Εορτάζοντας τα 15 χρόνια από την ένταξη της Σφυριχτής Γλώσσας των Κανάριων Νήσων στον αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Παγκόσμιας Άυλης Κληρονομιάς της UNESCO, διοργανώθηκε στις 28-29Νοεμβρίου Διεθνές Συνέδριο στην La Gomera.
Σκοπός αυτού του Διεθνούς Συνεδρίου ήταν η διάδοση και διάσωση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς των Κανάριων Νήσων, αλλά και συνολικά των χωρών της Μεσογείου. Ως εκ τούτου, διατυπώθηκε η πρόθεση το Συνέδριο αυτό να επαναληφθεί. Το Συνέδριο προωθήθηκε και οργανώθηκε από το Συμβούλιο του νησιού της La Gomera, με την συνεργασία του Promotur Turismo de Canarias, του Πολιτιστικού Συλλόγου Gomero και υπό την θεσμική προεδρία του Πανεπιστημίου της La Laguna, Silbo Gomero. Απεύθυναν χαιρετισμό ο Αντιπρόεδρος του Νησιωτικού Συμβουλίου, η Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, ο Διευθυντής Πολιτισμού και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και η Δήμαρχος της La Gomera.
Συμμετείχαν 14 ομιλητές οι οποίοι, στο σύνολό τους, αναφέρθηκαν με ιδιαίτερο πάθος στην αναγκαιότητα διάσωσης της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και τόνισαν ότι αυτή η κληρονομιά αποτελεί έναν πολύ σημαντικό κρίκο που συνδέει το παρελθόν, με το παρόν και το μέλλον.
Στο Διεθνές Συνέδριο, πέραν των Ισπανών εκπροσώπων, είχαν προσκληθεί εκπρόσωποι από την Ελλάδα, την οποία εκπροσώπησε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Αντιωτών, και δάσκαλος της Σφυριχτής Γλώσσας, Παναγιώτης Τζαναβάρης, το Μαρόκο το οποίο εκπροσώπησε η καθηγήτρια και υπεύθυνη Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Fatima Zahra Salih, και την Γαλλία την οποία εκπροσώπησε ο καθηγητής Gerard Pucheu. Επίσης, παρουσιάστηκε οπτικοακουστικό υλικό από την Τουρκία και το Μεξικό.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Αντιωτών, Παναγιώτης Τζαναβάρης, πέραν της παρουσίασης της Σφυριχτής Γλώσσας Αντιών, είχε την ευκαιρία να συναντήσει και να διευρύνει τις σχέσεις του Συλλόγου με παλαιούς συνεργάτες, καθώς και να δημιουργήσει νέες σημαντικές γνωριμίες με προοπτική ανάπτυξης συνεργασιών με τους αντίστοιχους πολιτιστικούς και κρατικούς φορείς. Αυτές οι επαφές ήδη αποδίδουν καρπούς στην κατεύθυνση προώθησης θεμάτων που αφορούν τις Σφυριχτές Γλώσσες και την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά.
Το συνέδριο έληξε με την παρουσίαση του βιβλίου τού 94χρονου Isidro Ortiz Ortega το οποίο περιλαμβάνει το σύνολο της πολιτιστικής κληρονομιάς της La Gomera. Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκδοση υλοποιήθηκε από το Υπουργείο Τουρισμού. Αυτό αποτελεί ένα χρήσιμο παράδειγμα για την σημασία που έχει η αναγνώριση, συμμετοχή και υποστήριξη της Πολιτείας στις προσπάθειες των πολιτών για την προστασία και προβολή της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Οι σύνεδροι αποχώρησαν από τα Κανάρια με τις καλύτερες εντυπώσεις από την φιλοξενία των διοργανωτών και της Προέδρου του Συλλόγου Silbo Gomera, Estefania Venus Mentoza Barrera. Στην τελετή ολοκλήρωσης προσφέρθηκαν στους προσκεκλημένους αναμνηστικά δώρα και το έμβλημα του Silbo Gomero, ενώ στην συνέχεια ακολούθησε πλούσιο γεύμα με παραδοσιακά εδέσματα στο εστιατόριο της κυρίας Ευγενίας, όπου δηλώθηκε ομόφωνα το ενδιαφέρον για την επόμενη συνάντηση των φορέων που εκπροσωπούν τις Σφυριχτές Γλώσσες στο άμεσο μέλλον.