Συναγερμός σήμανε στην Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας & κτηνιατρικής Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε. Εύβοιας με την εμφάνιση μαύρου ακανθώδη αλευρώδης σε ιδιωτικό κήπο στη Χαλκίδα.
Πρόκειται για έντομο καραντίνας το οποίο είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, προσβάλλει εσπεριδοειδή, αμπέλια, αχλαδιές καθώς και καλλωπιστικά φυτά, ενώ υποβαθμίζει τις καλλιέργειες.
Το έντομο προσβάλλει μεγάλο εύρος ξενιστών και η αντιμετώπισή του με φυσικούς εχθρούς ή με κλασσικά εντομοκτόνα θεωρείται μη αποτελεσματική.
Οι προνύμφες του εντόμου αναπτύσσονται στο κάτω μέρος του φυλλώματος. Τα ενήλικα παραμένουν στις ίδιες θέσεις και πετούν μόνο σε περίπτωση που ενοχληθούν.
Τα φύλλα και τα φρούτα φέρουν κηλίδες μελιτωμάτων, τα οποία στην συνέχεια αναπτύσσεται ο μύκητας της καπνιάς. Οι εκτεταμένες προσβολές προσδίδει στα φυτά σχεδόν πλήρης μαύρη εικόνα αφού καταστρέφει το νεαρό φύλλωμα και εξασθενεί τα δένδρα. Τα ενήλικα έντομα πετούν μόνο σε κοντινές αποστάσεις με την βοήθεια του ανέμου και μόνο όταν ενοχληθούν. Η διασπορά σε μεγάλες αποστάσεις μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε με μεταφορά προσβεβλημένου φυτικού υλικού (φυτά προς φύτευση, μέρη φυτών, καρποί) είτε με την προσκόλληση ενήλικων εντόμων πάνω σε ανθρώπους, φορτία, οχήματα. Στην Ελλάδα εντοπίστηκε πρώτη φορά το 2016 στο νησί της Κέρκυρας, όπου παρατηρήθηκε εκτεταμένη προσβολή σε εσπεριδοειδή, τριανταφυλλιές και αμπέλια.
Μέτρα αντιμετώπισης
Χρήση υγιούς πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού.
Αποφυγή μετακίνησης μολυσμένου φυτικού υλικού (φυτωριακό υλικό, καρπούς από μολυσμένα δένδρα, άνθη).
Κλάδεμα και καύση προσβεβλημένων κλαδιών.
Συστηματικό έλεγχο των καλλιεργειών για τη διαπίστωση τυχόν συμπτωμάτων και άμεση ενημέρωση των αρμόδιων φυτοϋγειονομικών υπηρεσιών (ΔΑΟΚ και ΠΚΠΦΠ&ΦΕ) σε περίπτωση εντοπισμού τους.
Επεμβάσεις με ήπια προς τα ωφέλιμα έντομα φυτοπροστατευτικά προϊόντα στα αρχικά στάδια της προβολής καθώς και κατά τη χειμερινή περίοδο έως την άνοιξη πριν την εμφάνιση των ενηλίκων