Χαλκίδα: Τo 1o Γυμνάσιο συμμετείχε στο 2ο Πανελλαδικό Μαθητικό Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας στην Πάτρα

Το Σάββατο 20 Απριλίου ολοκληρώθηκαν στην Πάτρα οι εργασίες του τετραήμερου 2ου Πανελλαδικού Μαθητικού Υβριδικού Συνεδρίου του Πειραματικού Λυκείου Πανεπιστημίου Πατρών με θεματικό άξονα: «Έλα να σου μιλήσω για τον τόπο μου».
Στο συνέδριο συμμετείχαν 382 συνεργαζόμενα σχολεία με 7562 μαθητές και 1045 εκπαιδευτικοί με 486 εισηγήσεις μαθητών,
Το 1ο Γυμνάσιο Χαλκίδας συμμετείχε με τους μαθητές και τις μαθήτριες του δημοσιογραφικού ομίλου στο Δίκτυο Τοπικής Ιστορίας και παρουσίασε με μεγάλη επιτυχία, δια ζώσης, δύο εισηγήσεις με θέματα: α) «1ο Γυμνάσιο Χαλκίδας- 163 χρόνια ιστορίας» με επιβλέπουσες καθηγήτριες την κ. Βασιλική Κάλλου και την κ. Βασιλική Λευκούδη και β) «Συντροφιά με τα χαρτονόμουτρα του Γιάννη Σκαρίμπα» με επιβλέπουσες καθηγήτριες την κ. Βασιλική Λευκούδη και την κ. Ευαγγελία Τζελέπη.


Το συνέδριο έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές και τις μαθήτριες να εργαστούν και να συνεργαστούν με υπευθυνότητα και συνέπεια, να αναδείξουν τις δεξιότητές τους, να παρακολουθήσουν μαθητικές εργασίες άλλων σχολείων με πλούσια θεματολογία και υψηλό επίπεδο και να αλληλεπιδράσουν με συνομήλικούς τους στον χώρο του συνεδρίου.
Εκτός του συνεδριακού πλαισίου τα παιδιά είχαν την ευκαιρία, να περιηγηθούν στην πόλη της Πάτρας. Την Παρασκευή κατά την άφιξή μας επισκεφθήκαμε το αρχαιολογικό Μουσείο, ένα κτήριο μοντέρνας σύλληψης και αισθητικής που βρίσκεται στην είσοδο της πόλης. Στο μουσείο εκτίθενται ευρήματα που χρονολογούνται από την 4η χιλιετία π.Χ. έως τον 4ο αι. μ.Χ. και προέρχονται από την πόλη των Πατρών και την ευρύτερη περιοχή, ενώ ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η ενότητα της νεκρόπολης που παρουσιάζει την ταφική αρχιτεκτονική και την εξέλιξή της από την προϊστορική μέχρι και τη ρωμαϊκή εποχή. Το απόγευμα η ξενάγηση συνεχίστηκε με την επίσκεψη στον μεγαλοπρεπή ναό του Αγίου Ανδρέα, πολιούχου της πόλης των Πατρών και με περιήγηση στις πλατείες και στα κεντρικά σημεία της πόλης. Το Σάββατο μετά το τέλος του συνεδρίου επισκεφθήκαμε τη γραφική Ναύπακτο με το ενετικό λιμάνι και το άγαλμα του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Την Κυριακή ανεβήκαμε στο βυζαντινό κάστρο της Πάτρας και θαυμάσαμε τη θέα της πόλης από ψηλά. Τέλος επισκεφθήκαμε το οινοποιείο Achaia Clauss, το παλαιότερο οινοποιείο της Ελλάδας και διαπιστώσαμε με έκπληξη ότι ιδρύθηκε το 1861, την ίδια χρονιά δηλαδή με το σχολείο μας.
Η εκδρομή πραγματοποιήθηκε σε σύμπραξη με το Γυμνάσιο Ψαχνών με το οποίο είχε προηγηθεί συνεργασία στο πλαίσιο προετοιμασίας των εργασιών του συνεδρίου. Συνταξιδέψαμε και συμπράξαμε με εφτά εξαιρετικά παιδιά και δυο αγαπημένους συναδέλφους, την κ. Παρασκευή Μάρκου και τον κ. Παναγιώτη Ζουμή τους οποίους και ευχαριστούμε πολύ για τη συνεργασία και τους συγχαίρουμε για την πολύ ενδιαφέρουσα εργασία που παρουσίασαν με θέμα τον ψαχνιώτη γλύπτη Αντώνη Καραχάλιο.

Στείλτε αυτό το άρθρο σε ένα φίλο!