Εύβοια: Δημοτική Βιβλιοθήκη Καθενών: «Η συμβολή των παραμυθιών στο ψυχισμό των παιδιών»


Επίσκεψη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καθενών του δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων, πραγματοποίησαν οι μαθητές της Γ΄ και Ε΄ τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ψαχνών, την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023.
Η δράση που κλήθηκαν να συμμετάσχουν τα παιδιά αφορούσε τη συμβολή των παραμυθιών στη συναισθηματική νοημοσύνη, την ενεργοποίηση της φαντασίας, της προσοχής, αλλά και της ανάπτυξης της θετικής εικόνας για τον εαυτό τους.

Συγκεκριμένα, αφηγηθήκαμε «Το κόκκινο σκουφάκι» του Αγκοστίνο Τράινι, το οποίο είναι ένα ανάποδο παραμύθι για τη δύναμη. Τη δύναμη που χρειάζεται κανείς για να συγκρουστεί με τους φόβους του, να διεκδικήσει, τη μαγική «δύναμη» ενός αντικειμένου που σε μεταμορφώνει στα μάτια του άλλου, αλλά κυρίως στα μάτια τα δικά σου.

Στην ιστορία μας, ο λύκος παλεύει για κάτι όμορφο. Αυτό του δίνει αξία, νόημα και σκοπό στη ζωή του και η πλεκτάνη που στήνει τίθεται στην υπηρεσία του ευγενούς σκοπού.
Το εν λόγω πρόγραμμα έχοντας συμπεριλάβει παιδικές χριστουγεννιάτικες κατασκευές, αποτέλεσε ένα τρόπο ώστε τα παιδιά να μάθουν να προσεγγίζουν μορφές και γεγονότα πέρα από επιπόλαιες, μονοσήμαντες ετικέτες και ηθικές ερμηνείες.

Στείλτε αυτό το άρθρο σε ένα φίλο!