Οι μαθητές της Γ΄ Τάξης των τομέα Ηλεκτρολογίας Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού και του τομέα Μηχανολογίας, του 2ου ΕΠΑΛ Χαλκίδας, είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στην Κύπρο, να γνωρίσουν νέες τεχνολογίες και να διδαχθούν από επιστήμονες και επαγγελματίες, μέσω ενός ακόμα επιτυχημένου προγράμματος Erasmus+.
Το πρόγραμμα με κωδικό: 2023-1-EL01- KA121-VET-000134039 και τίτλο « Σύγχρονες εφαρμογές Αυτοματισμού σε Ηλεκτρολογία – Ηλεκτρονική », πραγματοποιήθηκε από 09/3/2024 έως 23/03/2024.
Έδωσε τη δυνατότητα στους μαθητές μας να γνωρίσουν την SoAE (School of Automotive Engineering) και να παρακολουθήσουν σεμινάρια με θέμα : “εισαγωγή στην Υβριδική & Ηλεκτρονική Τεχνολογία”, να δουν γραμμές παραγωγής εργοστασίου, να μαθητεύσουν δίπλα σε έμπειρους επαγγελματίες σε χώρους εργασίας κατασκευών και συντήρησης εγκαταστάσεων, καθώς επίσης να παρακολουθήσουν σεμινάρια νεανική επιχειρηματικότητας, επικοινωνίας , ιστορίας και κυπριακής διαλέκτου.
Οι μαθητές μας επέτρεψαν από το Πρόγραμμα κινητικότητας Erasmus+ και μετέφεραν τις εντυπώσεις και τα πολλαπλά οφέλη που αποκόμισαν. Αναλυτικότερα οι δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν μπορούν να διακριθούν στις παρακάτω κατηγορίες:
Πρακτική άσκηση – ενδεικτικές εκπαιδεύσεις:
- Η σύνθεση των επιμέρους μηχατρονικών μηχανισμών
- Απεγκατάσταση και εγκατάσταση ηλεκτροκινητήρων.
- Ηλεκτρονικός διαγνώστης βλαβών και καυσανάλυση υβριδικών οχημάτων.
- Συντήρηση, επισκευή υβριδικών, κωδικοί βλαβών
- Απεγκατάσταση και εγκατάσταση ηλεκτρικών συσσωρευτών σε υβριδικά αυτοκίνητα
- Συστήματα SRS, Διεύθυνσης, Πέδησης, Ανάρτησης
- Βύσματα, υποδοχές και καλώδια φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων, Διαδικασίες φόρτισης, Μέθοδοι ηλεκτρικής ασφάλειας και ηλεκτρικής προστασίας φορτιστών ηλεκτροκίνητων οχημάτων
- Γενική περιγραφή του σταθμού φόρτισης Δομή φορτιστών ηλεκτροκίνητων οχημάτων Γείωση και φορτιστές ηλεκτροκίνητων οχημάτων
- Υπολογισμός Σωλήνων Αναρρόφησης, Γραμμών Υγρού και Κατάθλιψης Ψυκτικών Μέσων (Freon)
- Εγκατάσταση, επισκευή, έλεγχος και συντήρηση ψυκτικών εγκαταστάσεων σε βιομηχανίες
- Εγκαταστάσεις ψύξεως μηχανημάτων – συσκευών και ψυχροστάσια
- Νέα ψυκτικά υγρά: Αλογονάθρακες, Υδρογονάνθρακες, Ανόργανα Ψυκτικά (Φυσικά ψυκτικά)
- Αυτοματισμοί ψυκτικών εγκαταστάσεων, Συστήματα ελέγχου, Συστήματα ανοικτού και κλειστού βρόχου, Αισθητήρες, συσκευές ελέγχου ενεργοποιητές,
- Προληπτική συντήρηση οικιακών ψυκτικών εγκαταστάσεων
Κοινό πρόγραμμα: - Παρουσίαση των υπηρεσιών που προσφέρει η φιλική προς το περιβάλλον αυτοκίνηση (ηλεκτροκίνηση, Υβριδικά)
