Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2024 – Ο εμβληματικός εορτασμός-Η ιστορία

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου. Η ημέρα αυτή έχει σκοπό να αναδείξει τις προσφορές των γυναικών στην κοινωνία, την οικονομία, την οικογένεια και τον πολιτισμό. Οι ρίζες της Ημέρας της Γυναίκας εντοπίζονται στη Νέα Υόρκη, κατά το έτος 1857. Όταν ξεσηκώθηκαν ενάντια στις συνθήκες εργασίας και ζήτησαν ισότητα στους μισθούς.

Πλέον, η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας μας ενθαρρύνει να αναγνωρίσουμε τις αδικίες που γίνονται σε βάρος των γυναικών. Αλλά και να δεσμευτούμε όλοι μαζί για μια κοινωνία στην οποία η ισότητα των φύλων θα είναι πραγματικότητα.

Κάθε χρόνο, η θεματολογία της Ημέρας της Γυναίκας επικεντρώνεται σε ένα συγκεκριμένο ζήτημα, με τη φετινή ημέρα να έχει τίτλο: «Ψηφιακά: Καινοτομία και τεχνολογία για την ισότητα των φύλων».

Η ιστορίας της καθιέρωσης της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας
Οι ρίζες της Ημέρας της Γυναίκας εντοπίζονται στη Νέα Υόρκη, κατά το έτος 1857, οπότε και χιλιάδες γυναίκες που εργάζονταν σε εργοστάσια ύφανσης πραγματοποίησαν διαμαρτυρίες για τις άδικες συνθήκες εργασίας, ζητώντας ισότητα στους μισθούς και ένα πιο ανθρώπινο ωράριο.

Ήταν μια από τις πρώτες οργανωμένες πορείες που έκαναν εργαζόμενες γυναίκες διεκδικώντας ισότητα και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τις χιλιάδες που ακολούθησαν.

Πάνω από μισό αιώνα αργότερα έλαβε χώρα για πρώτη φορά στην ίδια πόλη η «Εθνική Ημέρα της Γυναίκας» στις 28 Φεβρουαρίου του 1909, η οποία διοργανώθηκε από το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αμερικής. Από την επόμενη χρονιά, η συγκεκριμένη γιορτή είχε καθιερωθεί σε δεκάδες χώρες ως «Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας».

Στην Ευρώπη, ο πρώτος καταγεγραμμένος εορτασμός της ημέρας σημειώθηκε στις 8 Μαρτίου του 1911 σημειώθηκε σε Αυστρία, Δανία, Γερμανία και Ελβετία, οπότε και πάνω από 1 εκατ. γυναίκες βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν υπέρ των γυναικείων δικαιωμάτων, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Στείλτε αυτό το άρθρο σε ένα φίλο!