Της Μαρίας Καράπα
Η Σκύρος μπορεί να έχει πολλούς Γάλλους επισκέπτες κ. Αντωνόπουλε αλλά θυμίζει Γαλατικό χωριό... λόγω της σθεναρής και πάνδημης αντίδρασης, στο θέμα των ανεμογεννητριών αλλά και εσχάτως στο προτεινόμενο πολεοδομικό σχεδιασμό από το Υπουργείο Περιβάλλοντος.
Κ.Α. Πράγματι η Σκύρος αντιμετωπίζει απειλές. Δεν ξέρω αν θυμίζουμε γαλατικό χωριό, αλλά στόχος μας κοινός είναι, να παραδώσουμε στα παιδιά μας τουλάχιστον, την φύση και την αγνότητα του ιστορικού νησιού μας που παραλάβαμε. Η πρώτη απειλή η οποία έχει ξεκινήσει από το 2005 είναι αυτή της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών στο νησί. Απειλή η οποία έχει αποκρουστεί συγκροτημένα και παθιασμένα από τον Δήμο και την τοπική κοινωνία.
Έχει λήξει το θέμα των Ανεμογεννητριών ή τα πάντα ρει που έλεγε ο Ηράκλειτος;
Κ.Α. Μετά από 19 χρόνια αγώνα θεωρούμε πως το θέμα των ανεμογεννητριών έχει λήξει και πως οι αρνητικές γνωμοδοτήσεις του υπουργείου περιβάλλοντος και του ΟΦΥΠΕΚΑ είναι καταλυτικές και έρχονται να δικαιώσουν τον πολύχρονο αγώνα το Σκυριανών, που δεν θέλουν να μετατραπεί το μισό νησί σε βιομηχανική ζώνη που θα διαλύσει το περιβάλλον και την παραδοσιακή ενασχόληση των Σκυριανών με την κτηνοτροφία.
Γιατί αντιδράτε τόσο έντονα στο προτεινόμενο πολεοδομικό σχέδιο;
Κ.Α. Η παράδοση και η συνοχή της τοπικής κοινωνίας απειλείται και από το πρόσφατο Τοπικό πολεοδομικό σχέδιο που προτάθηκε μέσω μελετών που έχουν ανατεθεί με πρωτοβουλία του υπουργείου περιβάλλοντος και του τεχνικού επιμελητηρίου Ελλάδος. Οι προτάσεις για καθορισμό συγκεκριμένων ζωνών τουριστικοποίησης του νησιού τον περιορισμό της ελεύθερης βόσκησης, της εισαγωγής της κρουαζιέρας, της συρρίκνωσης του αγροτουρισμού σε συγκεκριμένες ζώνες. Όλα αυτά χωρίς να προβλέπεται η σύμφωνη γνώμη του Δήμου ούτε και η συμμετοχή του, σε οποιοδήποτε αποφασιστικό όργανο. Δηλαδή να αποφασίσουν χωρίς εμάς για εμάς. Αυτό η πρόταση απειλεί ξανά το μέλλον της Σκύρου!
Ελλοχεύει ο κίνδυνος να κυριαρχήσουν επενδύσεις δεν έχουν καμία σχέση με την τοπική κοινωνία σε περιοχές παρθένες το που μπορούν να μετατραπούν σε τουριστικά γκέτο.
Ήδη το δημοτικό συμβούλιο έχει αντιδράσει και με απόφαση του έχει καταθέσει τη διαφωνία του επί των προτάσεων του σεναρίου που έχει προταθεί και προτίθεται να προτείνει το Υπουργείο. Ήταν δε εκατοντάδες οι αντιδράσεις των πολιτών στην πλατφόρμα σχολιασμό του υπουργείου περιβάλλοντος επί του προτεινόμενου σεναρίου.
Το δικό μας σενάριο θα προστατεύει την περιουσία το Σκυριανών από την απαξίωση και θα θέτει τις βάσεις για την ισόρροπη ανάπτυξη του νησιού, που εκφράζεται μέσα από την πολιτιστική του ταυτότητα, την παράδοση της τέχνης, την κτηνοτροφία του το χαρακτήρα των ανθρώπων του και την φυσική του ομορφιά.
Πρόσφατα επισκέφθηκε το νησί ο Σεβασμιώτος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ Σεραφείμ που έχει εκφράσει την αντίθεσή του στην εγκατάσταση των ανεμογεννητριών. Είναι γνωστό ότι τείνει "ευήκοον ούς" στα θέματα που απασχολούν όχι μόνο τα πνευματικά αλλά και τα καθημερινά, το ποίμνιό της Μητροπόλεώς του. Του μεταφέρατε τους προβληματισμούς των Σκυριανών και την αντίθεσή τους στο πολεοδομικό σχέδιο;
Κ.Α. Ο Σεβασμιώτατος δεσπότης Καρυστίας και Σκύρου κύριος Σεραφείμ εκτός από το ότι είναι ένας ιεράρχης πολύ αγαπητός, λόγω της πολύχρονης και πολύ σημαντικής προσφοράς του στο χριστεπώνυμο πλήθος, όχι μόνο πνευματικά αλλά και στα μείζονα κοινωνικά θέματα, ήταν πλήρως ενήμερος και έχει άποψη.
Πρέπει να σας πω ότι κατά την αναχώρηση του την Κυριακή από το νησί, μας έδωσε συγχαρητήρια για την αντίσταση μας, στα μέτωπα που έχουν ανοιχτεί με το πολεοδομικό σχεδιασμό, αλλά και στο θέμα των Ανεμογεννητριών. Μάλιστα εξέφρασε ηχηρά την συμπαράσταση του, κατά της αλλοίωσης της φυσιογνωμίας του νησιού, όχι μόνο στο περιβάλλον, αλλά και όσον αφορά την κοινωνική και πολιτιστική του ταυτότητα. Θέση μάλιστα, την οποία επικοινωνεί με πάθος, σε κάθε εκδήλωση που παρίσταται και τον ευχαριστούμε θερμά!