Μια παραδοσιακή συνταγή για γλυκό από την Εύβοια, που συνδυάζει τις γεύσεις της σταφίδας και του μελιού, προσφέροντας ένα γευστικό και θρεπτικό επιδόρπιο είναι το σταφιδωτό.
Πώς φτιάχνεται:
Υλικά
500 γρ. σταφίδες (κατά προτίμηση μαύρες)
300 γρ. ζάχαρη
1 ποτήρι νερό
2 κουταλιές της σούπας χυμός λεμονιού
1 ξυλάκι κανέλα
1-2 γαρίφαλα (προαιρετικά)
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο (προαιρετικά)
2 κουταλιές της σούπας αμύγδαλα ή καρύδια (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Αν οι σταφίδες είναι σφιχτές, τις βάζετε σε ένα μπολ με χλιαρό νερό και τις αφήνετε για 10-15 λεπτά για να μαλακώσουν.
Σε μία κατσαρόλα, βάζετε τη ζάχαρη, το νερό, τη κανέλα και τα γαρίφαλα (αν τα χρησιμοποιείτε). Βράζετε το μείγμα σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να γίνει σιρόπι (περίπου 5-7 λεπτά).
Στραγγίζετε τις σταφίδες και τις ρίχνετε στην κατσαρόλα με το σιρόπι. Προσθέτετε τον χυμό λεμονιού και ανακατεύετε καλά.
Αφήνετε το γλυκό να σιγοβράσει για περίπου 15-20 λεπτά, ανακατεύοντας από καιρό σε καιρό. Αν θέλετε πιο πυκνό σιρόπι, συνεχίστε το βράσιμο για λίγο παραπάνω.
Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε τα αμύγδαλα ή τα καρύδια στο τέλος του μαγειρέματος για έξτρα γεύση και υφή.
Αφήστε το γλυκό να κρυώσει και αμέσως μετά μπορείτε να το προσφέρετε. Μπορεί δε να σερβιριστεί ως επιδόρπιο ή συνοδευτικό για γιαούρτι, παγωτό ή και ως γέμιση για πίτες.