Επιτροπή Πλημμυροπαθών Κατοίκων Ληλάντιου
“Έχουν περάσει 3 χρόνια από την πλημμύρα του 2020 και 14 από εκείνη του 2009. Το βασικό που μας απασχολεί και σήμερα είναι ότι τα μέτρα που έχουν παρθεί είναι ελλιπή με κίνδυνο να ξαναπλημμυρίσουμε, να θρηνήσουμε κι άλλους συνανθρώπους μας. Η μελέτη του Λήλαντα απορρίπτεται από τους κατοίκους. Απαιτούμε να εκπονηθεί μελέτη που να εγγυάται την προστασία μας.
Να γίνει παρέμβαση και στην ορεινή κοίτη και να μην βλέπουν αποσπασματικά το κομμάτι της πεδινής κοίτης γιατί προφανώς από τις πηγές του ποταμού ξεκινά το θέμα. Από το σημείο συγκέντρωσης της βροχόπτωσης που μετά κατεβάζει με ορμή όλα τα φερτά υλικά που έπεσαν στα χωριά μας.
Τη μελέτη που υπερψήφισε η δημοτική αρχή στο Δημοτικό Συμβούλιο του Απρίλη, την είχαν ανακοινώσει την επομένη της πλημμύρας ως τα πρώτα άμεσα μέτρα και 2,5 χρόνια μετά, χωρίς η μελέτη να είναι ολοκληρωμένη την ανακοίνωσαν ως τα μοναδικά αντιπλημμυρικά έργα που θα γίνουν.
Μέχρι σήμερα, από το Δασαρχείο στο βουνό έχουν γίνει 5 μικρά φράγματα ενώ προβλέπονται 13. Δεν έχουν γίνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στην ορεινή κοίτη. Μάλιστα σε κάποια σημεία της πεδινής κοίτης το ποτάμι το έχουν στενέψει επικίνδυνα, κάτι που ενισχύει αυτό που φοβόμαστε όλοι, ότι θα ξαναπλημμυρίσουμε σε ανάλογη βροχόπτωση.
Επίσης δεν έχουν μιλήσει για χρονοδιάγραμμα για την διάνοιξη του δέλτα ούτε έχουν αναφερθεί με χρονοδιάγραμμα στις απαλλοτριώσεις. Αλλά και για τα έργα που ακούσαμε χρονοδιάγραμμα πολλάκις… ακόμη τίποτα! (Βλέπε Γέφυρα Φύλλων).
Είναι φανερό ότι προσπαθούν να κάνουν έργα με το δυνατότερο μικρό όφελος για να αντιμετωπίσουν μία καταιγίδα. Ενώ ένα αντίστοιχο φαινόμενο με το 2020, όπως κυνικά παραδέχονται, τα έργα αυτά δεν θα το σταματήσουν!
Οι ζωές μας αποτελούν ένα κόστος για αυτούς. Ζυγίζουν το κόστος και το όφελος, για το τι έργα θα φτιάξουν τελικά στο ποτάμι. Κι εμείς ρωτάμε από την πλευρά μας: γι αυτούς πόσο κοστίζουν οι ζωές μας;
Δεν σταματάμε. Δεν εφησυχαζόμαστε. Ο αγώνας μας συνεχίζεται για να εξασφαλίσουμε την προστασία της ζωής μας και της περιουσία μας.”