσταντινούπολη περιμένουμε πράγματι κάποιο μεγάλο γεγονός. Είναι συγκλίνουσες απόψεις όλων των επιστημόνων της χώρας. Είναι λοιπόν, θέμα χρόνου. Όσο καθυστερεί, τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο σεισμός. Η Πόλη έχει μεγάλη τρωτότητα. Έχει 20 εκατομμύρια πληθυσμό και πλέον το ένα τρίτο των κτιρίων είναι πολύ παλιά κτίρια. Υπολογίζουμε ότι θα είναι γύρω στα 7,7 ή 7,8 αν σπάσει όλο το ρήγμα. Όλα εξαρτώνται και από το πώς και το πότε θα σημειωθεί ο σεισμός.

Στείλτε αυτό το άρθρο σε ένα φίλο!