Μια γιαγιά έκανε το μεγαλύτερο δώρο που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στην κόρη της, φέρνοντας στον κόσμο τον εγγονό της σε νοσοκομείο του Ηρακλείου Κρήτης.
Η 55χρονη γιαγιά που ζει στο Ηράκλειο έβαλε στόχο ζωής να γίνει παρένθετη μητέρα για την κόρη της και να φέρει στον κόσμο το εγγονάκι της, καθώς η κόρη της έπασχε από ένα εκ γενετής σπάνιο σύνδρομο, το MAYER-ROKITASKY-KUSTER-HAUSER τύπου 1.
Το περιστατικό γνωστοποίησε ο γυναικολόγος – μαιευτήρας της «παρένθετης γιαγιάς», Αλέξανδρος Ζερβάκης, μέσω ανάρτησης στα social media, όπου ανέφερε -μεταξύ άλλων- ότι οι δύο γυναίκες είχαν αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες στο παρελθόν.
Η γιαγιά έφερε στον κόσμο ένα υγιέστατο αγοράκι βάρους 3,5 κιλών
Στιγμές πριν από τη γέννα
«30 χρόνια περίμενα αυτή τη στιγμή» λέει η γιαγιά
Στην ανάρτησή του ο κ. Αλέξανδρος Ζερβάκης αναφέρει:
«ΓΙΑΓΙΑ ΓΕΝΝΗΣΕ ΤΟ ΕΓΓΟΝΙ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ *
55χρονη γυναίκα γέννησε πριν λίγες ημέρες τον εγγονό της στο Ηράκλειο της κρητης. Απ τις σπάνιες περιπτώσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως .
- Παραπομπή από συνάδελφο άλλης ειδικότητας ,μετά από αποτυχημένες προσπάθειες στο παρελθόν στην Αθήνα . Η γιαγιά αποφασισμένη, με στόχο ζωής να βοηθήσει την κόρη της που γεννήθηκε με σύνδρομο MAYER-ROKITASKY-KUSTER-HAUSER τύπου 1 ,κατάσταση στην οποία υπάρχει συγγενής αγενεσία μήτρας ενώ υπάρχουν οι ωοθηκες για παραγωγή ωαριων ! Πιθανότητα συνδρόμου : 1/5000 περίπου γεννήσεις ζώντων κοριτσιών ,2-3 περιστατικά κάθε χρόνο στην Ελλάδα . Η κόρη ζει στην Αθήνα ,η μητερα Κρήτη . * Απογοητευμένες κ διστακτικές με συνάντησαν μετά απ το ταξίδι . Είχαν ήδη προσπαθήσει κ δεν τα είχαν καταφέρει κ ο χρόνος πίεζε . * κατάστρωση πλάνου διότι η «γιαγιά-παρένθετη» χρειαζόταν αρκετές διορθωτικές παρεμβάσεις -κατα τη γνώμη μου- για να είναι ικανή να κυοφορήσει . Έξτρα δυσκολίες : η προϋπάρχουσα υπέρταση της ,η ηλικία και τα αυστηρά νομικα πλαίσια. *2 χρόνια πήρε η προετοιμασία ,επεμβάσεις ,εξετασεις, επιτροπές για εγκρίσεις απ την Εθνική Αρχή Υπογονιμότητας , απογοητεύσεις . Τα γονιμοποιημένα ωάρια απ την κόρη και τον γαμπρο περίμεναν υπομονετικά ,μετά που τα φτιάξαμε . * 1η εμβρυομεταφορα : απέτυχε !! Δύσκολα σηκώθηκαμε . 2η εμβρυομεταφορα ,2 μήνες πριν λήξει οριστικά η άδεια για τελευταία εμβρυομεταφορα : Επιτυχής !!!!! > η κυηςη υψηλού κινδύνου ,η θέληση υψηλότερη ,η υπομονη ιώβεια !!* θα τα καταφέρουμε γιατρε σε ιδιωτικό στην επαρχία ; -μια χαρά θα τα καταφέρουμε ,αρκει να εισια τυπική σε ότι λεμε ! Ήταν θηλυκός στρατιώτης ! Όλα της αψογα . Μέχρι τη μέρα που της είπα,πάμε να γεννήσουμε . Σινιάλο στους Αθηναίους > όλοι κατω για τα χαρμόσυνα > ! 3500 gr παίδαρος ,στρουμπουλός και αφράτος μας ηρθε .!!!!!!!Τελειομηνος σχεδόν !
«30 χρόνια περιμενα και φοβόμουν αυτη τη στιγμή» μου είπε μετά τη γεννα η γυναίκα-ήρωας ,που έκανε τα πάντα για το παιδί της πρωτίστως και δευτερευόντως για το εγγόνι της !!!Απλα χαμογέλασα ! Δεν χωρούσα στην ευτυχία ! Να στε πάντα καλά …..Να το χαίρεστε !!ΥΓ : κάθε επιτυχία ή αποτυχία στην ιατρική αποτελεί ομαδική δουλειά ,πολλά συγχαρητηρια σε όλους τους συνεργάτες !! Κάνατε ευτυχισμένο πολύ κόσμο»
Τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι δύο γυναίκες μέχρι να έρθει στον κόσμο το μωρό
Ο μαιευτήρας γυναικολόγος, Αλέξανδρος Ζερβάκης μίλησε στο newshub.gr και εξήγησε πόσο δύσκολο ήταν όλο αυτό το επίτευγμα, με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά, την αποτυχημένη πρώτη προσπάθεια αλλά και το πείσμα της γιαγιάς να τα καταφέρει.
