Ξεκίνησαν την Παρασκευή 10/5 οι εγγραφές στους δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς της χώρας για την επόμενη σχολική χρονιά, 2024 – 2025. Να σημειωθεί ότι οι ημερομηνίες εγγραφών διαφέρουν από δήμο σε δήμο και οι γονείς και οι κηδεμόνες θα πρέπει να επικοινωνούν με τον εκάστοτε Δήμο για να μάθουν τις ακριβείς ημερομηνίες. Οι περισσότεροι σταθμοί έχουν ανακοινώσει πως οι εγγραφές θα ξεκινήσουν αμέσως μετά το Πάσχα με συχνότερες ημερομηνίες να αναφέρονται η Παρασκευή 10 και η Δευτέρα 13 Μαΐου.
Φέτος δυνατότητα εγγραφής στους παιδικούς σταθμούς έχουν όλα τα νήπια που έχουν γεννηθεί από 1η Ιανουαρίου 2021 μέχρι 31 Μαρτίου 2022 και στα βρεφικά τμήματα τα παιδιά που έχουν γεννηθεί από 1η Απριλίου 2022 έως και 31 Μαρτίου 2023.
Τι ισχύει με τα voucher ΕΣΠΑ
Όπως τονίζεται από πλευράς δήμων οι αιτήσεις για τα voucher των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών της ΕΕΤΑΑ για την περίοδο 2024-2025 είναι ανεξάρτητες και θα υπάρξει νέα ενημέρωση. Οι αιτήσεις για το πρόγραμμα του 2024-2025 θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο 2024, όπως γίνεται κάθε χρόνο. Προϋπόθεση είναι να έχει εκκαθαριστεί η φορολογική δήλωση του ατόμου που θα υποβάλλει την αίτηση.
Όσον αφορά στα κριτήρια επιλογής είναι η οικογενειακή, οικονομική κατάσταση (οικογενειακό εισόδημα) και η κατάσταση απασχόλησης. Αν οι ίδιοι ή τα παιδιά είναι άτομα με αναπηρία άνω του 67%, δικαιούνται την ενίσχυση χωρίς οικονομικά κριτήρια.
Υπενθυμίζεται πως οι συμμετέχοντες του προγράμματος έπρεπε να πληρούν τα παρακάτω κριτήρια:
Α. Δικαίωμα συμμετοχής στο σύνολο των δομών με πλήρη αξία voucher έχουν τα παιδιά οικογενειών πουν παρακάτω το εξής ετήσιο εισόδημα. Αναλυτικά:
μέχρι και 27.000 ευρώ σε ετήσια βάση είναι για όσους έχουν έως 2 παιδιά
μέχρι και 30.000 ευρώ σε ετήσια βάση είναι για όσους έχουν 3 παιδιά.
μέχρι και 33.000 ευρώ σε ετήσια βάση είναι για όσους έχουν 4 παιδιά,
μέχρι και 36.000 ευρώ σε ετήσια βάση είναι για όσους έχουν από 5 παιδιά και άνω.
Β. Για τις κατηγορίες δομών Α και Β προβλέπεται voucher με την προϋπόθεση ότι το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα είναι:
μέχρι και 33.000 ευρώ σε ετήσια βάση είναι για όσους έχουν 2 παιδιά.
μέχρι και 36.000 ευρώ σε ετήσια βάση είναι για όσους έχουν 3 παιδιά.
μέχρι και 39.000 ευρώ σε ετήσια βάση για όσους έχουν 4 παιδιά
μέχρι και 42.000 ευρώ σε ετήσια βάση για όσους έχουν από 5 παιδιά και άνω.
Για τους παιδικούς σταθμούς μέσω ΕΣΠΑ, μπορούν να πάρουν μέρος και οι δημόσιοι και οι ιδιωτικοί σταθμοί. Η αίτηση υποβάλλεται από το νόμιμο εκπρόσωπο του παιδιού ή ατόμου με αναπηρία που δύνανται να ωφεληθούν της δράσης.
Τι ισχύει για τους παιδικούς σταθμούς ΔΥΠΑ
Οι εγγραφές και οι επανεγγραφές βρεφών και νηπίων στους 26 βρεφονηπιακούς σταθμούς της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, για τη σχολική χρονιά 2024 – 2025, θα πραγματοποιηθούν προς το τέλος του μήνα, σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα από τη ΔΥΠΑ.
Δικαιούχοι είναι ο γονέας, οι γονείς ή οι ασκούντες την επιμέλεια (ανάδοχοι, κηδεμόνες, κ.ά.) ωφελούμενων παιδιών, που:
Κατά τα έτη 2023-2024 συμπλήρωσαν συνολικά 25 ημέρες ασφάλισης στον eΕΦΚΑ ή/και ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας ή/και τακτικής επιδότησης ανεργίας ή/και επιδότησης μακροχρόνιας ανεργίας, ή
Είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Ανέργων της ΔΥΠΑ για τουλάχιστον 2 μήνες κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων, ή
Είναι δικαιούχοι του βοηθήματος ανεργίας αυτοτελώς-ανεξαρτήτως απασχολούμενων ασφαλισμένων (τ. ΟΑΕΕ, τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, τ. ΕΤΑΑ).
Για να κάνετε αίτηση στους βρεφονηπιακούς σταθμούς της ΔΥΠΑ θα χρειαστείτε τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων στο gov.gr θα αναρτηθούν προσωρινοί πίνακες επιλεγέντων, αναπληρωματικών και αποκλειομένων βρεφών και νηπίων και οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλλουν ενστάσεις εντός 3 ημερών.
Να σημειωθεί ότι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί της ΔΥΠΑ λειτουργούν από 1 Σεπτεμβρίου έως 31 Ιουλίου, από τις 6:45 έως τις 16:00 (Δευτέρα έως Παρασκευή) και απευθύνονται σε βρέφη-νήπια από 6 μηνών έως 4 ετών. Εφαρμόζεται ημερήσιο πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης για την αρμονική ψυχοσωματική και εκπαιδευτική ανάπτυξη των παιδιών. Τα κριτήρια επιλογής είναι οικονομικά (με προτεραιότητα τα παιδιά με γονείς χαμηλού εισοδήματος) και κοινωνικά (παιδιά πολύτεκνων, ορφανά, παιδιά μονογονεϊκών οικογενειών, παιδιά αναπήρων, κ.ά.).
Στην Αττική λειτουργούν σταθμοί στους Δήμους Αχαρνών, Αγίας Βαρβάρας, Άνω Λιοσίων, Ελευσίνας, Κερατσινίου, Μοσχάτου, Ολυμπιακού Χωριού και Περιστερίου, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα λειτουργούν στις πόλεις Αγρινίου, Άρτας, Δράμας, Ηγουμενίτσας, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καλαμάτας, Καρδίτσας, Καρπενησίου, Κομοτηνής, Λάρισας, Μεσολογγίου, Νάουσας, Ξάνθης, Πατρών, Πυλαίας Θεσσαλονίκης, Σερρών και Τρικάλων.