Υλικά συνταγής:
1 συκωταριά αρνίσια
1 – 2 εντεριές αρνίσιες, καθαρισμένες
1 – 2 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 ματσάκι φρέσκα σκορδάκια (αν βρούμε), ψιλοκομμένα
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
2 μεγάλα μαρούλια, ψιλοκομμένα (όπως για σαλάτα)
1 μάτσο μάραθος, ψιλοκομμένος
2 – 3 κουτ. σούπας δυόσμος (τα φύλλα), ψιλοκομμένος
1 φλιτζ. τσαγιού λευκό κρασί
λίγο μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο
70 ml ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για το αυγολέμονο
3 – 4 αυγά (κατά προτίμηση βιολογικά)
χυμός από 1 – 2 λεμόνια + λίγο ξύσμα
Εκτέλεση:
• Για να φτιάξουμε μαγειρίτσα αυγολέμονο, αρχικά πλένουμε καλά τη συκωταριά και τα έντερα.
• Στη συνέχεια, τα ζεματάμε σε κατσαρόλα με νερό που βράζει για 3-4 λεπτά.
• Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
• Μετά, τα ψιλοκόβουμε και τα κρατάμε στην άκρη.
• Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαραθεί λίγο.
• Προσθέτουμε τη συκωταριά και τα έντερα και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να ροδίσουν καλά και να νοστιμίσουν.
• Σβήνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε για μερικά λεπτά ώστε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
• Μετά προσθέτουμε 1 ½ λίτρο ζεστό νερό και αφήνουμε το όλον να πάρει βράση.
• Μόλις κοχλάσει το υγρό, ξαφρίζουμε για όσο σχηματίζεται αφρός στην επιφάνεια της σούπας. Αν με το ξάφρισμα βγάλουμε πολλά υγρά, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.
• Μόλις καθαρίσει η επιφάνεια της σούπας, αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε τη μαγειρίτσα για περίπου 45 λεπτά.
• Προσθέτουμε τα μαρούλια, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και σκορδάκια (αν βάλουμε) και το μισό μάραθο και αφήνουμε τη σούπα να βράσει για άλλα 15-20 λεπτά. Η σούπα πρέπει να έχει πήξει μεν, αλλά να έχει ζουμί. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο βραστό νερό.
• Προσθέτουμε τον υπόλοιπο μάραθο, τον δυόσμο, λίγο μοσχοκάρυδο και λίγο αλατοπίπερο ακόμα. Ανακατεύουμε και την τραβάμε από τη φωτιά.
• Αυγολέμονο
• Σπάμε σε ένα μεγάλο μπολ τα αυγά και τα χτυπάμε με αυγοδάρτη, μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν.
• Προσθέτουμε και το χυμό του λεμονιού, χτυπάμε λίγο ακόμη.
• Μετά παίρνουμε με μια κουτάλα λίγο-λίγο από τον ζεστό ζωμό της μαγειρίτσας και τον προσθέτουμε στο αυγολέμονο ανακατεύοντας συνεχώς.
• Μόλις βάλουμε τον μισό ζωμό της μαγειρίτσας στο μπολ με το αυγολέμονο, το αδειάζουμε στην κατσαρόλα.
• Επαναφέρουμε την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας και ζεσταίνουμε τη σούπα σε χαμηλή φωτιά ώστε να δέσει καλύτερα το αυγολέμονο. Προσοχή: δεν πρέπει να βράσει γιατί θα ψηθεί το αυγό και θα κόψει η σούπα.
• Σερβίρουμε, τη μαγειρίτσα αυγολέμονο, με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
gastronomos.gr