ΓΕΛ Κανήθου: Συμμετοχή σε Περιβαλλοντική δράση του ΚΕ.Π.Ε.Α. Υπάτης στην Παύλιανη Φθιώτιδας


Χθες, αντιπροσωπεία 52 μαθητών της Β΄ Λυκείου του ΓΕΛ Κανήθου, επισκέφθηκε το ΚΕ.ΠΕ.Α. ΣΤΥΛΙΔΑΣ – ΥΠΑΤΗΣ ( ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΙΑ ) ,
ύστερα από σχετική έγκριση, για συμμετοχή σε ειδικό πρόγραμμα με τίτλο Από την Υδροκίνηση μιας άλλης εποχής…στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το οποίο και υλοποιείται εξ΄ ολοκλήρου στο Πάρκο Αναψυχής και Περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης Παύλιανης. Η περιοχή και τα χωριά Παύλιανη και Νέα Παύλιανη, μαζί με το Πάρκο, ευρίσκονται στο Νομό Φθιώτιδας. και είναι κτισμένα στις νοτιοανατολικές πλαγιές της Οίτης σε υψόμετρο 1.040 μέτρων.

Ανήκουν δε στον διευρυμένο Δήμο Λαμιέων. Οι μαθητές ενημερώθηκαν στην αρχή από τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς του ΚΠΕ στο Κέντρο Ενημέρωσης του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Οίτης (Παύλιανη) για την πανίδα και την χλωρίδα της περιοχής, για τους κινδύνους που υπάρχουν, την αναγκαιότητα προστασίας αυτής και στην συνέχεια χωρισμένοι σε 2 ομάδες επισκέφθηκαν το Πάρκο Αναψυχής και Περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης της Παύλιανης. Το Πάρκο είναι οριοθετημένο στην κοίτη του ποταμού Ασωπού και τις πηγές αυτού. κάτοικοι με πολύ εργασία, διάθεση και φαντασία έφτιαξαν ένα Πάρκο Αναψυχής που είναι αρκετά εντυπωσιακό.


Εν αρχή οι μαθητές επισκέφτηκαν το Μουσείο Υδροκίνησης όπου ενημερώθηκαν για την χρήση και την εκμετάλλευση του υγρού στοιχείου από τους ανθρώπους τα προηγούμενα χρόνια, παρατηρώντας και έχοντας Επαφή με υδροκίνητες προβιομηχανικές κατασκευές. Στη συνέχεια άρχισαν την πεζοπορία κατά μήκος του μικρού ποταμού όπου με πολύ εργασία και φαντασία οι κάτοικοι του χωριού δημιούργησαν αιώρες, ξυλοκρέβατα, φωλιές, τελεφερίκ πάνω από το ποτάμι, μουσικές γέφυρες, τούνελ, μυστικά μονοπάτια με ευφάνταστες πινακίδες με πληροφορίες και οδηγίες και άλλες με πολύ χιούμορ, καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής, καλούν τους επισκέπτες να ζήσουν μια μοναδική εμπειρία στο Πάρκο.

Η προέκταση της πεζοπορίας στο κεντρικό μονοπάτι του Πάρκου, οδηγεί στον «Θρόνο του Δία» με μια πανοραμική θέα έως τον Μαλιακό Κόλπο, αλλά και αυτή που οδηγεί στον «σιδερένιο Θρόνο», μια κατασκευή 550 κιλών σιδήρου και ειδικών λαμών αλλά και 800 ωρών οικειοθελούς εργασίας, που παραπέμπει στο δικό μας Game Of Thrones και που πήρε σάρκα και οστά τον Απρίλιο του 2019.
Οι μαθητές ύστερα από αρκετές ώρες συνέχισαν την ξενάγηση τους στους ανωτέρω οικισμούς, όπου και παρέμειναν για γεύμα. Μετά από αυτό επέστρεψαν αργά το βράδυ στην χαλκίδα, έχοντας αποκομίσει άριστες εντυπώσεις από την συγκεκριμένη επίσκεψη.
Τους μαθητές συνόδευαν ο Δ/ντής Καπεντζώνης Ανδρέας, ο Υποδιευθυντής Μπακατσέλος Πέτρος και οι εκπαιδευτικοί Σουλιωτάκη Δήμητρα, Οικονόμου Ζωή, Αλεξανδρή Δροσούλα, Γιαπλές Αθανάσιος.

Στείλτε αυτό το άρθρο σε ένα φίλο!