Ιστορικός - Αρχαιολόγος, Συγγραφέας, Aρθρογράφος
28η Μαρτίου 1822.
Σήμερα, συμπληρώνονται 202 χρόνια από τον θάνατο του αήτου της Εύβοιας Αγγελή Νικολάου ή Γοβιού.
Την ίδια ημέρα έχασαν τη ζωή τους και τα πρωτοπαλίκαρά του, ο Κώτσος Δημητρίου ή Θηβαίος ή Αρβανίτης και ο αδερφός του Αγγελή, ο Αναγνώστης.
Ήταν ξημέρωμα Μεγάλης Τρίτης, όταν το ασκέρι του Αγγελή Γοβιού έπεσε σε ενέδρα στα Δύο Βουνά. Ο Ικναν αγάς με 1200 πεζούς και ιππείς είχαν φτάσει στα Δύο Βουνά, και συγκέντρωναν γιδοπρόβατα. Ο Κώτσος Δημητρίου τότε ξύπνησε από τους πυροβολισμούς και ευθύς αμέσως έτρεξε να ενημερώσει τον Αγγελή που βρισκόταν στη σκηνή του. Ο Αγγελής Γοβιός πετάχτηκε πάνω και όρμηξε εναντίον των Τούρκων χωρίς καν σκεφτεί το σχέδιο τους.
Ο Κώτσος αντιλήφθηκε το στρατήγημα (σχέδιο) των Τούρκων και προσπάθησε να αποτραβήξει τον Αγγελή από την ενέδρα αυτή..
Ο οπλαρχηγός όμως δεν τον άκουσε.. λέγοντας στον Κώτσο:” είδα ένα όνειρο, η σημερινή ημέρα θα έχει μεγάλα επακόλουθα, το όνειρο της Τρίτης θα δείξει, αλλά ότι γίνει, ας γίνει”
Η εμπροσθοφυλακή των Ελλήνων είχε στη μάχη των Δύο Βουνών έχασε 15 παλικάρια. Οι υπόλοιποι άντρες του Αγγελή μαζί με τον οπλαρχηγό προσπάθησαν να αποφύγουν την ενέδρα κατευθυνόμενοι προς τον πύργο της Τριάδας..ο Αγγελή, ο Κώτσος και ο Αναγνώστης αποσπάστηκαν από την ομάδα και ακολούθησαν άλλο δρόμο, πιο σύντομο κατευθυνόμενοι προς την Καστέλλα. Άνοιγαν δρόμο με τα σπαθιά τους, ανάμεσα στην τουρκική καβαλαρία και τους πεζούς..
Προχωρούσαν μαχόμενοι και κάπου στην περιοχή “Άσπρα Χώματα” χτυπήθηκε στη δεξιά ωμοπλάτη θανάσιμα ο Αγγελής Γοβιός. Συνέχισε μέχρι το ρέμα της Καστέλλας, όπου έσκυψε να πιει νερό και ξεψύχησε..
Ο Αναγνώστης με τον Κώτσο προχώρησαν μαζί με 15 παλικάρια προς το Βρυσάκι με πολύ δυσκολία. Στην περιοχή “Στέρνα Πανού”, χτυπήθηκαν ξανά από Τούρκους και το τουρκικό ιππικό τους κύκλωσε. Εκεί λαβώθηκαν ο Κώτσος και ο Αναγνώστης όπου άφησαν και την τελευταία τους πνοή..
Οι Τούρκοι πήραν τα κεφάλια των τριών ανδρών και τα περιέφεραν θριαμβευτικά στη Χαλκίδα πανηγυρίζοντας σε κανονιοβολισμούς.
Οι Έλληνες την Μεγάλη Τετάρτη στις 29 Μάρτη έθαψαν τα ακέφαλα σώματα των ανδρών..
Στο σημείο ταφής υπήρχε μια επιτύμβια πλάκα με μια επιγραφή:
” Ώ ωδίται των Βρυσακίων
Χαλκιδεύσι τε και Λιμνίοις
αγγείλατε τάδε:
Ένθάδε κείται ο Ήρως
Γραβιάς και Ευβοίας Αγγελής Γωβιός
Λίμνιος μετ’ αδελφού Γωβιού και συναγωνιστού Κώστα Θηβαίου”.
Πηγές:
– Καδίτης Γ., Ο Αγγελής Γωβιός και η Επανάσταση του 21 στην Εύβοια, Αθήνα 1979.
– Καλέμης Αλ.- Αποστόλου Δ., Ο Άγγελος Γωβιός και η επανάσταση στην Εύβοια. Μέσα από την έρευνα, την παράδοση και την τοπική λαϊκή λογοτεχνία, 2003
– Κουλόπουλος Γ., Aπό την Ελληνικήν Εποποιίαν του 1821, Οι Ευβοείς Ήρωες του 1821, 1930.