Πάσχα: Πού θα κινηθεί φέτος η τιμή του αρνιού

Με ελέγχους για τα περιθώρια κέρδους και άσκηση πίεσης στον ανταγωνισμό μέσω του «Καλαθιού», θα επιχειρήσει το υπουργείο Ανάπτυξης να «φρενάρει» το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού.

Το μήνυμα προς τους εμπλεκόμενους στην εφοδιαστική αλυσίδα έχει δοθεί εδώ και μέρες, οριοθετώντας την τιμή του οβελία, που θα μπει στο “Καλάθι του Πάσχα”, πέριξ των 10 ευρώ. Ωστόσο, δεν είναι μυστικό ότι οι τιμές στη Βαρβάκειο και πολύ περισσότερο στα συνοικιακά κρεοπωλεία, κινούνται ψηλότερα.

Οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι επί του παρόντος κλείνουν συμφωνίες για τιμές γύρω στα 7,5- 8 ευρώ, υποστηρίζουν ότι για να “βγουν”, θα πρέπει η τιμή σφαγής να ανέβει στα 10 ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μέχρι να φτάσουν αρνιά και κατσίκια στον καταναλωτή, η τιμή τους θα έχει φτάσει στα 14- 15 ευρώ, ενώ όσο “μπαίνουμε” στη Μεγάλη Εβδομάδα, η τιμή πιθανότατα θα “τσιμπήσει” ως τα 16 ευρώ στα κρεοπωλεία.

Είναι ενδεικτικό ότι ήδη οι τιμές χονδρικής στην Κεντρική Αγορά (ΟΚΑΑ) κινούνται πάνω από τα 10 ευρώ, ενώ ακόμα και τα ρουμάνικα αρνιά πωλούνται οριακά φτηνότερα από τα ελληνικά.  

Η σύγκριση με πέρσι, τόσο στα αρνιά όσο και στα κατσίκια, δείχνει αυξήσεις, οι οποίες από τους παραγωγούς αποδίδονται στα κόστη εκτροφής, ενώ αν ανατρέξει κανείς στις τιμές προ κρίσης, θα διαπιστώσει το μέγεθος της ζημιάς που έχουν προκαλέσει οι ανατιμήσεις στα αναλώσιμα των κτηνοτρόφων, οι οποίες πέρασαν στον καταναλωτή. Είναι ενδεικτικό ότι το ελληνικό αρνί πωλούνταν στη χονδρική το πολύ 6,20 ευρώ το κιλό, δηλαδή περίπου 4,50 ευρώ χαμηλότερα από τα σημερινά επίπεδα.  


Πέρα από τον “πονοκέφαλο” των τιμών, οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί στο τι αγοράζουν, καθώς όπως καταγγέλλουν οι παραγωγοί, είναι σε έξαρση οι παράνομες ελληνοποιήσεις ζώων, κυρίως από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

Όπως προβλέπει η σχετική αναθεωρημένη ΚΥΑ, τα ελληνικής καταγωγής σφάγια θα πρέπει να έχουν υποχρεωτικά μπλε, ορθογώνια παραλληλόγραμμη σφραγίδα. Και για πρώτη φορά φέτος, ένα ζώο μπορεί να χαρακτηρίζεται ελληνικό ΜΟΝΟ αν έχει γεννηθεί, εκτραφεί και σφαγεί στην Ελλάδα.  

Τα συναρμόδια υπουργεία αναμένεται να πυκνώσουν τους ελέγχους τα επόμενα 24ωρα, καθώς πληθαίνουν οι καταγγελίες για παράνομα “βαφτίσια”. Πέρα από τις πύλες εισόδου στη χώρα, όπου χαρακτηρίζονται ως αδύνατο σημείο οι νυχτερινές διελεύσεις φορτίων, θα ενταθεί η παρουσία μικτών κλιμακίων και στους χώρους σφαγής.  

Με πληροφορίες από το iefimerida.gr

Στείλτε αυτό το άρθρο σε ένα φίλο!