Εντυπωσιακό θέαμα αποτυπώθηκε στη φωτογραφία που δημοσιεύθηκε στα social της ομάδας Προγνώσεις για την Εύβοια, καθώς φαίνεται το φαινόμενο του υδροσίφωνα που παρουσιάστηκε στην θαλάσσια περιοχή της Χιλιαδούς.
Τι είναι υδροσίφωνας και πως προκαλείται;
Οι υδροσίφωνες είναι κατακόρυφες δίνες συμπυκνωμένων υδρατμών που προεξέχουν από τη βάση καταιγιδοφόρων νεφών και αλληλεπιδρούν με μια υδάτινη επιφάνεια.
Οι Υδροσίφωνες εμφανίστηκαν τελευταία στην χώρα μας;
Από τα αρχαία χρόνια γνωρίζουμε τη δημιουργία υδροσιφώνων στην Ελλάδα, καθώς οι αρχαίοι πίστευαν ότι αποτελούσαν δαιμονικά στοιχεία και ένα είδος τιμωρίας των θεών. Ο Αριστοφάνης στο θεατρικό έργο του «Βάτραχοι» κάνει αναφορά σε δαίμονα, ο οποίος πολέμησε του Θεούς χρησιμοποιώντας έναν σίφωνα. Στο Βυζάντιο υπάρχει ένα πλήθος χειρόγραφων αναφορών για στήλες ύδατος που προκαλούσαν καταστροφές σε πλοία και λιμάνια της Μεσογείου, ενώ από το τέλος του 19ου αιώνα καλλιτέχνες της Βενετοκρατούμενης Ελλάδας, ζωγράφιζαν σε πίνακες τοπία με σίφωνες, κυρίως πάνω από τη θάλασσα.
Σε τι διαφέρει ο υδροσίφωνας από τον ανεμοστρόβιλο;
Αν και έχουν αρκετές ομοιότητες με τους ανεμοστρόβιλους, δηλαδή τους σίφωνες πάνω από την ξηρά, τις περισσότερες φορές έχουν διαφορετικούς μηχανισμούς δημιουργίας.
Οι ανεμοστρόβιλοι παράγονται από βίαιες καταιγίδες, από νέφη σωρειτομελανιών όταν επικρατούν ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες, όπως μεγάλη αστάθεια, δηλαδή απότομη πτώση της θερμοκρασίας με το ύψος και ισχυροί ή θυελλώδεις άνεμοι χαμηλά στην τροπόσφαιρα. Οι περισσότεροι υδροσίφωνες παράγονται επίσης από τα καταιγιδοφόρα νέφη «σωρειτομελανίες» αλλά οι ιδανικές συνθήκες για τη δημιουργία τους είναι η επικράτηση ασθενών ανέμων χαμηλά, κοντά στην επιφάνεια του νερού και ειδικά μετά τη λήξη της βροχόπτωσης. Υπάρχουν και υδροσίφωνες που δημιουργούνται όπως ακριβώς οι ανεμοστρόβιλοι, και πρόκειται για τους πιο ισχυρούς, που ονομάζονται «μεσοκυκλωνικοί υδροσίφωνες» αλλά είναι οι πιο σπάνιοι στη χώρα μας.