Οι μαθητές της Β, Γ΄ Τάξης των Τομέων Μηχανολογίας και Ηλεκτρολογίας – Ηλεκτρονικής, του 2ου ΕΠΑΛ Χαλκίδας, είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στο Μόναχο της Γερμανίας και να γνωρίσουν νέες τεχνολογίες και να διδαχθούν από επιστήμονες – ερευνητές και επαγγελματίες, μέσω ενός ακόμα επιτυχημένου προγράμματος Erasmus+.
Το πρόγραμμα είχε κωδικό: 2023-1-EL01- KA121-VET-000134039 με τίτλο « Διαδραστικά συστήματα ενεργειακού ελέγχου και κατανάλωσης στην ηλεκτροκίνηση – έξυπνη κινητικότητα» και πραγματοποιήθηκε από 15/04/2024 έως 26/04/2024. Έδωσε τη δυνατότητα στους μαθητές μας να δουν τις γραμμές παραγωγής -κορυφαίων στο είδος τους- βιομηχανιών κατασκευής οχημάτων, σύγχρονες τεχνολογίες Industry-4, την εφαρμογή της ηλεκτροκίνησης σε μια ευρωπαϊκή «έξυπνη πόλη» και τις νέες τάσεις και τις μελλοντικές εφαρμογές που μελετώνται (αυτόνομη οδήγηση).
Οι μαθητές μας επέτρεψαν από το Πρόγραμμα κινητικότητας Erasmus+ και θα μεταφέρουν τις εντυπώσεις και τα πολλαπλά οφέλη που αποκόμισαν. Αναλυτικότερα οι στόχοι που
πραγματοποιήθηκαν μπορούν να διακριθούν στις παρακάτω κατηγορίες:
✔ Από τις εκπαιδευτικές επισκέψεις στους βιομηχανικούς χώρους των μητρικών εταιριών BMW,
MAN, MERCEDES, AUDI. Γνώρισαν τον κύκλο της παραγωγικής διαδικασίας, ξεναγήθηκαν σε γραμμές παραγωγής, είδαν τη χρήση αυτοματισμών, ρομποτικών βραχιόνων, την ψηφιακή
επικοινωνία στους πόρους και τις διαδικασίες και τις εφαρμοζόμενες φάσεις ποιοτικού
ελέγχου.
✔ Από τις επισκέψεις μας στην Duakademie οι μαθητές μυήθηκαν στη λειτουργία του
αυτοματισμού του Arduino, ήρθαν σε επαφή με τους περιφερειακούς αισθητήρες αυτού και
έγραψαν κώδικα προγραμματισμού κάνοντας προσομοίωση στην πράξη. Έτσι ανέπτυξαν
αντίληψη του βιομηχανικού αυτοματισμού καθώς και της κατανόησης της παραγωγικής
διαδικασίας.
✔ Με τις επισκέψεις σε Εκπαιδευτικούς Χώρους, οι μαθητές μας γνώρισαν το Liebniz
supercomputing centre όπου είδαμε τα χαρακτηριστικά των εγκαταστάσεων, τις διασυνδέσεις
εντός της χώρας, τα συνεργαζόμενα πανεπιστήμια και την πληθώρα των εφαρμογών.
Ξεναγηθήκαμε στις εγκαταστάσεις, είδαμε τα συστήματα ψύξης, τον όροφο όπου τηρούνται τα αντίγραφα ασφαλείας (Backup) και τον τελευταίο με τους Υπερυπολογιστές (HPC) και τον Κβαντοϋπολογιστή. Κλείνοντας είχαμε μία εμπειρία εικονικής πραγματικότητας (VR) για το εσωτερικό της Βασιλικής Κατοικίας όπου δεν επιτρέπεται η πρόσβαση.
✔ Με την επίσκεψή μας στον εκθεσιακό χώρο Μesse Haus όπου πραγματοποιούνται εποχιακές εκθέσεις ,ξεναγηθήκαμε στους χώρους και μάθαμε για την εγκατάσταση των φωτοβολταικών πάνελ στις οροφές του κτιρίου όπου και είδαμε, συνολικής ισχύος 2,3 ΜW όπου καλύπτει το 10% των αναγκών της Γερμανικής επικράτειας
✔ Με τις επισκέψεις σε μουσεία ιστορικών και σύγχρονων μέσων μεταφοράς (BMW, MERCEDES,
AUDI, DEUTSCHES MUSEUM) γνώρισαν την ιστορική και τεχνολογική εξέλιξη και τις σύγχρονες τάσεις. Είχαν μοναδική ευκαιρία να κάνουν χρήση προσομοιωτή κίνησης τρένου σε υπόγεια σήραγγα.
Στο Μουσείο του Μονάχου γνώρισαν πολυάριθμα τεχνολογικά επιτεύγματα σε μηχανολογικές,
ηλεκτρολογικές και δομοστατικές εφαρμογές με πολλά διαδραστικά εκπαιδευτικά
προγράμματα.
✔ Με τις πολιτιστικές επισκέψεις γνώρισαν την ιστορία και τον πολιτισμό της Βαυαρίας (Νταχάου και ξενάγηση στην παλιά πόλη– Παλάτι Γουλιέλμου – Γαλλικός Κήπος – Παλάτι Λουδοβίκου Α.
Περιηγήθηκαν σε πλατείες και ιστορικά κτίρια και καθεδρικούς ναούς της πόλης του Μονάχου.
Το πρόγραμμα αυτό κινητικότητας Erasmus+ έδωσε τη δυνατότητα στους μαθητές μας να ταξιδέψουν και να ζήσουν σε μια ευρωπαϊκή πόλη, και να γνωρίσουν τον πολιτισμό και την ιστορία της Γερμανίας και ειδικότερα της Βαυαρίας. Γνώρισαν καινοτόμες τεχνολογίες, απόκτησαν βιωματικές εμπειρίες σε σύγχρονα εργασιακά περιβάλλοντα έντασης γνώσης και εργασίας που δεν θα είχαν την ευκαιρία να δουν στην χώρα τους. Ανέπτυξαν εξωστρέφεια και κουλτούρα διεθνούς συνεργασίας. Απέκτησαν κίνητρα για νέους επαγγελματικούς ορίζοντες και έχουν διευρύνει τους ορίζοντες και τους στόχους τους.
Στους μαθητές απονεμήθηκε Βεβαίωση συμμετοχής και σε ειδική εκδήλωση που θα διοργανώσει το σχολείο μας θα τους απονεμηθούν Πιστοποιητικά Κινητικότητας Europass σε συνεργασία με το φορέα υποδοχής Duakademie.
Οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στην συν διαμόρφωση και τη σωστή υλοποίηση αυτού του
προγράμματος Erasmus+, ήταν οι: Χαλιούλιας Γεώργιος Υπεύθυνος επικοινωνίας και υλοποίησης
ευρωπαϊκών προγραμμάτων erasmus του 2ου ΕΠΑΛ και Γιαννούλης Ανδρέας.
Τα αποτελέσματα από την υλοποίηση αυτού του προγράμματος θα παρουσιαστούν σε όλους τους
μαθητές και στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, σε ειδική εκδήλωση που θα διοργανωθεί.
Το πρόγραμμα επιχορηγείται από την ΕΕ και το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) αποτελεί την Εθνική
Μονάδα Συντονισμού του προγράμματος Erasmus+.