Εύβοια -ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Τι απαντούν οι δήμαρχοι Ε. Βάκα Γ. Τσαπουρνιώτης Γ. Ψαθάς για το νερό-Είναι μολυσμένο όπως λέει το ΠΑΚΟΕ σε περιοχές των Δήμων;

Της Μαρίας Καράπα

Την έντονη αντίδραση των Δημάρχων Γιώργου Ψαθά και Γιώργου Τσαπουρνιώτη προκάλεσε η ανακοίνωση των μετρήσεων του ΠΑΚΟΕ για την ποιότητα του νερού σε περιοχές των δήμων τους. Η Έλενα Βάκα τοποθετήθηκε μέσω του Γραφείου τύπου του Δήμου. Θα αναμένουμε τις εξελίξεις στο θέμα από τις πρωτοβουλίες των Δημάρχων που μίλησαν αποκλειστικά στο evia online γιατί πεποίθησή μας είναι ότι: όπως το νερό πρέπει να είναι καθαρό έτσι και οι τοποθετήσεις πρέπει να είναι ξεκάθαρες και αποτελεσματικές. Αυτό επιτάσσει το δημόσιο συμφέρον και δη η υγεία των πολιτών.

Γιώργος Τσαπουρνιώτης

Δεν την γνωρίζω την μέτρηση. Δεν γνωρίζω από που έχουν πάρει δείγματα. Είναι ανώνυμη εταιρεία δεν έχει καμιά σχέση με το κράτος. Κάθε χρόνο παρουσιάζει ότι τα νερά έχουν πρόβλημα, αλλά δεν γνωστοποιούν από που έχουν πάρει το δείγμα. Το κράτος κάθε χρόνο παίρνει δείγματα και δεν μας λέει ότι υπάρχει πρόβλημα. Κάνουμε δειγματοληψίες σε όλες τις πηγές και δεν έχουν παρουσιάσει κάτι. Τώρα εκείνοι μπορεί να παίρνουν από την θάλασσα ή από το ποτάμι, τι να πω. Το κράτος στέλνει την αρμόδια υπηρεσία και παίρνει δείγματα κάθε χρόνο. Κάθε δυο – τρεις μήνες γίνεται δειγματοληψία από τα ελληνικά εργαστήρια του κράτους. Το νερό δεν έχει κανένα πρόβλημα.

Γιώργος Ψαθάς

Τα ίδια και τα ίδια λένε συνέχεια. Έχουμε κάνει μετρήσεις σε πάρα πολλές τοπικές ενότητες. Στο site του Δήμου είναι αναρτημένα τα αποτελέσματα με ημερομηνία 28/3. Θα στραφώ νομικά γιατί λένε ανακρίβειες και προκαλούν ανησυχία στον κόσμο. Συνεχώς κάνουμε αναλύσεις σαν Δήμος και δεν υπάρχει θέμα.

Έλενα Βάκα

Η δήμαρχος μέσω του γραφείου τύπου και της πολύ ευγενικής υπεύθυνης μας απάντησε: “Δεν έχουμε στα χέρια μας επίσημα την μέτρηση του ΠΑΚΟΕ με τις συγκεκριμένες αναλύσεις, επομένως δεν έχουμε κάποια δήλωση. Όταν επίσημα θα λάβει η ΔΕΥΑΧ τις μετρήσεις τότε θα εκδώσουμε δελτίο τύπου.”

Μ.Κ. Παρ όλα αυτά οι μετρήσεις που κάνετε ως δήμος δείχνουν ότι το νερό έχει κάποιο πρόβλημα η δεν έχει.

“Θα μεταφέρω το ερώτημά σας στην ΔΕΥΑΧ και θα σας απαντήσω.”

Τι είχε ανακοινώσει το ΠΑΚΟΕ

Οι έρευνες αυτές αποστέλλονται αφενός στους Δήμους των περιοχών της Εύβοιας για την ενημέρωση τους, αλλά και για την λήψη μέτρων, όπου χρειάζονται και αφετέρου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την ενημέρωση των πολιτών, επειδή είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα μας η ενημέρωσή τους.

Η έρευνα της ποιότητας του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης πραγματοποιήθηκε στις 8 Μαρτίου 2023 στις περιοχές Χαλκίδα, Αρτάκη, Καστέλλα, Μαντούδι, Ψαχνά, Λίμνη Ευβοίας, Άγιος Ιωάννης Ρώσος. Η έρευνα πραγματοποιείται στα πλαίσια ετήσιου προγράμματος του ΠΑΚΟΕ μετά από καταγγελίες πολιτών

Από τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας, που πραγματοποιήθηκε από εξειδικευμένους επιστήμονες του ΠΑΚΟΕ στα πιστοποιημένα εργαστήρια του, διαπιστώνονται τα παρακάτω:

Στα νερά ανθρώπινης κατανάλωσης

  1. Οι μικροβιολογικές παράμετροι (κολοβακτηρίδια, e.coli και εντερόκοκκοι) στην Χαλκίδα , Νέα Αρτάκη, Μαντούδι, Καστέλλα, Άγιος Ιωάννης Ρώσος παρουσιάζουν ελαφριά μόλυνση όπως φαίνεται από τους συνημμένους πίνακες ( 31,8 % των 22 δειγμάτων), ενώ αντίθετα στα Ψαχνά και στη Λίμνη Ευβοίας δεν παρατηρήθηκε καμία μόλυνση.
  2. Από τις χημικές αναλύσεις που έγιναν, διαπιστώνεται ότι σε όλα τα δείγματα παρατηρήθηκαν υπέρβαση των ορίων όσον αφορά το Χρώμιο σε αντίθεση με τα Νιτρικά, Θειικά και Φωσφορικά που βρίσκονται αρκετά πιο χαμηλά από τα όρια.
  3. Στις επιτόπιες οργανοληπτικές αναλύσεις που έγιναν, διαπιστώθηκε υπέρβαση στη παράμετρο TDS (αιωρούμενα στερεά) στη Νέα Αρτάκη και στη Λίμνη Ευβοίας (22,7% των 22 δειγμάτων). Στις υπόλοιπες παραμέτρους δε διαπιστώθηκε καμία υπέρβαση.
Στείλτε αυτό το άρθρο σε ένα φίλο!