Σκύρος-Αφιέρωμα στα Θεοφάνεια : Η παράδοση- Η Ι.Μ. Αγ. Γεωργίου-Η Πηγή της Αναβάλσας και ο διπλός καθαγιασμός των Υδάτων (Φωτο)

Πιστοί στις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα οι Σκυριανοί, αναβίωσαν και φέτος στον πανηγυρικό εορτασμό των Θεοφανείων, το έθιμο που κρατά τις ρίζες του εκατοντάδες χρόνια πριν και αφορά τον καθαγιασμό των υδάτων στην πηγή της Αναβάλσας.

Οι Σκυριανοί των πρώτων χρόνων, ως κάτοικοι κτηνοτροφικού νησιού, είθιστε να ευλογούν και να αγιάζουν ανήμερα των Φώτων τα χερσαία ύδατα, την βασική πηγή υδροδότησης του νησιού, την Αναβάλσα. Για τον λόγο αυτό ο Δήμαρχος του νησιού ακολουθεί την λιτανεία και τον αγιασμό των υδάτων στην συγκεκριμένη περιοχή και όχι στη Λιναριά όπου βρίσκεται το λιμάνι.

Πρόκειται για μια διαδρομή που ακολουθούν οι ιερείς με τα εξαπτέρυγα και τους πιστούς, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ανήμερα των Φώτων στα σοκάκια του νησιού ξεκινώντας από τη Μονή Αγ. Γεωργίου και ακολουθούν ο Ιερός Ναός Εισοδίων της Θεοτόκου Μελλικαρού και ο Ιερός Ναός Αγίου Ιωάννη.

Η Λιτανεία των Εικόνων φέρνει ευλογία και ανάταση στους κατοίκους, ενώ πρόκειται για ένα παλιό έθιμο προκειμένου να αγιασθούν τα ύδατα της πηγής της Αναβάλσας.

Παράλληλα οι ιερείς ευλογούν με τον Μέγα Αγιασμό τα σπίτια και τους κατοίκους, που συγκεντρώθηκαν και φέτος από όλες τις γωνιές του νησιού προκειμένου να εορτάσουν την μεγάλη αυτή ημέρα της Χριστιανοσύνης.

 Στο σημείο όπου συγκεντρώνονται τελείται η Δοξολογία και ο αγιασμός των υδάτων, ενώ ο Τίμιος Σταυρός καταδύεται στην δεξαμενή που υδροδοτεί το νησί.

Την λιτανεία ακολούθησαν ο Δήμαρχος Κυριάκος Αντωνόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι Μανωλάκης Γεώργιος και Φτούλης Αθανάσιος, ο Γενικός Γραμματέας Δημοτικού Συμβουλίου Γιάννης Ευγενικός, ο Διοικητής και εκπρόσωποι της 135 ΣΜ, ο Διοικητής της Αστυνομίας, ο Λιμενάρχης και κάτοικοι του Νησιού.

Παράλληλα στο λιμάνι τελέστηκε με μεγαλοπρέπεια και παρουσία πλήθος κόσμου ο καθαγιασμός των υδάτων όπου πολλοί ήταν οι θαρραλέοι κολυμβητές που έπεσαν στα παγωμένα νερά προκειμένου να πιάσουν τον Τίμιο Σταυρό, ενώ όλοι έλαβαν την ευλογία από τον Ιερέα.

Τον δήμαρχο που βρισκόταν στην Αναβάλσα εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ανδρέου Γεώργιος και οι αντιδήμαρχοι Ιπποκράτης Κωστής και Δημήτρης Παναγιώτου.

Στείλτε αυτό το άρθρο σε ένα φίλο!