Χαλκίδας 1o ΕΠΑΛ: Υλοποίηση 3ης Ροής Σχεδίου Μαθησιακής Κινητικότητας Erasmus+ ΚΑ1 στο Πόρτο και τη Λισαβόνα

To 1o ΕΠΑΛ ΧΑΛΚΙΔΑΣ και ο τομέας Γεωπονίας Τροφίμων και Περιβάλλοντος είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Κινητικότητας ERASMUS + με κωδικό αριθμό: 2023-1-EL01-KA121-VET-000134741 στο Πόρτο και στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας από 20/02/2024 έως 02/03/2024 με θέμα: “High quality wine production”.


Η συμμετοχή των μαθητών μας στο πρόγραμμα τους έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά την ιστορία της αμπελοκαλλιέργειας στην Πορτογαλία, τη σχολαστική διαδικασία οινοποίησης, να ανακαλύψουν τον συναρπαστικό κόσμο του φελλού, αλλά και να γνωρίσουν διάφορες μορφές επαγγελματικής εκπαίδευσης και επιχειρηματικής δραστηριοποίησης, ενισχύοντας έτσι και την επαγγελματική τους κατάρτιση σε σχετικούς τομείς. Η εκπαίδευσή τους συνδυάστηκε με ξεναγήσεις και πολιτιστικές δράσεις. Αναλυτικότερα το πρόγραμμα στο Πόρτο περιλάμβανε:


επίσκεψη στο μουσείο Planet Cork, όπου οι συμμετέχοντες έμαθαν μέσα από μια διαδραστική περιήγηση τα πάντα για τον κόσμο του φελλού, από την αρχαία εξερεύνηση της φελλώδους δρυός μέχρι τις ποικίλες και πρωτοποριακές εφαρμογές, τις χρήσεις του φελλού σε διάφορες κατασκευές, στην τέχνη και στην αρχιτεκτονική. Εμβάθυναν επίσης στο πώς συντελούν τα δάση με φελλόδεντρα στην κλιματική αλλαγή.


