“Καμπανάκι” από Ένωση Συλλόγων Γονέων Χαλκίδας: Προβλήματα στατικότητας υπάρχουν σε πολλά σχολεία

Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή συλλόγων γονέων και άλλων φορέων πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 25/2 η σύσκεψη της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Χαλκίδας με θέμα τα οξυμένα προβλήματα της σχολικής στέγης στο Δήμο Χαλκιδέων. Η κεντρική παρουσίαση έγινε από την Πρόεδρο της Ένωσης, Αμαλία Παππά, η οποία μεταξύ άλλων τόνισε:

«Η κίνηση αυτή είναι απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στις 26/11/2023. Μέσα στον ίδιο μήνα είχαν προηγηθεί και κατά τόπους συναντήσεις με εκπροσώπους συλλόγων γονέων , από τις οποίες φάνηκε πως τα προβλήματα είναι κοινά, και κοινή θα πρέπει να είναι και η δράση μας. Ως Ένωση μένουμε σταθεροί στην αρχή: ότι όσο το αγαθό της εκπαίδευσης δεν εξασφαλίζεται δημόσια, δωρεάν καθολικά για όλα τα παιδιά, εμείς οι γονείς θα είμαστε στην πρώτη γραμμή των αγώνων για τη μόρφωση που δικαιούνται τα παιδιά μας…

…Σήμερα όπου όλα ζυγίζονται στη σχέση κόστους-κέρδους, και το παιδί, η φροντίδα του, η μόρφωσή του, το μέλλον και οι ανάγκες του αντιμετωπίζονται σαν «ακριβό κόστος», θα αποτελούσε ευχάριστη έκπληξη να έχουμε σχολεία με όλες τις αναγκαίες υποδομές. Η χρόνια υποχρηματοδότηση τόσο από τη σημερινή όσο και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις έχει οδηγήσει σε επιδείνωση της κατάστασης στη Παιδεία και σε επίπεδο εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού αλλά και σε επίπεδο υποδομών που συζητάμε σήμερα…»

Αναφέρθηκαν πολλά και σοβαρά προβλήματα με πρώτο το κτίριο που στεγάζεται εδώ και 16 χρόνια το ΕΕΕΕΚ. Προβλήματα στατικότητας που υπάρχουν σε πολλά σχολεία, λαμβάνοντας υπόψη πως πρόκειται για κτίρια που στην πλειοψηφία τους είναι χτισμένα πριν το 1990. Έγινε αναφορά σε σχολεία, κυρίως νηπιαγωγεία που στεγάζονται σε νοικιασμένα καταστήματα, ακατάλληλα να στεγάσουν σχολεία, με ελάχιστο έως και ανύπαρκτο προαύλιο χώρο. Κτίρια, ακόμα και της τελευταίας δεκαετίας, που οι αυλές τους έχουν γίνει επικίνδυνες λόγω της μη συντήρησής τους, ταβάνια που στάζουν με την πρώτη βροχή. Επισημάνθηκαν επίσης ελλείψεις σε εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό, στις μεταφορές των μαθητών, σε τεχνολογικό εξοπλισμό.

- Διαφήμιση -


Στην ομιλία έγινε σαφές πως «δεν αποτελούν δευτερεύον, ούτε τεχνικό θέμα οι υποδομές του σχολείου. Είναι μείζον ζήτημα σε τι χώρο βρίσκονται τα παιδιά μας 7-8 ώρες καθημερινά. Πόσο μάλλον όταν αφορά στο χώρο που μορφώνονται, διαπαιδαγωγούνται, καλλιεργούνται οι επόμενες γενιές. Είναι πολύ σημαντικό θέμα οι σύγχρονες, δημόσιες και δωρεάν υποδομές, τέτοιες που να μπορούν να ικανοποιούν διευρυμένα τις σύνθετες ανάγκες των παιδιών μας…»


Από τη συζήτηση προέκυψε πως θα δοθεί συνέχεια στις δράσεις για τη σχολική στέγη με πρώτο σταθμό τη συμμετοχή της Ένωσης στη συγκέντρωση στις 28/2 στις 12μ στην πλατεία Δικαστηρίων, ένα χρόνο μετά από το έγκλημα στα Τέμπη, για να επιστρέφει κάθε παιδί στο σπίτι του με ασφάλεια.

Στείλτε αυτό το άρθρο σε ένα φίλο!