Κάρυστος -Φωτιά: Κραυγή απόγνωσης από τον πρόεδρο του χωριού Μυγδαλιά στο evia online -“Χάθηκε το βιός μιας ζωής”

Αποκαρδιωτικές είναι οι εικόνες στη Νότια Καρυστία μετά το καταστροφικό πέρασμα της πυρκαγιάς που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου 4/11, και άφησε πίσω της αποκαΐδια και ανθρώπους απελπισμένους για την επόμενη μέρα. Η καταστροφή στους οικισμούς όπου πέρασε η φωτιά, φτάνει στις περισσότερες περιπτώσεις στο 100%.

Ο κ Παναγιώτης Χουντάσης πρόεδρος της Αμυγδαλιάς, του χωριού όπου ξεκίνησε η φωτιά και εξαπλώθηκε ταχύτατα λόγω των ισχυρών ανέμων,μίλησε στο evia online .

” Η απώλεια τόσο στα ζώα και στις καλλιέργειες, όσο και στις αποθήκες, μελίσσια και γεωργικά μηχανήματα είναι τεράστιες. Δεν μπορούμε να ξέρουμε τον ακριβή αριθμό των ζώων που χάθηκαν. Με μια πρώτη εκτίμηση είναι πάνω από 150. Αλλά ο αριθμός αυτός συνεχώς αυξάνεται γιατί ζώα πεθαίνουν κάθε μέρα. Άλλα ήταν τραυματισμένα και καταλήγουν, αλλά πεθαίνουν γιατί δεν υπάρχουν ζωοτροφές”, τόνισε ο κ. Παναγιώτης και συνέχισε “‘Κάθε μέρα προσπαθούμε ο ένας να βοηθήσουμε τον άλλον, δεν έχουμε προλάβει να συνειδητοποιήσουμε πόσο μεγάλη είναι η καταστροφή”.

Όπως μας περιέγραψε η βιοποριστική κατάσταση πλέον των ανθρώπων που ζουν στους οικισμούς Αμυγδαλιά, Σχίζαλι, Καλαμάκι, Πρινιά και Βρέστιδες είναι αποκαρδιωτική καθώς καλλιεργήσιμες εκτάσεις, ελαιόδεντρα, αποθήκες, ζωοτροφές, μελίσσια, αγροτικά μηχανήματα, χάθηκαν μέσα σε μια νύχτα.

“Η καταστροφή σε αυτούς τους οικισμούς είναι ολοκληρωτική και οι άνθρωποι εδώ δεν έχουμε άλλο μέσω βιοπορισμού πέρα από τα ζώα μας , τα χωράφια και τις ελιές μας”, τόνισε ο κ. Παναγιώτης

Σύμφωνα με την πρώτη ενημέρωση, οι κάτοικοι θα πρέπει να δηλώσουν με αιτήσεις στον ανταποκριτή του ΕΛΓΑ στον Δήμο, τις απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο και καλλιεργήσιμες εκτάσεις μέχρι τις 17 Νοεμβρίου. Κατόπιν κλιμάκιο του ΕΛΓΑ θα μεταβεί στις πληγείσες περιοχές, προκειμένου να γίνει η καταγραφή των ζημιών.

Στείλτε αυτό το άρθρο σε ένα φίλο!