Χαλκίδας: Δράσεις του 6ου γυμνασίου την ημέρα του σχολικού εκφοβισμού

Την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024, ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού, η ομάδα σχολικής του 6ου Γυμνασίου Χαλκίδας συμμετείχε στη δράση που οργανώθηκε από το δίκτυο σχολείων σχολικής διαμεσολάβησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και σε συνεργασία με το δήμο Χαλκιδέων.

Η δράση είχε τίτλο «Σπάμε τη Σιωπή, Ενώνουμε τις Φωνές μας Ενάντια στη Βία και στον Εκφοβισμό» με βασικό σκοπό την ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών, των μελών της σχολικής κοινότητας και της κοινωνίας.
γενικότερα ενάντια στη βία και στον σχολικό εκφοβισμό, τόσο στο σχολείο όσο και σε άλλα κοινωνικά/θεσμικά πλαίσια όπως η οικογένεια, η εργασία, ο αθλητισμός.
Ξεκινήσαμε από το σχολείο μας, διανύσαμε τον κεντρικό πεζοδρόμο της Αβάντων όπου παρουσιάστηκαν μικρά δρώμενα, παγωμένες εικόνες για τα είδη της σχολικής βίας και τους τρόπους αντιμετώπισης. Οι μαθητές/τριες φορούσαν μάσκες οι οποίες απεικόνιζαν διάφορα συναισθήματα που συνδέονται με το φαινόμενο της βίας και του εκφοβισμού, κρατούσαν μπαλόνια που συμβόλιζαν τη σιωπή και πλακατ με μηνύματα κατά της βίας και υπερ της συνεργασίας και της φιλίας.


Στις 11.00 συναντηθήκαμε στην πλατεία δικαστηρίων με τα άλλα συμμετέχοντα σχολεία της πόλης όπου όλοι/ες οι μαθητές/τριες έσπασαν τα μπαλόνια ταυτόχρονα, με το σύνθημα των συντονιστών της δράσης. Η δράση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή πολλών σχολείων ταυτόχρονα σε όλη την Ελλάδα. Ο κρότος/σπάσιμο των μπαλονιών συμβόλιζε το σπάσιμο της σιωπής ενάντια στη βία ενώ το ταυτόχρονο σπάσιμο των μπαλονιών συμβόλιζε ότι ενώνουμε τις φωνές όλοι/ες μαζί. Συγχρόνως μοιράστηκε ενημερωτικό υλικό στους περαστικούς που είχε ετοιμαστεί από τους μαθητές μας.
Συντονίστριες καθηγήτριες της δράσης και υπεύθυνες του προγράμματος Διαμεσολάβησης: κ. Λιάνα Τολίκα Σταυρούλα, κ. Λιλή Αικατερίνη.
Οι περαστικοί και οι εργαζόμενοι παρακολούθησαν τη δράση των μαθητών/τριών με ενδιαφέρον και συνεχάρησαν τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς για την πρωτοβουλία.
Παράλληλα ανάλογες δράσεις την ίδια ώρα πραγματοποιήθηκαν και στην αυλή του 6ου Γυμνασίου από τους μαθητές του Γ4 τμήματος με την κ.Λιάτζουρα
Ευχαριστούμε θερμά τον Δήμο Χαλκιδέων για την υποστήριξη καθώς και τη διευθύντρια κ. Παπά όπως και τους εκπαιδευτικούς κ.Μιστριώτη και κ.Γούναρη για τη βοήθεια τους.

Στείλτε αυτό το άρθρο σε ένα φίλο!