- Σεμινάριο: Είδη και τεχνολογίες ηλεκτρικών κινητήρων καi γεννητριών υβριδικών οχημάτων. Βασικές αρχές λειτουργίας, τύποι συσσωρευτών και συνδεσμολογίες στα υβριδικά οχήματα. SOAE
- Σεμινάριο: Νεανική επιχειρηματικότητα
- Σεμινάριο: Κυπριακό ιστορικό, οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον και κυπριακής διαλέκτου
Πολιτισμικό πρόγραμμα: - Επίσκεψη στο Ιστορικό Κέντρο της Λεμεσού (Μαρίνα, Κάστρο, Χαρουπόμυλος, Μουσείο Φαρμάκου)
- Πολιτιστική επίσκεψη στη Λευκωσία (ο Τύμβος της Μακεδονίτισσας, φυλακισμένα μνήματα)
- Επίσκεψη σε αρχαιολογικούς χώρους και αξιοθέατα της Πάφου
- Επίσκεψη στο παραδοσιακό χωριό Όμοδος
- Συμμετοχή στο καρναβάλι της Λεμεσού
- Επίσκεψη στο μουσείο ιστορικών αυτοκινήτων (Motor Cyprus Museum) στη Λεμεσό
Το πρόγραμμα κινητικότητας Erasmus+ έδωσε τη δυνατότητα στους μαθητές μας να ταξιδέψουν και να ζήσουν σε μια ευρωπαϊκή πόλη, τη Λεμεσό, ενώ παράλληλα γνώρισαν ένα άλλο κομμάτι του ελληνισμού. Η ιστορία της Κύπρου παρουσιάστηκε μέσα από ξεναγήσεις, συνομιλίες με τους ντόπιους και επισκέψεις σε διάσπαρτα σημεία στις πόλεις που επισκεφτήκαμε.
Οι εκπαιδευόμενοι γνώρισαν καινοτόμες τεχνολογίες, εργάστηκαν σε πλήρως εξοπλισμένους χώρους, αναγνώρισαν την αναγκαιότητα χρήσης μέσων προστασίας και συνεργάστηκαν με καταξιωμένους επαγγελματίες.
Αυτή η εξωστρεφής δράση με την ιδιαίτερη κουλτούρα συνεργασίας έδωσε κίνητρα στους εκπαιδευόμενούς μας να αναγνωρίσουν νέους επαγγελματικούς ορίζοντες.
Στους μαθητές απονεμήθηκε Βεβαίωση συμμετοχής και σε ειδική εκδήλωση που θα διοργανώσει το σχολείο μας θα τους απονεμηθούν Πιστοποιητικά Κινητικότητας Europass σε συνεργασία με το φορέα υποδοχής RCI, Πιστοποιητικά παρακολούθησης σεμιναρίων και συστατικές επιστολές από τους κατά περίπτωση εργοδότες- συνεργάτες του προγράμματος.
Οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στην συνδιαμόρφωση και στην υλοποίηση αυτού του προγράμματος Erasmus+, ήταν οι: Χαλιούλιας Γεώργιος υπεύθυνος υλοποίησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων του 2ου ΕΠΑΛ Χαλκίδας, Χαλικόπουλος Αντώνης (αρχηγός συνοδός ) και Χρυσάγη Ελένη (συνοδός)
Τα αποτελέσματα από την υλοποίηση αυτού του προγράμματος θα παρουσιαστούν σε όλους τους μαθητές και στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, σε ειδική εκδήλωση που θα διοργανωθεί.
Το πρόγραμμα επιχορηγείται από την ΕΕ και το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) αποτελεί την Εθνική Μονάδα Συντονισμού του προγράμματος Erasmus+.
Το ταξίδι συνεχίζεται!!!.