Εύβοια: Υπερήφανοι για την ομάδα της Evripos Robotics στους τελικούς της Ολυμπιάδας Ρομποτικής WRO 2023 στον Παναμά-3η Πανευρωπαϊκά και 15η Παγκοσμίως

Το τριήμερο 7 έως 9 Νοεμβρίου 2023 διεξήχθη στην πόλη του Παναμά ο τελικός της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Ρομποτικής WRO 2023.
Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε στη διαγωνιστική κατηγορία Future Engineers που έχει ως αντικείμενο την αυτόνομη οδήγηση και την τεχνητή νοημοσύνη από την ομάδα Evripos Robotics από την Χαλκίδα.
Σε ένα πολύ αντίξοο διαγωνιστικό τριήμερο κατά το οποίο οι διοργανωτές άλλαζαν απροειδοποίητα και αδικαιολόγητα τις χρωματικές προδιαγραφές της αγωνιστικής πίστας με αποτέλεσμα να δυσλειτουργούν οι ρομποτικοί αισθητήρες αρκετών ομάδων, τα παιδιά της ομάδας Evripos Roboticsεπιδεικνύοντας μοναδικό αγωνιστικό πνεύμα κατάφεραν να κρατηθούν ψηλά τερματίζοντας 3οι στην Πανευρωπαϊκή και 15οι στην Παγκόσμια κατάταξη ανάμεσα σε 40 ομάδες υψηλότατου επιπέδου από όλο τον κόσμο.


Τα έξοδα της προετοιμασίας και της μετάβασης της ομάδας Evripos Roboticsστον Παναμά καλύφθηκαν από γενναιόδωρες χορηγίες τοπικών και μη εταιρειών.
Η ολυμπιάδα WRO (World Robot Olympiad) η οποία φέτος έκλεισε τα 20 χρόνια παρουσίας, αποτελεί τη μεγαλύτερη και μακροβιότερη διοργάνωση εκπαιδευτικής ρομποτικής σε όλο τον πλανήτη.
Ο διαγωνισμός συγκεντρώνει τις προσπάθειες τεχνολογικά προηγμένων ομάδων από συνολικά 93 χώρες με πολλές από αυτές να εκπροσωπούν Ερευνητικά Ιδρύματα, Πανεπιστήμια και γνωστά ιδιωτικά σχολεία.
Οι ομάδες που διαγωνίζονται στον παγκόσμιο τελικό είναι αυτές που πρώτευσαν στους τελικούς εθνικής εμβέλειας αποτελώντας έτσι τους «εκλεκτούς» της κάθε χώρας. Η «Evripos Robotics» δημιουργήθηκε από τον Χαλκιδαίο καθηγητή Πληροφορικής Θεόδωρο Χασάνδρα για να ενώσει τους ενθουσιώδεις με την εκπαιδευτική ρομποτική και τεχνητή νοημοσύνη μαθητές των σχολείων της Χαλκίδας.

Η ομάδα μετρά και στο παρελθόν πολύ σημαντικές διακρίσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, έχοντας κατακτήσει πέρυσι στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής WRO 2022 που έγινε στη Γερμανία την 5 η σε Παγκόσμιο και την 1η σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και πρωτιά σε σειρά Πανελλήνιων πρωταθλημάτων ρομποτικής.
Σε συνολικό επίπεδο η Ελλάδα, βοηθούμενη από τις σημαντικές διακρίσεις των ομάδων της που λαμβάνουν μέρος στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής WRO, έχει καταφέρει τα 4 τελευταία χρόνια να είναι 3η δύναμη Παγκοσμίως και 1η στην Ευρώπη!

Οι μαθητές που έλαβαν μέρος στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής αποκομίζουν μια μοναδική εμπειρία ζωής, χτίζουν τη μελλοντική τους επαγγελματική σταδιοδρομία, διδάσκονται την ευγενή άμιλλα και εκπαιδεύονται στις εφαρμογές της ρομποτικής & τεχνητής νοημοσύνης που αποτελεί τον πυρήνα της τεχνολογικής γνώσης του άμεσου μέλλοντος.
Τα μέλη της ομάδας «Evripos Robotics» που αγωνίστηκε στον τελικό του Παναμά είναι:
o Ο Έκτορας Μηλιώτης, μαθητής Γ’ τάξης του 5ου Πρότυπου Γυμνασίου Χαλκίδας.
o Ο Ευγένιος Τσίμπος, μαθητής Β’ τάξης του τομέα Πληροφορικής του 1ου ΕΠΑΛ Χαλκίδας.
o Ο Γιώργος Χασάνδρας, μαθητής Β’ τάξης του 5ου Πρότυπου Γυμνασίου Χαλκίδας
Προπονητής & επιστημονικός υπεύθυνος:
Θεόδωρος Χασάνδρας,
Καθηγητής Πληροφορικής στο Γυμνάσιο Βαθέος Αυλίδας,
Υποψήφιος Διδάκτωρ του Ιονίου Πανεπιστημίου στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης

Στείλτε αυτό το άρθρο σε ένα φίλο!