Εύβοια – ΣΟΚ: Το Τζαμί και το μιχράμπ στην πρόσκληση για τον εορτασμό της Ελληνικής Επανάστασης – Η ιδέα ήταν του Δήμου Χαλκιδέων (αποκλειστικό ρεπορτάζ)

Της Μαρίας Καράπα

karapa maria

Αν είναι δυνατόν! Ο εορτασμός της ελληνικής επανάστασης στην Εύβοια, έχει ως φόντο στην πρόσκληση, το τζαμί της Χαλκίδας και το μιχραμπ, δηλαδή την κόγχη προσευχής των μουσουλμάνων!

Το εντυπωσιακό είναι, ότι στην πρόσκληση, φιγουράρει πρώτη η Περιφέρεια, μετά ο δήμος Χαλκιδέων και ακολουθούν ο δήμος Διρφύων Μεσσαπίων, η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ευβοίας, το Επιμελητήριο Ευβοίας και η Εταιρεία Ευβοϊκών Σπουδών.

Το eviaonline επικοινώνησε με εκπροσώπους των φορέων που συμμετέχουν και μας δήλωσαν αποκλειστικά:

Από την Περιφέρεια με τον κ Κελαϊδίτη, που μας δήλωσε πως δεν είχε καμία γνώση για το θέμα, όπως και με τον Δήμαρχο Διρφύων Μεσσαπίων Γ. Ψάθα που δήλωσε και εκείνος έκπληκτος.

Άγνοια για το θέμα, δήλωσε και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιάννης Γεροντίτης.

Μιλήσαμε και με τον πρόεδρο της ΟΣΠΕ κ. Δημητρίου που μας τόνισε ότι ήταν ιδέα του Δήμου Χαλκίδεων και πως οι ίδιοι συμφώνησαν.

Προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με την δήμαρχο Χαλκίδεων κα. Βακα, τηλεφωνικά 2 φορές, ενώ της αποστείλαμε και μήνυμα για να έχουμε την άποψή της. Δυστυχώς αυτό δεν κατέστη δυνατό.

Μάλιστα οι εκδηλώσεις, θα είναι διήμερες και όπως αναγράφεται τιμής και μνήμης, που με βάση το φόντο της πρόσκλησης, μάλλον θα μπορούσε να αφορά τους… πεσόντες Τούρκους του Ομέρ Βρυώνη, που κατατρόπωσε ο οπλαρχηγός της Εύβοιας Αγγελής Γοβιός!

Η λογική λέει, ότι θα μπορούσε να μπει ως φόντο, μια ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ή μια ΕΚΚΛΗΣΙΑ, τιμώντας έτσι την καταλυτική συνεισφορά της ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ στην απελευθέρωση των Ελλήνων.

Επίσης θα μπορούσε να αποτυπώνεται, η μορφή ηρώων της Εύβοιας, όπως ο Αγγελής Γοβιός, ο Νικόλαος Κριεζώτης κ.α, ή και μνημείων.

Μία λέξη ταιριάζει σε αυτή την περίπτωση! ΝΤΡΟΠΗ!

Στείλτε αυτό το άρθρο σε ένα φίλο!