Εύβοια: Ερώτηση στην Βουλή για την στήριξη των μελισσοκόμων

Ανακούφιση και για τους μελισσοκόμους της Εύβοιας το επάγγελμα των οποίων έχει πληγεί σημαντικά από τις καταστροφές που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια στο νησί, θα αποτελούσε η άρση εμποδίων στην άσκηση της μελισσοκομικής δραστηριότητας από κοινού με την λήψη μέτρων στήριξης τους. Αυτός είναι ο πυρήνας της ερώτησης που κατέθεσε το ΚΚΕ στους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα πυκνώνουν τα εμπόδια στη μελισσοκομική δραστηριότητα με σχετικές αποφάσεις των δασικών υπηρεσιών.

Όλα αυτά τη στιγμή που ο νόμος ορίζει ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες μπορούν να επιτρέπουν την τοποθέτηση των μελισσιών, εφόσον τηρούνται οι προβλεπόμενοι όροι (30 μέτρα από κατοικημένη περιοχή και 25 από δημόσιο δρόμο).
«Παράλληλα, ο Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, παρουσιάζοντας το όραμά του για τα δάση, ουσιαστικά προανήγγειλε ότι αυτά, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, θα τα αναλάβουν μεγάλες εταιρείες, όπως οι ξυλοβιομηχανίες που θα είναι υπεύθυνες πέρα από την υλοτομία και για τη διαχείριση της βιομάζας με επιδότηση από το κράτος και εξασφαλισμένη κερδοφορία από την εμπορία ρύπων» τονίζει χαρακτηριστικά το ΚΚΕ καταλήγοντας πως οι παραπάνω εξελίξεις φέρνουν τους βιοπαλαιστές μελισσοκόμους σε ολοένα και πιο δυσχερή θέση και μάλιστα σε μια περίοδο που σε πολλές περιοχές της χώρας μετράνε τις πληγές τους από τις μεγάλες καταστροφές που προκάλεσαν οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες, εξαιτίας της εγκληματικής πολιτικής Ε.Ε, της κυβέρνησης, των Περιφερειών και Τοπικών Διοικήσεων, που με τη ζυγαριά κόστους οφέλους θυσιάζει την ανάγκη ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας στο βωμό των ματωμένων πλεονασμάτων για την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων.

«Μάλιστα, σε ό,τι αφορά τα μέτρα της κυβέρνησης για τους πληγέντες μελισσοκόμους αυτά “απέχουν έτη φωτός” από την πλήρη κάλυψη των απωλειών, όπως η αποζημίωση των 70 ευρώ για τα μελισσοσμήνη, τη στιγμή που για την ανασύσταση ενός παραγωγικού μελισσιού το κόστος ξεπερνά τα 150 ευρώ χωρίς να υπολογίζεται η δαπάνη για τις μελισσοτροφές που απαιτούνται μέχρι την άνοιξη και μέχρι το μελίσσι να καταστεί παραγωγικό, ούτε η απώλεια της παραγωγής (μέλι κ.α) λόγω της καταστροφής. Τέλος, η μείωση των μελισσότοπων, λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών και πλημμυρών των τελευταίων ετών, έχει αναγκάσει τους μελισσοκόμους να διανύουν μεγαλύτερες αποστάσεις, αυξάνοντας το κόστος παραγωγής.», προσθέτει.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε: – Να αρθούν τα εμπόδια στην άσκηση της μελισσοκομικής δραστηριότητας. – Να αποζημιωθούν οι πληγέντες από τις φυσικές καταστροφές μελισσοκόμοι στο 100% για την απώλεια του μελισσοκομικού κεφαλαίου και της παραγωγής τους. – Να αναπληρωθεί το χαμένο εισόδημα των μελισσοκόμων λόγω της μεγάλης αύξησης του κόστους παραγωγής.

Το ερώτημα συνυπογράφουν οι Βουλευτές Παφίλης Θανάσης Γκιόκας Γιάννης Δελής Γιάννης Έξαρχος Νίκος Καραθανασόπουλος Νίκος Κομνηνάκα Μαρία Λαμπρούλης Γιώργος Μανωλάκου Διαμάντω Μαρίνος Γιώργος Μεταξάς Βασίλης Παπαναστάσης Νίκος Στολτίδης Λεωνίδας Συντυχάκης Μανώλης.

Στείλτε αυτό το άρθρο σε ένα φίλο!