επίσκεψη στο μουσείο οίνου The Wine Experience όπου οι συμμετέχοντες ήρθαν σε επαφή με την ιστορία της αμπελουργίας της Πορτογαλίας, τις διάφορες ποικιλίες που ευδοκιμούν και τη σημασία που έχουν οι εξαγωγές οίνου και ο οινοτουρισμός σε ολόκληρη την Πορτογαλία.
επίσκεψη στο ιστορικό οινοποιείο Cálem, που βρίσκεται στην καρδιά του Πόρτο. Στο μουσείο Cálem οι συμμετέχοντες εξερεύνησαν τα αρχαία κελάρια όπου ωριμάζουν τα κρασιά Port και παρακολούθησαν τη σχολαστική διαδικασία οινοποίησης, έμαθαν για τον οινοτουρισμό και για τη συμβολή της παραγωγή του κρασιού Port στην οικονομία της Πορτογαλίας.
Πρακτική Κατάρτιση & Πολιτιστικό εργαστήριο στο σύλλογο Associação Movimento Terra Solta, ο οποίος αναπτύσσει δράσεις σε εγκαταλελειμμένους χώρους και δραστηριοποιείται στη βιολογική και βιοδυναμική γεωργία, στην κοινή αστική κοινότητα και κάνει σεμινάρια προστασίας του περιβάλλοντος. Οι συμμετέχοντες ήρθαν σε επαφή με το έργο του συλλόγου και έμαθαν πως να αξιοποιούν την αυτοφυή χλωρίδα για τη διατήρηση ενός βιώσιμου οικοσυστήματος μέσα σε μια αγροτουριστική μονάδα.
Το πρόγραμμα στη Λισαβόνα περιλάμβανε τις παρακάτω εκπαιδευτικές επισκέψεις:
Στο Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας, όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το project HortaFCUL, που δημιουργήθηκε και διαχειρίζεται από άτομα της Σχολής των Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου για την προστασία και διατήρηση των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας που είναι απαραίτητη για το μέλλον του πλανήτη μας.
Στο Escola Profissional Agrícola D. Dinis–Paiã που είναι αντίστοιχο του Ελληνικού ΕΠΑ.Λ. με εξειδίκευση στον τομέα της Γεωπονιας. Οι μαθητές περιηγήθηκαν στους χώρους του σχολείου (καλλιέργειες σε θερμοκήπια, εκτροφή παραγωγικών ζώων, εκτροφή ιπποειδών, γεωργικά μηχανήματα).
Στη σχολή κηπουρικής Escola de Jardinagem e Calceteiros Lisboa, όπου οι μαθητές ξεναγήθηκαν στους κήπους της και θαύμασαν μοναδικά στο είδος τους φυτά. Η σχολή αυτή λειτουργεί από τον Νοέμβριο του 1986 , παρέχει δωρεάν μαθήματα κηπουρικής στον γενικό πληθυσμό, αλλά κυρίως φροντίζει για την εκπαίδευση και την μετεκπαίδευση των επαγγελματιών του χώρου.
Πρακτική κατάρτιση στο αγρόκτημα Nãm, που παράγει μανιτάρια με χρήση των υπολειμμάτων του καφέ ως υπόστρωμα. Το αστικό αυτό αγρόκτημα βρίσκεται στη Μαρβίλα και έχουν δημιουργήσει ένα επιχειρηματικό μοντέλο με τις ρίζες του στην πεποίθηση ότι τα απόβλητα δεν πρέπει να έχουν θέση στον κόσμο μας – η σπατάλη θεωρείται ως μια αναξιοποίητη ευκαιρία για δημιουργία αξίας- μοντέλο που οραματίζεται έναν κόσμο όπου οι πόροι χρησιμοποιούνται με συναίνεση, με έμφαση σε ότι είναι τοπικά διαθέσιμο.
Οι συμμετέχοντες σε όλη την διάρκεια της παραμονής τους στην πρωτεύουσα Λισαβόνα, είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το κέντρο της που εκτίνεται ανάμεσα στις πλατείες Praca do Comercio (Terreiro do Paco) και Rossio στην περιοχή Baixa (Κάτω Πόλη) που καταλήγει στην αψίδα της Rua Augusta καθώς και την ξακουστή Alfama (παλιά πόλη) όπου δεσπόζει το κάστρο του Αγ. Γεωργίου (Castelo de Sào Jorge), στον υψηλότερο λόφο της πόλης που προσφέρει απεριόριστη θέα στην Λισαβόνα και στον ποταμό Τάγο.
Στην περιοχή του Belém θαύμασαν, στην είσοδο του λιμανιού, το μοντέρνο άγαλμα των εξερευνητών (Padrão dos Descobrimentos) καθώς και τον Πύργο του Belém.
Στην ανατολικότερη συνοικία της Λισαβόνας, στο Parque das Nações, επισκέφθηκαν και εντυπωσιάστηκαν από το Oceanário de Lisboa που είναι ένα από τα μεγαλύτερα εσωτερικά ενυδρεία στην Ευρώπη.
Σημαντική στιγμή αυτού του προγράμματος, υπήρξε η επίσκεψη στην Πρεσβεία της Ελλάδας στην Πορτογαλία ως Διαπιστευμένο Σχολειό Erasmus.
Μια από τις επισκέψεις που εντυπωσίασε και συγκίνησε όλους, ήταν και η ξενάγηση στο θρυλικό γήπεδο DaLuz, όπου η Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου της ΕΛΛΑΔΑΣ πριν 20 χρόνια έγραψε ιστορία κατακτώντας το Ευρωπαϊκό Κύπελλο.
Συμπερασματικά ήταν ένα άρτιο οργανωμένο πρόγραμμα, σε επιμορφωτικό και πολιτιστικό επίπεδο, από τον φορέα αποστολής και τον φορέα υποδοχής και οι συμμετέχοντες απέκτησαν εμπειρίες και γνώσεις που θα μπορέσουν να τις αξιοποιήσουν για την ανάπτυξη της οινοποιίας στην Εύβοια.
Το πρόγραμμα επιχορηγείται από την ΕΕ και το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) που αποτελεί την Εθνική Μονάδα Συντονισμού του προγράμματος Erasmus+.

Στείλτε αυτό το άρθρο σε ένα φίλο!