Δήμος Χαλκιδέων: Ομόφωνο όχι στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών από το Δημοτικό Συμβούλιο στην Αυλίδα

Η εγκατάσταση αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη θέση «ΤΣΟΥΚΕΣ 2» της Δ.Ε Αυλίδας, συζητήθηκε χθες στο Δημοτικό συμβούλιο με τα μέλη να γνωμοδοτούν ομόφωνα αρνητικά στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, καθώς ο σταθμός πρόκειται να εγκατασταθεί εντός των ορίων του καταφυγίου άγριας ζωής του Κτυπά, προκαλώντας ανεπανόρθωτη περιβαλλοντική ζημιά στην ευρύτερη περιοχή.

Το θέμα εισηγήθηκε ο αντιδήμαρχος Γιάννης Νέζης που τόνισε μεταξύ άλλων ότι τόσο ο αιολικός σταθμός όσο και τα συνοδά έργα θα προκαλέσουν μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή στην περιοχή. “Η περιοχή δεν είναι χαρακτηρισμένη για ανεμογεννήτριες και εκτός αυτού το αιολικό πάρκο βρίσκεται στα όρια του καταφυγίου άγριας ζωής στο ΚΤΥΠΑ και ένα μεγάλο μέρος είναι εντός του καταφυγίου”, επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Νέζης.

Το λόγο πήρε και ο πρόεδρος του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Χαλκίδας Αναστάσιος Μπαλτάς, που τόνισε τις υπάρχουσες επιλογές που υπάρχουν για την αντιμετώπιση της υπόθεσης νομικά, καθώς η περιοχή δεν είναι προστατευμένη, ενώ αναφέρθηκε διεξοδικά και στο σχέδιο καταστροφής της Εύβοιας από τα αιολικά πάρκα. “Εδώ έχουμε μια υφαρπαγή δημόσιας γης, έχουμε χάσει το μισό νησί, ο Ευβοϊκός είναι σε κίνδυνο”, τόνισε ο κ. Μπαλτάς.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στο Δημοτικό Συμβούλιο, σύμφωνα με το Νόμο 4014 υπάρχει υποχρέωση γνωμοδότησης και θα έπρεπε ο Δήμος Χαλκιδέων να είναι μέσα στις επίσημες γνωμοδοτούσες αρχές και δεν είναι, όπως είναι η Περιφέρεια, τα δασαρχεία κλπ,

- Διαφήμιση -

“Σας ζητώ να διεκδικήσετε τα δικαιώματά σας. Αυτό είναι απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ και ορίζει συγκεκριμένα και ποια είναι η σκέψη πάνω σ΄αυτό, οπότε πέρα από το να έρθει μια γνωμοδότηση από την Περιφέρεια και να ζητήσει από εσάς να λάβετε μέρος, θα έπρεπε να είστε ένας επίσημος φορέας που γνωμοδοτεί. Αυτός είναι ο νόμος”

Στείλτε αυτό το άρθρο σε ένα φίλο!