Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός υπέγραψε την απόφαση ένταξης της πράξης: «Ανάπτυξη και λειτουργία Παρατηρητηρίου Υγείας & Περιβάλλοντος ΟΧΕ/ΛΑΠ Ασωπού» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Στερεά Ελλάδα 2014-2020» και στον Άξονα Προτεραιότητας: «Βελτίωση της πρόσβασης, της χρήσης και της ποιότητας των τεχνολογιών των πληροφοριών και των επικοινωνιών».
Φυσικό αντικείμενο της πράξης είναι η ανάπτυξη και λειτουργία ενός Παρατηρητηρίου Υγείας και Περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή των Οινοφύτων – Ασωπού. Δράση που προβλέπεται από το συνολικό σχεδιασμό για την υλοποίηση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης Ασωπού.
Σκοπός του Παρατηρητηρίου είναι:
Η συνεχής ψηφιακή καταγραφή και αξιολόγηση περιβαλλοντικών παραμέτρων της περιοχής του Ασωπού, που συλλέγονται από οποιοδήποτε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα.
Η έγκαιρη και σε πραγματικό χρόνο, ανίχνευση και εκτίμηση των περιβαλλοντικών κινδύνων, που απειλούν την υγεία των κατοίκων και των εργαζομένων της περιοχής.
Η συνεχής ψηφιακή καταγραφή στοιχείων νοσηρότητας και θνησιμότητας.
Οι συστηματικές και σε τακτά χρονικά διαστήματα δειγματοληψίες των παραμέτρων περιβαλλοντικής ρύπανσης και εξέλιξης της επίδρασής της στην υγεία των κατοίκων.
Η άμεση ενημέρωση φορέων και πολιτών για πιθανές υπερβάσεις σε οποιαδήποτε από τις παραπάνω μετρήσεις και για τη χρήση προληπτικών και θεραπευτικών παρεμβάσεων από τον πληθυσμό.
Ο σχεδιασμός δράσεων πρόληψης και προαγωγής της υγείας του πληθυσμού.
Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ). Η συνολική επιλέξιμη δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 1.000.000 ευρώ και καλύπτει πλήρως το προϋπολογιζόμενο κόστος του έργου.
«Δουλεύουμε εντατικά και μεθοδικά για την υλοποίηση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης Ασωπού και σε αυτό το πλαίσιο προχωρούμε ήδη στην ανάπτυξη και λειτουργία του Παρατηρητηρίου Ασωπού», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός και πρόσθεσε:
«Εντάξαμε στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας μας τη συγκεκριμένη πράξη και με χρηματοδότηση ύψους 1 εκατ. ευρώ προχωρούμε στη δημιουργία του Παρατηρητηρίου. Βασικός μας στόχος είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων μέσω της παρακολούθησης – διαχείρισης των κινδύνων και της ελαχιστοποίησης της περιβαλλοντικής όχλησης».