Όπως ανέφερε ο γυναικολόγος, η 55χρονη παραπέμφθηκε από άλλον συνάδερφο και αφού το ζευγάρι είχε σειρά αποτυχημένων προσπαθειών στο παρελθόν, στην Αθήνα.
«Η γιαγιά όμως ήταν αποφασισμένη, κυριολεκτικά με στόχο ζωής, να βοηθήσει την κόρη της που γεννήθηκε με σύνδρομο MAYER-ROKITASKY-KUSTER-HAUSER τύπου 1, κατάσταση στην οποία υπάρχει συγγενής αγενεσία μήτρας, ενώ υπάρχουν οι ωοθήκες για παραγωγή ωαρίων ! Οι πιθανότητες επιτυχούς γέννησης είναι: 1/5000 περίπου γεννήσεις ζώντων κοριτσιών, ενώ στη Ελλάδα έχουμε 2-3 περιστατικά μόλις κάθε χρόνο!. Η κόρη ζούσε στην Αθήνα και η μητέρα στην Κρήτη» εξηγεί ο κύριος Ζερβάκης.
Συνεχίζει εξηγώντας γιατί τους πίεζε ασφυκτικά ο χρόνος: «Ήταν πολύ απογοητευμένες και διστακτικές. Μετά από την πρώτη συνάντηση και με τον χρόνο να πιέζει αφόρητα, έπρεπε να καταστρώσουμε συγκεκριμένο πλάνο, αφού η «γιαγιά-παρένθετη» χρειαζόταν αρκετές διορθωτικές παρεμβάσεις -κατά τη γνώμη μου- για να είναι ικανή να κυοφορήσει. Και δεν έφταναν όλα αυτά, υπήρχαν και επιπλέον δυσκολίες: η προϋπάρχουσα υπέρταση της, η ηλικία και τα αυστηρά νομικά πλαίσια.»
«Η προετοιμασία μόνο, πήρε 2 ολόκληρα χρόνια! Η προετοιμασία αυτή περιελάμβανε επεμβάσεις, πολλαπλές εξετάσεις, σειρά από επιτροπές για εγκρίσεις απ’ την Εθνική Αρχή Υπογονιμότητας και πολλές απογοητεύσεις… Όμως στο μεταξύ τα γονιμοποιημένα ωάρια απ’την κόρη και τον γαμπρό περίμεναν υπομονετικά, να ξεπεραστούν οι δυσκολίες».
Η αποτυχημένη πρώτη εμβρυομεταφορά
«Φτάνουμε στην πρώτη εμβρυομεταφορά με την αγωνία στο κατακόρυφο. Η οποία όμως απέτυχε! Το χτύπημα ήταν βαρύ, η ψυχολογία ήταν στο μηδέν, όμως η δύναμη και η επιθυμία να φέρουν στον κόσμο το παιδί τους ξεπερνούσε κάθε εμπόδιο» εξηγεί ο μαιευτήρας – γυναικολόγος.
«Η δεύτερη εμβρυομεταφορά, 2 μόλις μήνες πριν λήξει οριστικά η άδεια για τελευταία εμβρυομεταφορά, είναι επιτυχής! Καταλαβαίνετε την τεράστια χαρά όλων μας! Η κύηση ήταν πολύ υψηλού κινδύνου, αλλά πλέον η θέληση λύγιζε κάθε εμπόδιο. Η υπομονή πραγματικά ιώβεια!»…
Η μητέρα που πλέον ήταν φορέας του μικρού «θαύματος», βάζει μπροστά δεκάδες ερωτήματα. «Θυμάμαι να με ρωτάει: “θα τα καταφέρουμε γιατρέ σε ιδιωτικό στην επαρχία;”, Της απαντούσα «μια χαρά θα τα καταφέρουμε, αρκεί να είσαι τυπική σε ότι λέμε ! Και όχι απλά ήταν τυπική, τηρούσε τα πάντα με ευλάβεια! Ένας πραγματικός θηλυκός στρατιώτης ! Όλα της άψογα!»
«Πάμε να γεννήσουμε»
«Ώσπου φτάσαμε σε εκείνη τη στιγμή που της είπα “Τώρα, πάμε να γεννήσουμε”! Το «σήμα» πέφτει στα παιδιά της Αθήνας (κόρη και γαμπρό) που τρέχουν να βρεθούν δίπλα στη μητέρα που πλέον ετοιμαζόταν να φέρει στον κόσμο το εγγόνι της!
Όπως και έγινε, έφερε πριν λίγες μέρες στο κόσμο, ένα υπέροχο και υγιέστατο παίδαρο, στρουμπουλό και αφράτο! Σχεδόν μετά από εννέα ολόκληρους μήνες κύησης!»
iefimerida.gr