Χαλκίδα: Εκπαιδευτική επίσκεψη του ΓΕΛ Κανήθου στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας

Το ΓΕΛ Κανήθου χθες Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2023 συνεχίζοντας τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες του, στα πλαίσια του Σ.Ε.Π. (Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού) της Τεχνολογίας, Πληροφορικής, Ιστορίας και Φυσικών Επιστημών, επισκέφθηκε με αντιπροσωπεία 52 μαθητών της Β ́ Λυκείου και 4 συνοδών εκπαιδευτικών ( Καπεντζώνης Ανδρέας – Μπακατσέλος Πέτρος – Γιαπλές Αθανάσιος – Ρουμπή Αργυρώ ), τα πλοία του Στόλου στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας έχοντας προγραμματισμένη επίσκεψη, καθώς μετέβησαν μέσω του πορθμείου Πέραμα – Παλούκια Σαλαμίνας.

Εν αρχή επισκέφθηκαν την Φρεγάτα ΕΛΛΗ ( F 450 ) και ύστερα από ένα καλωσόρισμα από τον Κυβερνήτη και τον Ύπαρχο του πλοίου, παρακολούθησαν από προσωπικό του πλοίου ενημερωτική παρουσίαση για τις δυνατότητες του πλοίου και την ιστορία του. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν το ελικοδρόμιο, και χωρισμένοι σε δυο γκρουπ ξεναγήθηκαν σε όλα τα σημεία του πλοίου τόσο στην Γέφυρα αυτού όσο και σε προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα μάχης και διαχείρισης του σκάφους, από το εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο και απάντησε σε πολλαπλές απορίες.

Οι μαθητές ενημερώθηκαν για τις πολεμικές δυνατότητες του πλοίου για οπλικά πυραυλικά συστήματα προηγμένης τεχνολογίας. Στην διάρκεια της ξενάγησης επισκέφτηκαν και τα πιο νευραλγικά σημεία του πλοίου, όπως το Κ.Π.Μ. το Κέντρο Ελέγχου Διαχείρισης Συστημάτων Πρόωσης και άλλους χώρους ηλεκτρονικού ελέγχου. Με το τέλος της ξενάγησης και μετά από ένα σύντομο διάλειμμα με φωτογραφίες, οι μαθητές και ο Διευθυντής επέδωσαν αναμνηστική πλακέτα στον Κυβερνήτη του σκάφους Ο Κυβερνήτης της Φρεγάτας, ανταπέδωσε, παραδίδοντας πλακέτα με τον Θυρεό του σκάφους και αναμνηστικά.


Αμέσως μετά μετέβησαν σε παρακείμενο χώρο όπου ναυλοχούσαν τα Υποβρύχια (Βάση Υποβρυχίων). Συνεχίζοντας πριν εισέλθουν στο Υποβρύχιο, ενημερώθηκαν από τους Αξιωματικούς για την ειδική διαδικασία εισόδου – εξόδου από την πρόσθια καταπακτή, για τα μέτρα ασφάλειας που θα πρέπει να τηρηθούν κατά την είσοδο – έξοδο τους στο Υποβρύχιο, αλλά και στο εσωτερικό αυτού. Επίσης δόθηκαν επεξηγήσεις από το προσωπικό στους μαθητές ποιες είναι οι αρχές λειτουργίας αυτών, ποια είναι τα κύρια σημεία τους και πώς λειτουργούν, με βάσει ποιές αρχές τεχνολογίας έχουν κατασκευαστεί και τι είδους ηλεκτρονικά συστήματα διαθέτουν. Το Υποβρύχιο που είχε καθορισθεί να επισκεφθούν ήταν το ̈ΚΑΤΣΩΝΗΣ ̈ (S -123), το νεότερο από τα σύγχρονα Υποβρύχια που διαθέτουμε κλάση U – 214.


Το καλωσόρισμα όπως και η αναλυτική παρουσίαση έγινε από τον Ύπαρχο του
Υποβρυχίου, αλλά και από εξειδικευμένους Αξιωματικούς του πλοίου. Ενημερώθηκαν για τις πολεμικές δυνατότητες των πλοίων, την εκπαίδευση και την ζωή στα πλοία και γενικά στοιχεία σχετικά με την ζωή στο Πολεμικό Ναυτικό. Όμως ιδιαίτερη εντύπωση τους προκάλεσε όπως ήταν αναμενόμενο, η ξενάγηση εντός του υποβρυχίου, ο τρόπος διαβίωσης του πληρώματος και η επικινδυνότητα κατά την διάρκεια των αποστολών αυτού. Στους μαθητές με το τέλος της ενημέρωσης εντός του πλοίων , μοιράσθηκε ενημερωτικό έντυπο υλικό ( DVD – CD – Φυλλάδια ) και στην συνέχεια αντηλλάγησαν αναμνηστικές πλακέτες από τους μαθητές και τον Ύπαρχο του Υποβρυχίου.


Τέλος αντιπροσωπεία μαθητών αποτελούμενη από τους Προέδρους των 5μελών Μαθητικών Συμβουλίων, επισκέφθηκε στο Αρχηγείο Στόλου τον Διοικητή των Υποβρυχίων Πλοίαρχο Αλογάρη Χρήστο, ο οποίος αφού καλωσόρισε τους μαθητές και τους συνοδούς καθηγητές, είχε εκτενή συζήτηση για το πώς είναι η ζωή στο Ναυτικό και ειδικά στα Υποβρύχια. Ενημέρωσε για τις ιδιαιτερότητες της στρατιωτικής ζωής και αντάλλαξε απόψεις με τους μαθητές, απαντώντας και σε σχετικές απορίες αυτών, ενώ μετά το πέρας της συζήτησης αντηλλάγησαν αναμνηστικές πλακέτες.
Οι μαθητές αποχώρησαν το μεσημέρι από τον Ναύσταθμο με εντυπωσιακές παραστάσεις και στην συνέχεια αφού παρέμειναν στην Κηφισιά για γεύμα, αναχώρησαν για Χαλκίδα.


Οι Συνοδοί Καθηγητές αισθάνονται την ανάγκη να ευχαριστήσουν το προσωπικό του Ναυστάθμου που ενεπλάκη ενεργά με την προετοιμασία της επίσκεψης μας (Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων ) αλλά και τα πληρώματα των ανωτέρω σύγχρονων πολεμικών σκαφών ( Φ/Γ ΕΛΛΗ & Υ/Β ΚΑΤΣΩΝΗΣ ) για την άψογη ενημέρωση, την προσοχή που επέδειξαν σε θέματα ασφάλειας καθώς και για την ζεστή φιλοξενία τους. Ο Διευθυντής ευχαριστεί προσωπικά τους Κυβερνήτες των δυο ανωτέρω Πολεμικών Σκαφών, τους: Αντιπλοίαρχο ΛΑΪΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΟ (Φ/Γ ΕΛΛΗ ) και τον Πλωτάρχη ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΨΑΡΟΥΔΑΚΗ (Υ/Β ΚΑΤΣΩΝΗΣ) για την άριστη φιλοξενία. Τέλος, ευχαριστούμε τον Διοικητή Υποβρυχίων του Στόλου Πλοίαρχο Αλογάρη Χρήστο που ενέκρινε την όλη διαδικασία της επίσκεψης στα Υποβρύχια.

Στείλτε αυτό το άρθρο σε ένα φίλο!