Εστίαση: Αλλάζουν πολλά- Τι επιτρέπεται -Τι απαγορεύεται-Τα πρόστιμα


Σχετικά με τη διάθεση ποτών και εμφιαλωμένων νερών «οι προσυσκευασίες των ποτών, οίνων, ζύθου και των εμφιαλωμένων νερών που διατίθενται ακέραιες στον πελάτη εντός των μονάδων ομαδικής εστίασης, πρέπει να αποσφραγίζονται παρουσία του».

Ρύθμιση στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, που αφορά στην αγορά προϊόντων και την παροχή υπηρεσιών, προβλέπει ότι κανένα προϊόν όπως π.χ. εμφιαλωμένο νερό, ψωμί δε θα προσφέρεται και δε θα χρεώνεται στα καταστήματα εστίασης χωρίς συναίνεση του καταναλωτή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Άρθρο 72, τα καταστήματα εστίασης απαγορεύεται να χρεώνουν τους πελάτες τους για κουβέρ, όπως μαχαιροπίρουνα, σερβίτσια, πετσέτες κλπ., ενώ θα πρέπει υποχρεωτικά οι σερβιτόροι να ρωτούν εάν ο πελάτης θέλει εμφιαλωμένο νερό ή ψωμί, τα οποία θα φτάνουν στο τραπέζι μόνο κατόπιν παραγγελίας.

Για τους παραβάτες προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο 500 ευρώ ανά είδος.

Οι αλλαγές στην εστίαση
Συγκεκριμένα, τα Άρθρο 72 Ειδικές περιπτώσεις (ελάχιστη κατανάλωση, σελφ σέρβις, ταμπολ ντοτ, διανομή πακέτο, κουβέρ) προβλέπει:

«Τα καταστήματα εστίασης του άρθρου 69 της παρούσας δεν επιτρέπεται να χρεώνουν στην πελατεία τους αξία που αφορά σε «κουβέρ» (π.χ. σερβίτσια, μαχαιροπήρουνα, πετσέτες κ.λπ.). Κανένα προϊόν (όπως π.χ. εμφιαλωμένο νερό, ψωμί) δεν προσφέρεται και χρεώνεται χωρίς προηγούμενη συναίνεση του καταναλωτή» και «στους παραβάτες επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο πεντακοσίων ευρώ (500€) ανά είδος».

Ποτά και εμφιαλωμένο νερό

Κρασιά και μπύρες
Ακόμα, επιτρέπεται η χύμα διάθεση κρασιού και μπύρας, αλλά και προϊόντων απόσταξης. Τα αλκοολούχα ποτά «μπορούν να διατίθενται σε ποτήρι από την αρχική προσυσκευασία στον τελικό καταναλωτή εντός των μονάδων ομαδικής εστίασης (…).

- Διαφήμιση -

«Απαγορεύεται η μετάγγισή του περιεχομένου εν όλω ή εν μέρει σε άλλον περιέκτη προκειμένου να προσφερθεί στον πελάτη. Κατά την εκτέλεση της παραγγελίας εφόσον το ζητήσει ο πελάτης, η μετάγγιση της ανάλογης ποσότητας του ποτού από την αρχική προσυσκευασία στο ποτήρι πρέπει να γίνεται παρουσία του και να του δίνεται η δυνατότητα να διαβάσει την επισήμανση της συγκεκριμένης προσυσκευασίας».

Τέλος, επιτρέπεται η χύμα διάθεση κρασιού και μπύρας και προϊόντος απόσταξης μικρών αποσταγματοποιών (διημέρων).

Στείλτε αυτό το άρθρο σε ένα φίλο!