Ένα σημαντικό βήμα για την ανάδειξη και κατοχύρωση της σπάνιας τοπικής ποικιλίας σταφυλιού Μαυροκουντούρα Κύμης πραγματοποιείται αύριο στην Κύμη, με την επίσκεψη του Αντιδημάρχου Τουρισμού του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου, Παναγιώτη Δήμου, και ομάδας ειδικών, με σκοπό τη δειγματοληψία DNA από άγρια και καλλιεργούμενα αμπέλια της περιοχής.
Η δράση αυτή εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια του Δήμου για την ταυτοποίηση, διατήρηση και τουριστική αξιοποίηση της συγκεκριμένης ποικιλίας, η οποία αποτελεί έναν από τους «κρυμμένους θησαυρούς» του ελληνικού αμπελώνα.
Η Μαυροκουντούρα Κύμης είναι μια γηγενής ποικιλία με μακρά παράδοση στον τόπο, καλλιεργείται κυρίως στην ευρύτερη περιοχή της Κύμης και χαρακτηρίζεται από βαθύ πορφυρό χρώμα, πλούσια φρουτώδη γεύση, μέτριες προς υψηλές οξύτητες και ήπιες τανίνες, στοιχεία που την καθιστούν ιδανική για οινοποίηση.
Παρότι κινδύνευσε με εγκατάλειψη, τα τελευταία χρόνια παραγωγοί και τοπικοί φορείς έχουν ξεκινήσει προσπάθειες αναβίωσης και καταγραφής της, με στόχο την παραγωγή ποιοτικών, τοπικών κρασιών που θα ενισχύσουν την αγροτική οικονομία και την τουριστική ταυτότητα της Κύμης.
Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Τουρισμού Παναγιώτη Δήμου, στόχος είναι η επίσημη αναγνώριση της ποικιλίας ως μοναδικά Κουμιώτικης και η προώθησή της τόσο στην ελληνική όσο και στη διεθνή αγορά, ως ένα αυθεντικό προϊόν της Εύβοιας με πολιτιστική και γαστρονομική αξία.